Novice

Visoki prihodki dajatev od motornih vozil polnijo proračune članic EU

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) je v letnem poročilu objavilo podatke o pobranih dajatvah s področja lastništva in uporabe motornih vozil, ki polnijo proračune držav članic EU.

Novi podatki, ki jih je objavilo združenje ACEA, kažejo na 3,5-odstotno rast v primerjavi z letom poprej, skupni znesek 428 milijard zgolj iz članic EU-15 pa, za predstavo, predstavlja dvoinpolkratnik letnega proračuna EU. V poročilu so zajete pobrane dajatve ob nakupu avtomobila (davek na dodano vrednost, davek na motorna vozila), dajatve v zvezi z lastništvom (letna dajatev, cestne takse) ter davki v zvezi z uporabo (trošarine na gorivo) motornih vozil.

Glede na podatke, objavljene v letošnjem poročilu, naj bi med evropskimi državami še naprej ostajale precejšnje razlike v načinu obdavčevanja in davčnih stopnjah. V nekaterih državah kot osnova za obdavčitev še vedno ostajajo cena, teža, prostornina motorja in moč ali pa kombinacija teh parametrov, medtem ko v vedno več državah osnovo za obdavčitev predstavlja količina proizvedenih emisij CO2. V skladu z zadnjimi evropskimi direktivami naj bi namreč 21 evropskih držav že uporabljalo tovrstni kriterij pri obdavčevanju motornih vozil.

Še vedno pa so prisotne razlike pri olajšavah v zvezi z nakupom elektrificiranih vozil. V večini držav članic sicer že obstajajo določene olajšave ob nakupu avtomobilov brez emisij, vendar so zaenkrat le v 12 državah uvedli posebne bonitete ali spodbude, ki so na voljo kupcem tovrstnih vozil.

Po besedah Erika Jonnaerta, generalnega sekretarja združenja ACEA, naj bi bila davčna politika še vedno najbolj učinkovito orodje pri oblikovanju zavesti potrošnikov v zvezi z nakupom avtomobilov z malo ali nič emisijami, za konec pa še dodaja, da dostopnost avtomobilov s čistejšimi tehnologijami še naprej ostaja velika prepreka pri širitvi uporabe teh vozil. Avtomobilski proizvajalci pa, predvidljivo, pozivajo vlade 28 držav k uvedbi dodatnih učinkovitih ukrepov, ki bi omogočili večjo razširjenost električnih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: ACEA. Foto in grafika: ACEA, Mattes.)

Poročilo najdete na povezavi  https://www.acea.be/uploads/news_documents/ACEA_Tax_Guide_2019.pdf

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault EZ-Flex za učinkovito dostavo v mestnem okolju
Mitsubishijev Pajero se poslavlja z domačega trga