Novice

Toyotin električni avtomobil s krajšim polnjenjem in daljšim dosegom

Toyota naj bi javnosti predstavila svoje prvo povsem električno vozilo šele po letu 2020, a kot smo vajeni od japonskega proizvajalca, naj bi bilo tudi to nekaj posebnega.

Po poročanju japonskega časopisa Chunichi Shimbun naj bi imel prvi Toyotin električni  model vgrajene napredne baterije z elektrolitom v trdnem stanju, ki naj bi se napolnile v vsega nekaj minutah. Poleg tega naj bi bil po prvih neuradnih informacijah električni model zasnovan na povsem novi arhitekturi in imel najdaljši doseg v svojem razredu.

Toyota je bila vse do lanskega leta velik zagovornik tehnologije gorivnih celic. Kljub temu, da nadaljujejo z njenim razvojem, so se ob vse večji popularnosti tudi sami podali na pot razvoja električnega vozila. Njihov prvi izdelek naj bi na japonske ceste zapeljal leta 2022, a je znamkin tiskovni predstavnik za Reuters te navedbe zaenkrat zanikal.

Prehod na baterije z elektrolitom v trdnem stanju bi pomenil velik odmik od ustaljenih litij-ionskih baterij, ki jih trenutno uporabljajo proizvajalci vozil. Ne le, da so takšne baterije varnejše, nudijo tudi boljšo energetsko gostoto in imajo bistveno hitrejše polnilne čase. Po navedbah medijev naj bi prednosti takšnih baterij že spoznavali tudi pri Hyundaiju v okviru manjšega poskusnega obrata za razvoj tehnologije.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fordov B-MAX jeseni v pokoj
Električni Mini prihaja leta 2019