Novice

Predlog FCA za združitev s skupino Renault bo podlaga za pogovore

Skupina Fiat Chrysler Automobiles je upravnemu odboru skupine Renault predstavila neobvezujoč predlog za združitev obeh podjetij.

Predlog skupine FCA sledi smernicam, doseženih med pogovori predstavnikov obeh podjetij, ter se nanaša na skupine produktov in geografska območja, na katerih bi lahko sodelovali pri razvoju in uvajanju novih tehnologij. Predlagano sodelovanje bi lahko ustvarilo globalnega ponudnika na avtomobilskem področju s predvideno prodajo približno 8,7 milijonov vozil letno. Obenem bi lahko postali vodilno podjetje na področju ponudbe premijskih znamk, športnih terencev, poltovornjakov in lahkih gospodarskih vozil ter pri uvajanju električnih tehnologij.

Po združitvi bi se v skladu z idejo FCA podjetji lahko dopolnjevali na različnih področjih, saj bi imeli v svojem portfelju širok nabor znamk, ki bi obsegal vse od premijskih, kot sta Maserati in Alfa Romeo, do znamk dostopnih najširšemu krogu kupcev, kot sta Dacia in Lada. Preostanek segmentov naj bi (poleg lahkih gospodarskih vozil) pokrivali še avtomobili znamk Renault, Fiat, Jeep in Ram. Medtem ko je skupina Renault prisotna na trgih Evrope, Rusije, Afrike in v državah Srednjega vzhoda, skupina FCA pokriva tržišča severnoameriških držav ter so eno od vodilnih podjetij avtomobilske industrije na področju Latinske Amerike. Skupina FCA krepi svojo prisotnost na področju razvoja avtonomnih tehnologij v sodelovanju s podjetji Waymo, BMW in Aptiv, medtem ko imajo pri skupini Renault dolgoletne izkušnje z razvojem in implementacijo tehnologije električnih vozil.

Predlagana kombinacija, v kateri bi imel vsak od partnerjev 50 odstotni delež, naj bi po izračunih skupine FCA vlagateljem obeh podjetij letno prinesla okoli 5 milijard evrov sinergijskih učinkov, kljub temu pa v predlogu niso predvidena zmanjševanja oziroma zaprtja proizvodnih kapacitet. Sinergijski učinki naj bi izhajali iz združitve platform, strnitve pogonskih sklopov ter investicij v elektrifikacijo.

Geografsko gledano naj bi bilo združeno podjetje četrto po velikosti na področju Severne Amerike, drugo na področju regije EMEA ter vodilno na področju Latinske Amerike, medtem ko naj bi v globalnem merilu zasedali tretje mesto. Pozitivnih učinkov združitve naj bi bili po mnenju predstavnikov FCA deležni tudi Renaultovi partnerski podjetji Nissan in Mitsubishi.

Predstavniki upravnega odbora podjetja Renault so se na včerajšnji seji odločili, da bodo predlog, podan s strani koncerna FCA podrobneje proučili, nadaljnja komunikacija in obveščanje javnosti pa naj bi potekalo v skladu z zakonodajo.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: FCA, Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tehnologija gorivnih celic kmalu dostopnejša
Tretja generacija BMW serije 1 je spredaj gnana