Novice

Bežigrajsko avtomobilsko mesto v malem

Skupina Emil Frey je v Sloveniji pod isto streho združila kar dvanajst avtomobilskih znamk, srce operacij pa je na lokaciji, ki jo Ljubljančani poznajo kot nekdanji Autocommerce.

Na obsežnem območju ob Dunajski in Baragovi je avtomobilsko središče v lastništvu švicarske skupine Emil Frey, ki združuje poslovanje številnih znanih znamk. Lokacija je sicer že desetletja ena od tradicionalnih destinacij za lastnike in kupce avtomobilov, v zadnjem času pa pod krovnim podjetjem Emil Frey Automobil Holding ponovno doživlja številne spremembe, povezane z reorganizacijo in optimizacijo poslovanja po nakupu podjetij C Automobil Import, P Automobil Import, Autocommerce, Avto Triglav in ACMobil v obdobju 2016-2019. Medtem ko maloprodajni del njihovega avtomobilskega posla po novem poteka pod okriljem podjetja Emil Frey Avtocenter znotraj poslovnih enot v Ljubljani, Celju in Mariboru, je poslovanje skupnih služb na nivoju skupine prevzelo podjetje Frey Services.

Slovenski direktor Jožko Tomšič se je na srečanju pred zaključkom leta med drugim ozrl na dosežene rezultate in bodoče načrte razvoja lokacije, povezanih podjetij, pa tudi koncesionarjev, ki so del razvejane pooblaščene mreže salonov in serviserjev znamk Abarth, Alfa Romeo, Citroën, DS, Fiat/Fiat Professional, Honda, Jeep, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Peugeot in Smart.

Na trgu osebnih vozil so po podatkih aktualnih registracij novih vozil v prvi peterici z znamkama Peugeot in Citroën, ki sta v primerjavi z lanskim letom nekoliko pridobili v absolutnem in relativnem merilu. Na seznamu njihovih znamk, ki so bile v letošnjem letu uspešnejše kot lani, sta še Jeep in DS, medtem ko je Honda nekoliko zrastla le v absolutnih številkah. Največji padec v letošnjem letu beleži znamka Fiat (brez izvoza), sledita ji prestižni Mercedes-Benz in Mitsubishi, medtem ko je Alfe Romeo letos med novimi avtomobili zgolj za vzorec. Skupno so si na trgu novih osebnih avtomobilov do konca novembra odrezali petino kolača, če upoštevamo le fizične uporabnike pa dobro odstotno točko manj.

V naslednjem letu v prodajni paleti znamke Citroën lahko pričakujemo prenovljeni C5 Aircross (maj) in novi C5 X (junij), proti koncu leta pa še Ami One in One Cargo. Pred znamko DS je pestro leto, saj so februar rezervirali za novi DS 9, marec za DS 4, maj za DS 7 Crossback ter zadnji mesec za DS 3 Crossback. Leto 2022 bo pri Peugeotu v znamenju modela 308, medtem ko pri Hondi pričakujejo hibridni HR-V, pri Mitsubishiju pa priključno-hibridni Eclipse Cross. Znamka Mercedes-Benz bo nadaljevala elektrifikacijo z modeli EQS, EQB, EQT, EQE in EQS SUV, sicer pa v prvem kvartalu prihaja novi Citan, v drugem kvartalu SL AMG in razred T, v drugi polovici leta pa novi GLC. Fiatove novosti so v programu v drugem kvartalu, ko naj bi lansirali najprej Scudo, v tretjem pa še Ulysse. Polovica leta 2022 bo prelomna za Alfo Romeo, saj se takrat začenja proizvodnja novega modela Tonale. Novosti leta zaključuje Jeep, saj v zadnjem kvartalu pričakujejo Grand Cherokee.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Emil Frey Automobil Holding.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Bežigrajsko avtomobilsko mesto v malem"


mavrica
2 leta 3 meseci nazaj

Kaj pa EQA?

 
Albert Biermann in Peter Schreyer v novi vlogi
Uspešni kljub številnim proizvodnim izzivom