Novice

Več aluminija za manj škodljivih emisij

Z letom 2020 bodo stopili v veljavo novi, zahtevnejši predpisi glede dovoljenih emisij CO2, ki jih bodo morali s svojimi modeli dosegati proizvajalci vozil. S prihodom električnih in hibridnih modelov proizvajalci že sedaj do določene mere regulirajo svoje emisijske kvote. Strokovnjaki ob tem napovedujejo, da bo aluminij eden glavnih elementov, s katerimi bodo v proizvodnji aktivno vplivali na nižjo maso vozil in posledično znižanje porabe ter emisij. Do leta 2020 naj bi se zato močno povečala uporaba lahkega in recikliranega aluminija – v vsakem evropskem avtu ga bo v povprečju 180 kilogramov.

Sledenje globalnim ciljem za zmanjševanje toplogrednih plinov naj bi vplivali na povečano uporabo aluminija, ki naj bi v vse večji meri nadomeščal težje materiale, kot je jeklo. V letu 2015 je bil obvezen cilj vseh proizvajalcev, da zagotovijo povprečne flotne izpuste do največ 130 gramov CO2 na kilometer. Evropska komisija pogoje še zaostruje, do leta 2021 naj bi celotna modelna paleta v povprečju proizvedla manj kot 95 gramov CO2 na kilometer.

Uporaba aluminija naj bi se po napovedih povečevala in se, v primerjavi z letom 2012, ko je bilo povprečno v vsakem evropskem vozilu do 140 kilogramov te žlahtne kovine, do konca desetletja dvignila na 180 kilogramov. Gerd Gotz, generalni direktor industrijske organizacije European Aluminum, je potrdil ugotovitve študije iz leta 2012 ter poudaril, da bo dolgoročna rast prihajala iz valjanja pločevine in stiskanja komponent. ”To bo motor rasti industrije aluminija,” je dejal Gotz na konferenci v Cape Townu.

Številni proizvajalci, med njimi tudi Mercedes-Benz, Audi, Volkswagen in PSA Citroën Peugeot, bodo v vse večji meri uporabljali aluminij pri izdelavi sprednjih vrat, pokrovov motorja in agregatov. Zdaj je ta trend viden le pri dražjih evropskih modelih, a se bo kmalu razširil na nižje pozicionirane modele. ”Avtomobili ne bodo pristali več na odpadu, temveč bomo lahko aluminij uporabili velikokrat,” je še dejal Gotz.

Med najbolj prepoznavnimi evropskimi proizvajalci vozil, ki za svoje nove modele v veliki meri uporabljajo aluminij, je skupina Jaguar Land Rover; s tem so hkrati izboljšali vozne lastnosti in učinkovitost svojih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: Jaguar Land Rover.)

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benzov športni oddelek AMG je spremenil GLC v divjaka
Kako varni so brezstični ključi?