Novice

Peugeot s trojno zmago dominiral na reliju Dakar

Peugeot si je na pravkar končanem reliju Dakar povsem pokoril tekmece, saj na koncu niso stopili le na najvišjo stopničko, temveč so osvojili še drugo in tretje mesto.

Kljub odličnemu odporu devetkratnega prvaka v svetovnem reli prvenstvu, je moral Sébastien Loeb priznati premoč Stéphanu “Mr. Dakar” Peterhanslu, ki je prestižno zmago osvojil drugič zapored. To je skupno Peterhanslova trinajsta zmaga na Dakarju – sedem jih je zmagal kot voznik dirkalnika in šestkrat na motorju. Z novo zvezdico je postal najuspešnejši voznik v zgodovini Dakarja.

Loeb je bil najhitrejši v zadnji etapi, a je na koncu za skupno zmago še vedno zaostal za 5 minut in 13 sekund. Tretje mesto je osvojil Cyril Despres z zaostankom več kot 33 minut. Vsi trije so vozili novi dirkalnik 3008 DKR, ki so ga pri Peugeotu zasnovali prav za letošnji reli.

Nani Roma in Giniel de Villiers sta s Toyoto Hiluxom končala na četrtem in petem mestu ter prehitela Orlando Terranovo, ki dirka za ekipo X-Radi/Mini. Slednji so zmagali na Dakarju med leti 2012 in 2015, od leta 2009 do 2011 je zmagoval Volkswagen s Touaregom, pred tem pa je šestkrat zapored zmagala ekipa z Mitsubishijem Pajero.

Pri motoristih je prvo mesto osvojil Sam Sunderland z motorjem KTM 450 Rally, ruska ekipa Eduard Nikolaev, Evgeny Yakovlev in Vladimir Rybakov so bili s Kamazom 4326 prvi med tovornjaki, njihov sonarodnjak Sergy Karyakin je z Yamaho Raptor 700 zmagal med štirikolesniki, brazilski dvojec Leandro Torres in Lourival Roldan pa je s Polarisom RZR 1000 XP zmagal v razredu UTV.

Edini slovenec na Dakarju je bil motorist Simon Marčič, ki pa je dirko na žalost končal na 83. kilometru predzadnje etape. Vanj je trčil ravno zmagovalec Peterhansel, ki je izgubil izgubil precej časa, a je s poškodovancen ostal na kraju nesreče do prihoda reševalne ekipe. Marčič je imel zlomljeno golenico in mečnico, organizatorji pa so kasnejšemu zmagovalcu povrnili izgubljeni čas, da je lahko nadaljeval dirko in na koncu tudi zasluženo zmagal.

Avtomobilizem.com (Vir: Peugeot, Carscoops. Foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Peugeot s trojno zmago dominiral na reliju Dakar"


cashy
7 leta 3 meseci nazaj

Kakšna smola Marčiča! In poklon Peterhanslu za kolegialnost ob tej nezgodi.

 
Pripravljena na vse razmere
Trump grozi nemškim proizvajalcem avtomobilov