Novice

Tretja generacija BMW serije 1 je spredaj gnana

V očeh navdušencev znamke BMW je bila največja posebnost in s tem tudi dodana vrednost obeh prvih generacij serije 1 pogon na zadnji kolesi. Tretja generacija modela prinaša bistven odklon od te zasnove, saj preklaplja na prednji pogon in prečno vgrajene pogonske motorje.

Bavarci ta odklon od tradicije opravičujejo z rezultati analize, ki naj bi jo naredili med lastniki prve in druge generacije modela, češ, da so si ti želeli več notranje prostornosti, tako za prtljago kot za potnike, ter tudi boljšo notranjo uporabnost. Posledično, tako BMW, je bilo sila enostavno sprejeti uvodno odločitev, okoli katere tehnične osnove razviti tretjo generacijo modela. Pri tem zatrjujejo še, da jim sveža platforma FAAR omogoča dvigniti raven novinca na vseh področjih, kjer si je trg želel izboljšav. Arhitektura FAAR je pri tem v osnovi platforma UKL2, s to razliko, da naj bi bila pripravljena tako na delno kot tudi na popolno elektrifikacijo pogona. Prva sta na FAAR postavljena aktualna X1 in X2, sledile pa jim bodo tudi naslednji generacija serije 2 AT ter serije 2 GT kot tudi vsi Miniji.

Nemci zagotavljajo, da jim je platforma s prednjim pogonom omogočila sprostitev dodatnega prostora v notranjosti, a sami verjamemo, da gre del zaslug za to pripisati tudi mestoma drugačnim zunanjim meram avta. Pri tem imamo v mislih predvsem trinajst milimetrov dodatnega prostora za komolce potnikov, za katere vidimo bistveno večjo fizikalno povezavo s 34 milimetri večjo skupno širino avta (1.799 mm) kot pa z zamenjavo platforme. Ob upoštevanju, da je medosje novinca, glede na predhodnika, krajše za 20 mm (2.670 proti 2.690 mm), ni težko razumeti, da naj bi imeli zadnji potniki 33 mm več kolenskega prostora in celo 19 mm več prostora v višino za glave. Povsem v zadku je inženirjem uspelo najti tudi dodatnih 20 litrov osnovnega prtljažnika (skupno 380 litrov), z zlaganjem zadnje klopi pa naraste na največ 1.200 litrov. Nemci dodajajo tudi, da naj bi bil dostop do druge vrste sedežev in do vsebine prtljažnika bolj uporabnikom prijazen kot doslej

Oblikovno z ostrimi in dinamični potezami vleče novinka vzporednice z zunanjo podobo X2, s to razliko, da sta pri seriji 1 ledvički prvič združeni. Izgled in urejenost kabine deluje ravno tako zelo poznano, bistven odklon od predhodnika pa predstavljajo številni odlagalni predali in odlagališča, od katerih je moč tistega pred izbirno/prestavno ročico menjalnika nadgraditi tudi s funkcionalnostjo brezžičnega polnilnika za vaš mobilni telefon.

Tudi sicer Bavarci obljubljajo obsežen spisek serijsko primaknjene opreme, pa tudi spisek varnostnih ali udobju namenjenih doplačilnih opcij. Med slednjimi naj omenimo asistenco za vzvratno vožnjo, ki si zapomni zadnjih približno 50 metrov poti in potem pomaga vozniku vzvratno zapeljati avto iz parkirišča ta zadnji del poti.

8,8-palčni zaslon sistema iDrive je del serijske opreme, proti doplačilu pa lahko meri največ 10,25 palcev. Trend izpodrivanja klasičnih merilnikov potrjuje tudi BMW serije 1, saj se tudi v njem podatki o vozilu izpisujejo na računalniškem zaslonu. Večji prikazovalnik je namenjen tudi sistemu projicirnega zaslona, ki je v zadnji nakladi jasno barven in meri 9,2 palca v diagonalo.

Motorna ponudba se začenja z izpeljankami 118i in M135i na bencinski strani, na dizelski pa s 116d, 118d in 120d. Prvega žene trivaljni 1,5-litrski TwinPower Turbobencinar, drugega na preko 300 KM naviti dvolitrski turboštirivaljnik, dizli pa so dvolitrski štirivaljniki v različnih izpeljankah moči. Vstopni motorizaciji 116d in 118i sta serijsko povezani z ročnim šeststopenskim menjalnikom, proti doplačilu pa si bodo kupci lahko omislili dvosklopkovno sedestopenjsko alternativo. 120d in 118d se bosta serijsko ravno tako ponašali s šeststopenjsko ročno opcijo, proti doplačilu pa bo moč izbrati osemstopenjsko klasiko. Ta menjalnik bo tudi edina možnost za model M135i, ki bo ravno tako serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom xDrive. Slednjega si bo moč omisliti tudi z za enkrat najmočnejšim 120d. Zmogljivostne številke so za enkrat poznane samo za M135i: pospešek do 100 km/h traja 4,8 sekunde, kar je 0,2 sekunde počasneje kot predhodnik s 340-»konjskim« vrstnim šestvaljnikom v nosu, največja hitrost pa je omejena na nemško tradicionalnih 250 km/h.

Koliko je prepričevanje BMW o nujnosti prehoda na spredaj gnano platforma pri novincu metanje peska v oči in koliko je osnovano na resnici, na tem mestu ne želimo razglabljati, a je dobro poznano dejstvo, da tretja generacija serije 1 ne bo prvi spredaj gnani BMW. Leta 2014 so ob predstavitvi prve serije 2 Active Tourer (in že mesece pred njo) navdušenci znamke bentili in napovedovali konec pravih BMW-jev. Zanimivo je, da so danes komentarji ob novincu bolj v smislu njegove oblike in bistveno manj o zasnovi njegovega pogona. Ta premik nekako odraža, kakšno pot sta trg in javnost naredila v zadnjih petih letih. In tudi zaradi tega menimo, da se BMW-ju pri novi seriji 1 ne gre bati prodajnega uspeha. Naročilo zanj lahko že prepričani oddajo praktično takoj, prvi pa se bodo vozili z njim septembra letos.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Tretja generacija BMW serije 1 je spredaj gnana"


4 leta 10 meseci nazaj

Rit bomba, bočna linija ok, nos :(, notranjost fantastika, motor/menjalnik v m135i bo pa (če sklepam po 2.0 turbaku v f30ki) itak češnjica na torti. Je pa res, da iz določenih zornih kotov izgleda kot bi na hitro pogledal 2 gran tourer, kar je…slabo. Bo treba videt v živo zadevo.

chad
4 leta 10 meseci nazaj

Bočna linija se preveč spušča, posledično je tudi hauba nizka kot pri kakšnem minivanu.

xxl
4 leta 10 meseci nazaj

Še nisem videl serije 1, ki bi mi bila kaj posebej všeč. Zdaj pa, ker ni oblika vse, ne rečem, da je ne bi imel.

 
Predlog FCA za združitev s skupino Renault bo podlaga za pogovore
Smo dovolj občutljivi za težave drugih?