Novice

Porschejevih pet strogo varovanih prototipov

Javnosti so poznani številni prototipi in oblikovne študije, ki jih avtomobilski proizvajalci javno pokažejo na raznih prireditvah, sejmih in salonih. Le redki med nami pa vedo za množico prototipov in konceptov, ki ostanejo samo na risalnih deskah oziroma zaklenjeni v arhivih in najbolj temnih garažah. Porsche se zadnje čase rad postavi s tovrstnimi skrivnimi projekti in tokrat so nam pripravili nabor petih najbolj skrivnih prototipov.

Prvi je prototip Porsche 984, ki so ga Nemci razvijali med leti 1984 in 1987. Gre za koncept majhnega dvoseda, s katerim so raziskovali možnosti izboljšanja vozne dinamike na račun manjšanja mase in voznih uporov namesto večanja motornih zmogljivosti. Avto ima posledično samo 880 kg lastne mase in 135-»konjski« motor ter doseže največjo hitrost 220 km/h. Čeprav avto ni nikoli prišel v serijsko različico, pri Porscheju zatrjujejo, da je postavil številne razvojne smernice za Boxter.

Koncept številka 4 je Porsche Cayenne Cabrio. Z nezaslišano idejo o »brezstrešnem« terencu so se pri Porscheju igrali že leta 2002, kar je bilo daleč pred časom. No, zdaj ko je Volkswagen napovedal svojega T-Roca zgoraj brez in ko že nekaj let poznamo tudi kabrioletska Murano in Evoque, zamisel očitno ni več tako nezaslišana, a vseeno se zdi dobro, da Porsche svoje takratne ideje ni uresničil v serijski podobi. Pri celem avtu izstopa t.i. targa izvedba zadka z varnostnim lokom za zadnjima sedežema ter zadek z dvema osebnostima. Namesto da bi oblikovalci pri iskanju najbolj optimalne oblike avta izdelali dve ločeni vozili, so dve »zmagovalni« ideji zadka vdelali v en sam avto.

Porsche 911 Carrera 3.2 Speedster Clubsport je tretji prototip, prikazan v priloženem videu. Pri njem gre za leta 1987 na modelu 911 Carrera 3.2 zasnovan enosedežni speedster. Kot se je za speedsterje petdesetih let minulega stoletja spodobilo, je tudi ta brez strehe in stekel. Razen voznikovega sedeža je preostali del kabine pokrit s pokrovom iz plastike, voznika pa pred bičanjem vetra ščiti samo miniaturen deflektor iz prozorne plastike. Avto se je ponašal z 231-»konjskim« agregatom, ki mu je omogočal drveti največ 245 km/h hitro.

Porsche Panamericana je služil kot neke vrste rojstnodnevno darilu Ferdinandu Porscheju ob 80. jubileju. Koncept naj bi pripravili v le nekaj mesecih leta 1989. Tudi zanj je značilen zadek, ki je služil kot osnova za mnoge bodoče Targa modele Porschejev. Najbolj zanimiv element avta pa se zdi z zadrgo pritrjen vrhnji del strehe. Za pogon je služil 250-»konjski« motor, ki naj bi zadoščal za največ 210 km/h.

Zadnji je najbolj svež med vsemi. Gre pravzaprav samo za tehnično izvedbo šasije visokozmogljivega priključnega hibridnega pogona. Prototip na videz ne deluje kot neka zaključena celota, a to niti ni presenetljivo. Navsezadnje je bil njen glavni namen potrditev koncepta ideje pogonskega sklopa, kar jim je, upoštevajoč njeno uresničitev v podobi 918 Spyderja, tudi uspelo. Leta 2012 so jo v izvedbi s »samo« 550 KM pokazali tudi peščici avtomobilskih novinarjev.

Avtomobilizem.com (Moto Authority. Video: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vetrobransko steklo prihodnosti kot filmsko platno
Pri Suzukiju predstavljajo študijo poltovornjaka Jimny