Novice

V Evropi ESP obvezen za vsa nova vozila

Elektronski sistem za nadzor stabilnosti vozila ali krajše ESP je v skladu z uredbo Evropskega parlamenta z začetkom letošnjega novembra dokončno postal del obvezne opreme vseh novih vozil Evropske unije, ki tehtajo manj kot 3.500 kilogramov.

Evropa se je  za korak odločila dokaj pozno, saj sta Združene države Amerike in Kanada že septembra leta 2011 sprejeli, da mora biti elektronski sistem za nadzor stabilnosti vozila vgrajen v vsa nova vozila. Od prvega novembra 2014 naprej pa morajo biti tudi na našem področju vsa nova vozila, ki tehtajo manj kot 3.500 kilogramov, opremljena z varnostnim sistemom ESP. Zavezujoča uredba je bila sicer sprejeta že leta 2009, a je predvidevala, da je ESP del obvezne opreme od novembra 2011 le za vsa novo homologirana vozila v EU, šele z letošnjim novembrom pa je postala obvezna za vsa nova osebna in lahka gospodarska vozila.

Bosch, vodilni proizvajalec in glavni dobavitelj sistemov ESP,  je z veseljem sprejel to novico. Kot so ocenili pri nemškemu proizvajalcu elektronskih naprav, je ESP od začetka vgrajevanja v letu 1995 rešil okoli 6.000 življenj v 190.000 nesrečah. Podjetje je s sistemom ESP do sedaj opremilo že preko 100 milijonov vozil.

Trenutno je v Evropi s sistemom ESP opremljenih približno 84 odstotkov vseh novih vozil z maso do 3.500 kilogramov, kar je precej več svetovno povprečje 59 odstotkov vozil. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi ukrep, ki bo zavezal proizvajalce vozil, da svoja vozila obvezno opremijo s sistemom za samodejno zasilno ustavljanje – varnostni sistem, ki ga lahko že zdaj najdemo v številnih novih vozilih.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Bosch.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "V Evropi ESP obvezen za vsa nova vozila"


Blinder
9 leta 5 meseci nazaj

odlično

 
Moštvo Toyota Racing prevladovalo na Kitajskem
Dizel ali hibrid – odvisno od vožnje