Novice

Vizionarski projekt nemške zvezne vlade Inteligentna energija: električni avtomobili z elektriko množic

Razvijanje električne mobilnosti v Nemčiji pri-naša dodatne priložnosti za energetski preobrat. Električna vozila bo v prihodnosti z inteligentnimi koncepti mogoče vključiti v električno omrežje. Skupaj bi tako tvorila velik električni zbiralnik v bližini porabnikov, ki bo lahko izenačeval nihanja v proizvodnji vetrne in sončne energije ter s tem stabiliziral električno omrežje.

Baterije v električnih avtomobilih bi lahko v prihodnje, medtem ko bodo priključene na polnilne postaje, po potrebi nazaj v električno omrežje dovajale prilagodljivo regulacijsko energijo. S tem bi bilo možno stabilizirati omrežja, kadar bi nastopila kratkotrajna razlika med proizvodnjo in povpraševanjem po elektriki. Električna vozila bodo na ta način prispevala k hitrejši in gospodarsko ugodnejši realizaciji vključitve obnovljivih energij z nihajočo proizvodnjo. V okviru novega raziskovalnega projekta INEES (nem. “Intelligente Netzanbindung von Elektrofahrzeugen zur Erbringung von Systemdienstleistungen”, slov. inteligentna vključitev električnih vozil v omrežje za zagotavljanje sistemskih storitev) naj bi razvili tehnične osnove za vključitev električnih vozil v trg električne energije.

Nemška zvezna vlada je raziskovalni projekt ta teden razglasila za vizionarski projekt s področja električne mobilnosti. Projekt INEES je zastavljen za tri leta, koordiniral pa ga bo oddelek za raziskave koncerna Volkswagen. Ostali partnerji so inštitut Fraunhofer IWES ter družbi LichtBlick SE in SMA Solar Technology AG. Projekt bo financiralo nemško zvezno ministrstvo za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost.

Sodelujoči vidijo velik potencial v tem, da bo vključitev električnih vozil v trg električne energije za lastnike vozil v prihodnje finančno privlačna. Kajti energetska storitev, ki jo električno vozilo z inteligentnim krmiljenjem baterije lahko opravi medtem, ko miruje v garaži, je vredna veliko denarja. S takšno vključitvijo v trg električne energije lahko električna vozila hitreje postanejo privlačna za velik krog kupcev, ker se visoki nabavni stroški lahko prej amortizirajo. V okviru projekta bodo tudi raziskovali, kako tovrstne energetske storitve vplivajo na avtomobilsko baterijo in njeno življenjsko dobo.

Jedro raziskovalnega projekta predstavlja terenski poskus v dveh delih, ki ga bodo leta 2014 izvedli v Berlinu. Dvajset sodelujočih bo po pol leta z modelom Volkswagen e-up! testiralo, v kolikšni meri je njihov osebni slog vožnje združljiv z zahtevami trga električ-ne energije. Testna vozila bodo v ta namen v Volkswagnu prototipno predelali tako, da bodo električni tok po potrebi lahko dovajala nazaj v omrežje. S posebno Volkswagno-vo aplikacijo za pametne telefone bodo sodelujoči lahko vključili možnost, da se bodo njihova vozila, medtem ko bodo mirovala, napajala iz ali praznila v električno omrežje, poleg tega pa bodo lahko tudi nastavili, koliko naj bo ob določeni uri baterija napolnje-na za naslednjo vožnjo.

Na ta način bo zagotovljeno, da bo v bateriji dovolj elektrike za vožnjo, tudi če se je pred tem elektrika iz vozila dovajala v omrežje.

Sodelujoči bodo v uporabo prejeli po eno polnilno postajo za dom in za delovno mesto.
To novo polnilno postajo, ki omogoča dvosmerno polnjenje, je razvila družba SMA Solar Technology AG in je zasnovana za uporabo v gospodinjstvih. Ponudnik električne energije LichtBlick bo električna vozila s svojo programsko opremo za krmiljenje “SchwarmDirigent” vključil v trg električne energije. S to programsko opremo družba LichtBlick v okviru projekta električne energije množic (SchwarmStrom) že uspešno povezuje Volkswagnove decentral-ne “domače elektrarne” (ZuhauseKraftwerke). Inštitut IWES bo spremljal projekt in s simula-ci¬jami raziskoval vplive inteligentne vključitve električnih vozil na električno omrežje.

Vir: Volkswagen

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Vizionarski projekt nemške zvezne vlade Inteligentna energija: električni avtomobili z elektriko množic"


toMmy
10 leta 10 meseci nazaj

Saj sama zamisel je že “stara”.

ucmanster
10 leta 10 meseci nazaj

Andrej pečjak to govori in prakticira že celo večnost.

Samo naša vlada ne ve za njega, ne za Lampiča, Detelo, Chebello, Emrax………

Naša vleda ve samo za patrije, teš 6……

 
Državno prvenstvo v motokrosu 2013: Poročilo z 2. Dirke (2.6.2013): Stranska vas pri Semiču
Audi v Le Mansu: ekipa močnih značajev