Novice

Uspešni kljub številnim proizvodnim izzivom

Najuspešnejša slovenska avtomobilska skupina preteklo leto zaključuje s prirastom prodaje kljub številnim izzivom proizvodnje in dobave novih vozil.

V uvodu poslovne konference, kjer so vodilni možje Porsche Slovenija povzeli poslovanje v preteklem letu in se optimistično ozrli proti prihajajočemu letu 2022, je generalni direktor Martin Wienerroither med drugim povedal, da se je leto v veliki meri vrtelo okrog pandemije Covid-19 in pomanjkanja različnih komponent v proizvodnji novih vozil. Na račun obeh globalno primanjkuje že približno osem milijonov proizvedenih vozil. Gre torej za izjemno situacijo v avtomobilski industriji, kakršne sam – kljub dolgoletnim izkušnjam – ne pomni. Vsaj v prvi polovici prihodnjega leta se po njegovem mnenju situacija še ne bo bistveno izboljšala in bo povpraševanje presegalo ponudbo.

Podobno je leto, ki se izteka, komentiral generalni direktor Danilo Ferjančič, ki je poudaril razkorak med idealnimi okoliščinami na nakupni strani in ozkim grlom proizvodnje ter posledično dobave, zaradi katerih je letos oktobra njihova zaloga na najnižji točki štela le še 250 enot oziroma kar šestnajstkrat manj kot v obdobju najvišjih zalog pred koncem prve zapore javnega življenja v aprilu 2020. Kljub temu prepričljivo ostajajo v vrhu slovenskih distributerjev s tretjinskim deležem, pri čemer se je v letošnjem letu nekoliko izboljšal položaj znamk Seat (s Cupro) ter Audi, medtem ko sta znamki Volkswagen in Škoda ohranili tržni delež in položaj na prvem oziroma tretjem mestu med znamkami osebnih vozil.

Na prodajo električnih avtomobilov je v prvi polovici leta negativno vplivalo drastično znižanje subvencije Eko sklada, v drugi polovici pa se je situacija nekoliko popravila, zato bo delež električnih vozil ponovno znašal dobre tri odstotke trga, kar po drugi strani odraža tudi možnosti dobave. S tem delom je povezano še poslovanje njihove znamke Moon, ki spremlja in podpira širjenje elektromobilnosti ter bo uspešno zaključila leto z bistvenim povečanjem prometa, več kot 50 prodanimi sončnimi elektrarnami in skoraj 300 polnilnimi postajami.

Za prihodnje leto so napovedali kar nekaj produktnih novosti, ki se bodo pridružile uspešnim modelom, s katerimi so že dodobra napolnili knjige naročil kupcev. Pri znamki osebnih vozil Volkswagen bo prvi v vrsti Taigo (januar/februar), marca prihaja novi ID.5, aprila oziroma maja pa bosta na vrsti prenovljena T-Roc in T-Roc Cabriolet. Gospodarska vozila Volkswagen v februarju pričakujejo nastop Multivana, proti koncu leta pa prihaja ID.Buzz. Prestižni Audi bo že januarja na naš trg pripeljal novi Q4 e-tron Sportback, aprila pride prenovljeni A8, do konca leta pa še prenovljeni A6. Glavna novost znamke Cupra bo električni Born, ki bo zapeljal na naše ceste že v januarju. Za Škodo bo po februarski uvedbi izvedenke Monte Carlo pri novi Fabii in prihodu prenovljenega Karoqa (marec/april) leto potekalo v znamenju različnih izvedenk električnega modela Enyaq iV Coupe.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Porsche Slovenija, znamke.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bežigrajsko avtomobilsko mesto v malem
Nissan načrtuje združitev podjetij Autech in Nismo