Novice

Vizija prihodnosti: Renault Eolab

Renault Eolab je svoje ime dobil po grškem bogu in predstavlja izložbo Renaultovih inovacij v prid okolja. Koncept, ki bo predstavljen na letošnjem pariškem salonu, raziskuje poti k ultra majhni porabi goriva saj dosega vrednost 1 l/100 km oziroma izpust 22 g CO2/km.

Preden se oglasite, da grški bog z imenom Eolab ne obstaja, je potrebno pojasniti, da je gre za izpeljanko iz dveh besed: Eol (Aeoulus) je v grški mitologiji bog in vladar vetra, drugi del pa pripada angleški besedi ”laboratory” (laboratorij) – vstavite v kalkulacijo še nekaj nadobudnih znanstvenikov in nastane izpeljanka Eolab. Preprosto, ne?

Eolab je osnovan na podlagi osebnega vozila iz segmenta B in ima vgrajenih skoraj sto naprednih ter industrijsko uporabnih tehnologij, ki bodo postopoma vgrajene v prihodnje serijske modele vozil Renault. Vozilo, ki s svojimi asimetričnimi zadnjimi vrati  spominja na Hyundai Veloster, je zgrajeno iz ultra lahkih materialov, aluminija in magnezija ter od samega začetka projekta upošteva možnost velikoserijske izdelave tovrstnega vozila v roku 10 let.

Renault je poudaril, da se je za dosego teh ciljev osredotočal na naslednje tri parametre: aerodinamičnost, majhno teža in tehnologijo “Z.E. Hybrid” z bencinsko-električnim pogonom. Aktivna silhueta vozila, skupaj s pomičnimi deli karoserije, kot so aktivno krilce in stranska zakrilca, poskrbi za izredno majhen koeficient zračnega upora 0.235. Koncept je za 400 kilogramov lažji kot običajno vozilo in s tem drastično poskrbi za upad povprečne porabe. Z.E. Hybrid sestavlja litrski trivaljni SCe bencinski agregat, ki proizvede 55 kilovatov in 95 Nm navora ter sodeluje z električnim motorjem moči 50 kilovatov in 200 Nm navora.

V primerjavi ekonomičnosti mu lahko ob bok postavimo Volkswagna XL1, ki se lahko pohvali z 0,9 litra povprečne porabe in 21 g CO2/km.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Koncept DS 3 Ines de La Fressange Paris: ko se srečata šik Parižanka in šik Parižan
Vse, kar prinaša novi Ford S-MAX