Novice

Teslin Cybertruck na poti v Evropo? Ne kaže najbolje.

Po slavnostnem dogodku in predaji prvih desetih serijskih Cybertruckov se vročica okoli električnega poltovornjaka še ni povsem polegla. Ni čudno, Elon Musk je več kot štiri leta napovedoval prihod največjega Teslinega modela, vse skupaj pospremil z velikimi obljubami in optimističnimi napovedmi. Počasi bodo razkrite tudi vse tehnične informacije, ki vse bolj oddaljujejo Cybertruck od prihoda na evropski trg.

Ameriški kupci, ki so pred leti oddali rezervacije, bodo svoj nekonvencionalni poltovornjak dobili enkrat v prihodnjem letu. Kaj se bo zgodilo z rezervacijami s strani Evropejcev, pa za zdaj ni jasno. A glede na trenuten potek dogodkov, ni videti, da bo Cybertruck (vsaj ne v večjih količinah) zapeljal na Staro celino.

Za vožnjo pri nas bo potreben vozniški izpit kategorije C

Z 845 “konji” in pospeškom od 0 do 100 kilometrov na uro v 2,9 sekunde je Cybertruck nedvomno izjemno hiter pickup, a potesla-cybertruck (7) drugi strani tudi izjemno težak. Različica Cyberbeast, s tremi elektromotorji in baterijo z zmogljivostjo 123 kilovatnih ur (neuradno), tehta kar 3.100 kilogramov. To je sicer pod dovoljeno mejo kategorije B, ki dovoljuje vožnjo motornih vozil s skupno maso pod 3.500 kilogrami. A ima Cybertruck deklarirano nosilnost 1.100 kilogramov, glede na podatke posredovane ameriškim regulacijskim službam pa je bruto nosilnost Cybertrucka 3.629 kilogramov oziroma 4.082 kilogramov za različico Cyberbeast.

Če k temu dodamo še maso potnikov, ima Cybertruck bistveno večjo deklarirano skupno maso, kot to dovoljuje vozniški izpit kategorije B. Za vožnjo po evropskih cestah bo potrebno opraviti dodatn izpit za kategorijo C, ki omogoča vožnjo motornih vozil s skupno maso nad 3.500 kilogrami. Vsekakor to ni ravno dobro izhodišče za masovno prodajo modela, večina voznikov se verjetno ne bo odločila za pridobivanje dodatne vozniške kategorije samo za to, da bodo lahko vozili Teslin pickup.

Prevelik za evropske ceste

Če pustimo ob strani, da je Cybertruck konkretno večji kot ostali poltovornjaki v Evropi, je morda še največja težava njegov polnilni priključek. Opremljen je s Teslinim polnilnim priključkom NACS, ki postaja prva izbira v ZDA in Kanadi. Toda v Evropi je sprejet standard CCS2. Uporabljajo ga tudi vsi Teslini modeli, ki so naprodaj v Evropi, prav tako je ta priključek nameščen na Tesline evropske polnilne postaje. Sprememba na CCS2 bi prinesla po mnenju strokovnjakov velike strojne in programske posege v samo polnilno zasnovo modela. Glede na najverjetnejšo nišno prodajo v Evropi (leta 2020 je bilo v Evropi prodanih vsega 116.280 poltovornjakov), bi bila ta sprememba finančno nesprejemljiva za Teslo.

Avtomobilizem.com (Vir: Insideevs. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Teslin Cybertruck na poti v Evropo? Ne kaže najbolje."


7 meseci 20 dni nazaj

Tole z izpitom je čisto zavajanje. Dovolj je kategorija B + koda 96 in imaš dovoljenje do 4250kg.
Pri tem avtu imaš druge probleme, ne velja vinjeta za AC.
Je bilo že nekaj govora v EU parlamentu, da bi dvignili težo za B kategorijo na 4000kg, ravno zaradi el. avtov.

Mimogrede: C kategorija se je preimenovala v BE, že nekaj let 😉

 
V pričakovanju cen
Suzukijeva četrta generacija Swifta za evropske kupce