Novice

Trump grozi nemškim proizvajalcem avtomobilov

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump trdi, da bi morali nemški proizvajalci vozil plačati 35-odstotni davek za vsako vozilo, ki ga uvozijo v ZDA.

Z dodatnimi tarifami želi Donald Trump obdavčiti predvsem dva proizvajalca, BMW in Mercedes-Benz: ”Če želijo avtomobilska podjetja in drugi poslovati v naši državi, morajo znova pričeti z izdelovanjem stvari tukaj,” je zapisal na socialnem omrežju Twitter.

V pogovoru za nemški časopis Bild je Trump nakazal, da imajo vsi na Peti aveniji pred hišo parkirano vozilo Mercedes-Benz. Kot so njegov govor povzeli v The Wall Street Journal naj po njegovem mnenju na tem področju ne bi bilo vzajemnosti in so Nemci zelo nepravični do ZDA. ”Koliko Chevroletov vidite v Nemčiji? Ne veliko, morda ga sploh ni … to je enosmerna ulica,” je med drugim dejal kontroverzni bodoči predsednik ZDA.

Pri General Motorsu so pred nekaj leti zaradi slabih prodajnih številk umaknili znamko Chevrolet, izgubljene prodajne številke pa so nadomestili z novimi Oplovimi modeli.

Trumpa je zmotil tudi BMW, ki namerava v mehiški obrat San Luis vložiti milijardo dolarjev ter na letni ravni izdelati 150.000 primerkov nove serije 3. Na obtožbe se je nemudoma odzval Sigmar Gabriel, nemški minister za gospodarstvo, in poudaril, da ima BMW največji obrat v Južni Karolini ter bi dodatne tarife povzročile slabo izkušnjo za globalne verige. ”Rad bi videl, kaj imajo na to povedati v Kongresu, kjer je večina ljudi proti temu, kar želi Trump,” je izjavil Gabriel.

Vsi trije največji nemški proizvajalci vozil, BMW, Mercedes-Benz in Volkswagen, so že vložili ogromno denarja v svoje obrate v Mehiki. Kljub grožnjam Trumpa se ne bodo umaknili, BMW pa namerava leta 2019 iz nove tovarne pričeti izvažati prve primerke serije 3.

Avtomobilizem.com (Vir: Left Lanen News. Foto: BMW.)

 

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Trump grozi nemškim proizvajalcem avtomobilov"


7 leta 3 meseci nazaj

Radikalna poteza, sam dejansko ima prav. Vlagajo le v Mehiko, prodajal bi pa ZDA. Zakaj bi to pustili.

Ivan36
7 leta 3 meseci nazaj

Po drugi strani pa Mehičani ostajajo Tam doma, če imajo delo in službe?! Nikoli ni ve dobro za obe strani …

rhino
7 leta 3 meseci nazaj

Res je tezko zadovoljit vse. Trump dela samo to napako,ker eksplicitno napada samo nemske proizvajalce. Po drugi strani pa ti niso postavili obratov v Mehiki zato,da bi ljudje tam imeli sluzbe… In je tudi nekako prav,da ce zelijo imeti dostop do tako velikega trga kot je ameriski,da nekaj vlozijo tja…

 
Peugeot s trojno zmago dominiral na reliju Dakar
Električno srce Renaultovih dostavnikov