Novice

V pričakovanju cen

Slovenski zastopnik znamke Citroën je v teh dneh razveselil svojo prodajno-servisno mrežo in medije z enim od štirih predserijskih primerkov nove generacije modela C3, od katere si obetajo veliko. A šele od junija 2024, ko naj bi pričeli s prodajo.

Ob razkritju v oktobru je postalo jasno, da je četrta generacija C3 bistveno drugačna od predhodnih. Mestni model je v dobrih dvajsetih letih obstoja doživel številne oblikovne transformacije in od zaobljenega maloprostorca postal mestni križanec. Veliko prelomnico pa zanj pomeni tudi uvedba električnega pogonskega sklopa, ki naj bi v ë-C3 predstavljal eno najbolj cenovno ugodnih tovrstnih izbir na trgu. Zaenkrat nam pri slovenskem zastopniku še niso mogli posredovati informacij o cenah in vsebini opremskih paketov – pričakujemo jih v prvem kvartalu 2024. Vstopna cena 23.300 evrov za vozila z zmogljivejšo baterijo in 19.990 evrov za vozila z manjšo baterijo pa naj bi bila zaenkrat zagotovljena le izbranim evropskim trgom.

Citroën e-C3 (16)Po napovedih naj bi v Sloveniji pričeli s prodajo modela C3 okvirno junija 2024; najprej naj bi bili na voljo različici ë-C3 z motorjem moči 83 kW in baterijo zmogljivosti 44 kilovatnih ur (320 km dosega po WLTP) in bencinska z motorjem 1.2 (74 kW) v kombinaciji z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom. Do konca leta naj bi se pogonska paleta razširila z električno izvedenko z manjšo baterijo 30 kilovatnih ur (200 km dosega po WLTP) ter blago-hibridno bencinsko opcijo z 1,2-litrskim motorjem in 6-stopenjskim menjalnikom e-DCT. Novi C3, ki je zasnovan na Stellantisovi platformi SCP (Smart Car Platform) in ga izdelujejo v slovaškem obratu Trnava, bo na voljo s paketi opreme You, Plus in Max.

Avtomobilizem.com (Foto. Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "V pričakovanju cen"


4 meseci 20 dni nazaj

S testnim ë-C4 smo avgusta 2021 delali pri mešani vožnji točno 290 km, 40% AC max. 130 km/h, 50% lokalne ceste umirjeno, 10% mesto pa 4 osebe v avtu. Mali krog po Sloveniji, tudi na strmo Roglo, ravno Prekmurje, na koncu so na Ptuju svetile že vse lučke za polnjenje. 10-15 minut na gratis polnilnici na parkingu, pa je šlo varno do doma, potem pa čez noč na šuko. Z redno vožnjo v služno in nazaj po eni in isti relaciji, ga lahko naštudiraš in še narediš kak km več ali manj. Kolega ga ima, Ljutomer – MS, zimski domet je 150-220 km.

frgo
4 meseci 21 dni nazaj

Vstopna cena (nekako še na meji razumnega z upoštevano subvencijo) zaenkrat zagotovljena le izbranim evropskim trgom. Očitno gre z gobcanjem o najcenejšem električnem avtomobilu predvsem za izkoriščanje zastonj publicitete, čaka nas pa pričakovano negativno presenečenje.

Lignage
4 meseci 22 dni nazaj

Če bi imel res preveč denarja, pa absolutno nobene ideje kako ga porabit, bi mogoče še vrgel denar v kakšno takšno neumnost kot je avto z dometom 200km – vprašljivih! Pa še takrat bi fejst pogledal na to, da bi bi mi bil avto po zunanji obliki všečen, kar pa mi tale C3 absolutno ni. Izgleda bedno cenen. V detajle sicer ne, kot celota pa popolnoma! Upajmo da bo v živo vseeno vsaj nekaj bolje.

Takšen avto in njemu podobni bodo verjetno nekoč veljali za simbole zatona razvoja v avtomobilski industriji. Res že pogrešam napredek…

metor
4 meseci 21 dni nazaj

Kakor za koga, meni bi recimo odgovarjal.
Za do službe in po opravkih povsem dovolj, ker to ne preseže 30km dnevno. Letno pa okoli 6k.
Tako, da en tak avtek in en navaden ICE pri hiši bi bila dobra kombinacija.

meganer
4 meseci 22 dni nazaj

Ec3 bo verjetno moj …. kot 2. Avto.
Če bo le koliko toliko od avta. Pozimi mora narediti 200km po ac …. pri normalni hitrosti, ter zadaj 1.8m velik človek lahko sedi recimo 1 uro.

metor
4 meseci 21 dni nazaj

Težka bo 200km pozimi s tem. Skoraj nemogoče, če hočeš bit u miru.

4 meseci 22 dni nazaj

Težka bo brez vmesnega polnjenja. Obstoječi Stellantisovi s 45 kWh in cca 360 km po WLTP (e-208, e-C4, Corsa-e, …) so ravni na meji tega. Mogoče, če bi vozil dokaj počasi, se trasa ne vzpenja preveč in bi šel praktično do povsem prazne baterije, ampak tam do 180 km dosega po AC je bolj realnih.

D12J12
4 meseci 22 dni nazaj

Mogoče pa rata, 22kwh/100km je za takšnega podhranjenega malčka kar veliko in bi rekel, da zmore tistih 200km.

4 meseci 22 dni nazaj

V mrazu se kemija obnaša drugače in zimskih 44 kWh ni enakih poletnim. Glede na podatke o porabi bi tudi pri tistih, ki sem jih prej omenjal, moralo biti 200 km ali malo čez, pa je bolj 180 km.

 
Širitev mreže električnih polnilnic zavirata birokracija in zmogljivost omrežij
Teslin Cybertruck na poti v Evropo? Ne kaže najbolje.