Novice

Vetrobransko steklo prihodnosti kot filmsko platno

Pri podjetju Hyundai Mobis so pokazali nekaj podrobnosti njihove vizije notranjosti avtonomnih vozil prihodnosti.

Svoj koncept notranjost avtonomnih avtomobilov nameravajo prvič predstaviti naslednji mesec na salonu potrošniške elektronike (CES) v Las Vegasu. Koncept prihodnosti temelji na dejstvu, da v avtonomnih vozilih, sposobnih samodejne vožnje 4. in 5. stopnje, ne bo več stalne potrebe po spremljanju dogajanja na cesti. Namesto vetrobranskega stekla so tako vgradili prikazovalnik, ki vozniku po potrebi transparentno omogoča pogled na cesto, v primeru samodejne vožnje pa se na njem lahko prikazujejo filmi oziroma različne druge vsebine. Na zaslonu lahko potniki spremljajo tudi potek poti, v primeru da si zaželijo počitka, pa ga je ob samodejni vožnji možno tudi zatemniti.

Nadzor in krmiljenje funkcij naj bi bilo omogočeno z uporabo tehnologije navideznega zaslona na dotik, ki prepoznava različne geste, tako da lahko z gibom roke uporabnik izbira med filmi ali spreminja glasnost. Podoben sistem je že na voljo tudi v nekaterih vozilih znamke BMW. Poleg prepoznavanja gest naj bi sistem s pomočjo vgrajenih kamer prepoznal tudi razpoloženje voznika in potnikov, ter temu primerno spreminjal ambientalne nastavitve. Informacije o trenutnem razpoloženju bi sistem lahko delil tudi z drugimi vozili v prometu, kar naj bi po mnenju proizvajalca prispevalo k večji varnosti.

Poleg zasnove in tehnologije v notranjosti pa namerava Hyundai Mobis predstaviti tudi njihovo tehnologijo svetlobne komunikacije (Communication Lightning technology), ki bo omogočila interakcijo med avtonomnimi vozili in pešci ter ostalimi udeleženci v prometu. Podobno tehnologijo so pred kratkim predstavili tudi pri Mercedesu, kjer so z njihovo interpretacijo opremili koncept S Cooperative.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai Mobis.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Jaguar Land Rover ostaja v portfelju Tata Motors
Porschejevih pet strogo varovanih prototipov