Novice

Turistična paranoja

Zdaj ko se že pospešeno pripravljamo na počasen konec letošnje poletne turistične sezone, kaže kot ali namesto rezimeja malo premleti o položaju naše deželice na turističnem zemljevidu Evrope. Seveda se pri nas vse začne natanko tam: pri Avstro-Ogrski.

Nadležni, kot smo, smo doslej vse nemško govoreče okupatorje pregnali; zadnje smo ven brcnili že po štirih letih, za tiste prej omenjene smo potrebovali 51 let, iz zatečenega stanja pa vemo, da smo tudi vse druge pred omenjenimi časi. Človek bi rekel, da vedno zmagamo, ne tako kot Italijani, ki vedno izgubijo.

Ni pa presenečenje, da smo (ker ”Samo milijon nas je, milijon umirajočih med mrliči, …”) tudi malo prestrašeni, da nas bo kdo pojedel in prebavil ali po domače rečeno: malo smo paranoični. Najbrž je tako tudi prav.

Pred kratkim me je neka prijetna damica spomnila na dejstvo, ki se tule lepo vklopi v koncept: da so nas, ki smo se rodili v neki drugi državi, pri zemljepisu (ki je danes čisto nek drug predmet z imenom geografija) ponosno in večkrat poučili, da smo tranzitna država. Super, če jih preveč ostane, nas lahko zavzamejo (in kdo ve ali bomo zmogli še enkrat vreči okupatorja ven). Ali kot prebavni trakt: tu pride tujek noter, tam gre ven, adijo. Samo razlika je v tem, da prebavni trakt od tujka pobere, kar se pobrati da. Mi pa najraje zamižimo, dokler je tu, in smo presrečni, ko izgine. Samo z vinjeto mu zatežimo.

Okej, zakaj ne bi tudi mi kot prebavni trakt tega tujka oželi. Vsaj malo? Ali še bolje: do konca. Pa naj gre nazaj skozi tista vrata, skozi katera je prišel, kar sicer v primeru prebavnega trakta ne deluje ravno prijetno, v primeru tujcev pa brez dvoma bi.

Mislim: s stališča dotoka denarja biti tranzitna država zagotovo ni dobro. Nekako se zdi, da imamo od vsega tranzita samo valovite vozne pasove avtomobilskih cest zaradi tovornjakov in stoječo avtomobilsko cesto od Karavank do mejnega prehoda v Sečovljah na dvomesečnem vrhuncu sezone.

Kaj poleg asfalta ponujamo tranzitnim turistom?
Kaj poleg asfalta ponujamo tranzitnim turistom

Mogoče tudi zato, ker tranzitnikom ponudimo zgolj slabo pretočne avtomobilske ceste, na njih gradbišča in sezonske zastoje, v Vipavski dolini še veter, pa radarje za hitrost, na vstopu v državo ekipe Darsa (ki delijo kazni za vinjete, to že vemo), predvsem pa turistični sezoni povsem neprimerne bencinske servise in počivališča z absolutno premalo parkirnimi mesti in s smrdečimi sanitarijami, ki jih je treba za povrh še plačati. Tu nas je turizem presenetil skoraj tako kot Hrvate.

Vsak pravi pionir ve, da v Sloveniji ne more biti 80 milijonov turistov hkrati, mladinec bi pa morda že znal oceniti, koliko bi jih bilo nekako smiselno zajeziti iz tranzita. Tako nekako pridemo do številke, ki bi na nek način lahko bila cilj.

A o tem bodo vedeli povedati v medijih, ki se ukvarjajo s turizmom tako in drugače, mi, ki poznamo samo štiri kolesa in volan, pa skromno svetujemo, da vsakemu vohunu, ki leti skozi Slovenijo, ne da bi nekemu pridnemu ponudniku nočitev plačal vsaj ene noči, odmerimo davek na tranzit glede na število stopal, ki se vozijo v nekem prevoznem sredstvu. Kar ni posebej težko prešteti.

Tudi tranzitna država bi lahko kaj potegnila iz – tranzita.
Tudi tranzitna država bi lahko kaj potegnila iz – tranzita.

Včasih, pravzaprav vse bolj pogosto se sicer zdi, da je turistov pri nas preveč in jih imamo polne ”kovčke”, ko nam napadajo in osvajajo kotičke, ki so bili še do včeraj naši. In iz tega zornega kota se zdi biti tranzitna država kar dobro, sploh če bi znali odmeriti tisti naš davek na tranzit.

In takole končujem tipično slovensko: brez jasne ciljne usmeritve glede pričujoče tematike, a mora biti vsaj delno oproščeno, ker se kot pravi Slovenec že pripravljam na 1. oziroma 3. september, ko se bodo nenadoma in iz nič na cestah pojavili otroci.

Če sem že zlorabil Srečka, naj ga zlorabim do kraja: ”ker mi nismo le številke, smo ljudje!”

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Turistična paranoja"


Ivan36
5 leta 8 meseci nazaj

Jaz v Slo. nebi maral biti turist! Večina tur. delavfcev ne zna tujega jezika in še skrivajo se ko je nuja zaradi prenizkih plač!!!

VW-T4
5 leta 8 meseci nazaj

se ne strinjam. Slovenci smo glede jezikovne širine nadpovprečni. Pojdi za turista v italijo pa boš videl

pskoda
5 leta 8 meseci nazaj

Ampak vsi so pametni, da to ni dobro tisto ni dobro, da bi kateri kaj naredil pa ne.
Z jezikom zna vsak opletat

JG2
5 leta 8 meseci nazaj

Dejstvo je to, da tisti ki komentirajo samo kako kaj ni dobro pri nas v resnici realno stanje sploh ne poznajo. Ko se človek zapelje izven Slovenije (tudi severno) vidi da je pri nas veliko dobrega in malo slabega. Popoln ni pa nihče.

Ivan36
5 leta 8 meseci nazaj

“A o tem bodo vedeli povedati v medijih, ki se ukvarjajo s turizmom tako in drugače, mi, ki poznamo samo štiri kolesa in volan, pa skromno svetujemo, da vsakemu vohunu, ki leti skozi Slovenijo, ne da bi nekemu pridnemu ponudniku nočitev plačal vsaj ene noči, odmerimo davek na tranzit glede na število stopal, ki se vozijo v nekem prevoznem sredstvu. Kar ni posebej težko prešteti.” Satira ali parodija na izjave LEVICE, da je tudi TURIZEM nebodigatreba našega gospodarstva! In izvoz Ahilova peta ipd….

nered
5 leta 8 meseci nazaj

Oh wow, od kdaj nacionalisti pisejo clanke na tej strani. In se wow kako primitivno, nesmiselno in nelogicno razmisljanje.

 
Nemška (ne)omejitev
Dežela Land Roverjev v Himalaji