Novice

V Pariz prihaja popolnoma nov BMW X5

BMW-jev prodajni zadetek v polno, X5, vstopa v četrto generacijo. Novinec bo v živo nastopil pod žarometi letošnjo jesen v Parizu, že zdaj pa vam ob prvih uradnih fotografijah prenašamo tudi njegove glavne značilnosti.

Za razliko od tretje generacija modela, ki je bila osnovana na nekoliko dodelani tehnični osnovi druge generacije, je novinec z interno razvojno oznako G05 postavljen na platformo CLAR, ki si jo deli z aktualnima serijama 7 in 5, v kratkem pa se jim bo pridružil še večji brat X7. O obliki ne bomo pretirano razpravljali, saj si jo lahko podrobneje ogledate na priloženih fotografijah in ugotavljate ali vam je všeč ali ne in koliko se je spremenila v primerjavi s prejšnjo.

Model je glede na predhodnika nekoliko zrasel in tako meri v dolžino 4.945 mm (+36), širok je 2.004 mm (+66) in visok 1.791 milimetrov (+19 mm). Tudi medosna razdalja je od tretje generacije modela daljša in sicer za 42 mm (2.975 mm).

Dimenzijsko povečanje zunanjosti se odraža tudi v izdatni prostornosti kabine, kjer BMW napoveduje več prostora v vse smeri za potnike in tudi za njihovo prtljago (645 – 1.860 litrov prtljažnika). V kabini je mogoče zaslediti novo oblikovane digitalne merilnike, obljubo uporabe samo najboljših materialov in oblikovno posodobljen izgled celotne urejenosti kokpita, ki se je z obilico tipk in stikal konkretno oddaljil od ideje »klestenja« tipk z začetka tisočletja. Naj spomnimo, da je leta 2001 BMW kot prvi z vpeljavo iDrivea v »Banglovo« serijo 7 razburil in v isti sapi sklestil stikala, tipke in gumbe na absolutni minimum. No, dobrih 15 let kasneje se je tipk na armaturni plošči nabralo že več, kot jih je imela legendarna serija 7 E38. Seveda so danes, predvsem nemška trojica, bistveno bolj založeni z različnimi pripomočki kot slabih dvajset let nazaj, a množenje tipk bi se dalo, če bi se hotelo, vseeno nekoliko zadržati.

Čeprav se bo v modelno paleto nad X5 v kratkem »pripeljal« še večji X7, ohranjajo Nemci pri X5 še naprej možnosti doplačila za šesti in sedmi sedež. Ocenjujejo namreč, da bodo stranke enega in drugega dovolj različne, tako po finančnih zmožnostih kot tudi po zahtevnosti, da si sedemsedežni opciji obeh modelov na trgu ne bosta odžirali kupcev.

Motorna paleta bo s časom zagotovo obsegala vse – od štirivaljnika v vstopnem modelu do osemvaljnika na vrhu ponudbe – a ta trenutek so Bavarci napovedali »samo« štiri pogonske različice. Osnovni bencinar bo X5 xDrive4.0i s trilitrskim vrstnim turbošestvaljnikom in največjo močjo 340 “konjev”. Nad njim bo, zaenkrat, kraljeval X5 xDrive5.0i z osemvaljnim 4,4-litrskim dvoturbinskim bencinarjem in nazivnimi 462 “konji”. Medtem ko bosta ta predvidoma naletela na bistveno več odobravanja onkraj Atlantika, pa računa BMW v Evropi na dva dizla. Prvi je trilitrski turbodizel z 262 “konji” v X5 xDrive 3.0d, drugi pa štiriturbinski X5 xDrive 5.0d s kar 400 “konji”.

Sledili bosta vmesna dvoturbinska dizelska stopnička xDrive4.0d s preko 300 “konji” in priključnohibridna izpeljanka xDrive4.0e. Čisto na koncu se bo za vse s tanjšimi denarnicami v ponudbi zelo verjetno pridružil še vstopni štirivaljni dvoturbinski dizel v izpeljanki sDrive2.5d z dobrimi 200 “konjskimi močmi”. Vsi po vrsti so, oziroma bodo, združeni s pregovorno odličnim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, razen vstopnega dizla pa bodo opremljeni, kot nakazujejo že imena posameznih modelov, tudi s štirikolesnim pogonom xDrive.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "V Pariz prihaja popolnoma nov BMW X5"


chad
5 leta 11 meseci nazaj

Jaz si bom kupil trenutni model, ko pride tale in cena lepšemu pade.

5 leta 11 meseci nazaj

Eden izmed najogabnejših avtobusov.

 
Najprestižnejši član Audijeve družine športno uporabnih križancev
Osveženi Jeep Renegade se postavi na ogled