Novice

V preteklem letu nadaljevanje rasti prodaje električnih vozil

Združenje evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA je za lansko leto pripravilo pregled prodanih vozil po vrsti pogona.

Leto 2022 je prineslo ponovno rast prodaje električnih vozil, saj se je njihov tržni delež povečal na 12,1 odstotka – 3 odstotne točke več kot v letu 2021. Hibridni modeli so na letni ravni dosegli 22,6-odstotni delež celotne prodaje na področju Evrope, medtem ko se je delež prodanih dizelskih in bencinskih vozil znižal, a skupaj še vedno predstavlja več kot polovico (52,8 odstotka) celotne prodaje na trgih Evropske unije.

V zadnjem četrtletju lanskega leta je sicer prodaja vozil z bencinskimi motorji porasla za 4,1 odstotka, medtem ko so v enakem obdobju prodali 0,4 odstotka manj dizelskih vozil. V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2021 je bila prodaja bencinsko gnanih vozil z 32,5 odstotki za 3 odstotne točke nižja, dve odstotni točki manj (14,4 odstotka) pa je bilo v primerjavi z letom prej prodanih vozil z dizelskim motorjem.

V obdobju od lanskega oktobra do decembra je prodaja vozil z alternativnimi vrstami pogona dosegla 53,1-odstotni delež celotne prodaje v tem obdobju in prvič, gledano na kvartal, presegla prodajo bencinskih in dizelskih modelov. Za 22,2 odstotka več je bilo prodanih hibridnih modelov (545.316 enot), v zadnjem četrtletju pa je za 29,5 odstotkov narasel tudi delež prodaje priključno-hibridnih vozil. Prodaja vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG) je v zadnjih treh mesecih leta 2021 upadla za 56,6 odstotka (predvsem na račun 71,3-odstotnega padca prodaje tovrstnih modelov v Italiji), prodaja vozil na utekočinjen naftni plin (LPG) pa se je v enakem obdobju povečala za 16,7 odstotka.

Avtomobilizem.com (Vir in grafika: ACEA.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "V preteklem letu nadaljevanje rasti prodaje električnih vozil"


xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Porast prodaje EV je posledica politike EU, ne pa želje kupcev.

 
Audi z novimi zaposlitvami pospešuje razvoj programske opreme
V Evropi je vajeti znamke Jeep prevzel Eric Laforge