Novice

Volkswagen bo dizelska afera v ZDA stala okoli 16 milijard evrov

Volkswagen je sporočil, da so dosegli dogovor z ameriškimi organi, zasebnimi tožniki in 44 ameriškimi zveznimi državami v povezavi s prirejanjem rezultatov o izpustu dušikovih oksidov. A to je le začetek trnove poti, saj sporazum zajema le dvolitrske dizelske agregate, nemški proizvajalec pa išče rešitev za še en težaven dizelski agregat – trilitrski šestvaljnik.

V predlagani rešitvi bo Volkswagen lastnikom ponudil odkup avtomobilov s spornimi dizelskimi motorji letnika od 2009 do 2015, popravil napake z odobreno rešitvijo s strani EPA in CARB ter plačal odškodnino vsem lastnikom vozil. Vsi tisti, ki se bodo odločili prodati svoje vozilo nazaj Volkswagnu ali prekiniti lizing pogodbo, bodo deležni finančne poravnave. Končni znesek odpravnin  naj ne bi presegel devet milijard evrov, a bo uradna številka znana šele po zaključku programa, ko bo znan natančen seznam ljudi, ki so se odločili za to možnost.

Dodatno bo moral Volkswagen naslednjih treh letih plačati še 2,4 milijarde evrov okoljskemu skladu za nadomestilo škode, ki so jo ustvarili s presežkom škodljivih delcev. Poleg tega morajo v naslednjih desetih letih investirati 1,8 milijarde evrov v program brezemisijskih vozil, graditi povezano infrastrukturo in osveščati javnost.

Sporazum bo formalno potrjen in se bo začel izvajati šele takrat, ko ga bo odobril Charles R. Breyer, okrožni sodnik in glavni sodnik v aferi Dieselgate. A kot se zavedajo pri nemškem proizvajalcu vozil, se ta rešitev nanaša le na ZDA, drugod po svetu zaradi drugačne zakonodaje iščejo alternativne rešitve.

Po prvih neuradnih izračunih bo afera Dieselgate Volkswagen stala 16,1 milijarde evrov. V te stroške so vključena vsa popravila motorjev, pravni stroški, odkupi vozil in direktna nakazila, toda končna številka se lahko drastično spremeni. Kot poroča Reuters bi samo odškodnina za 44 zveznih držav znašala več kot 600 milijonov, za individualni sporazum pa se odloča Puerto Rico, ki spada pod okrožje države Columbie. Cena bi se lahko močno znižala tudi v primeru, da se večina lastnikov odloči za uraden popravek in ne vzame minimalne kompenzacije v višini 5.100 dolarjev.

Po zdajšnjih predvidevanjih bo Volkswagen z odkupom vozil lahko pričel oktobra letos, z uradnimi popravili pa bodo najverjetneje pričeli novembra.

Avtomobilizem.com (Vir: Motortrend. Foto: Urban Acman.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volkswagen bo dizelska afera v ZDA stala okoli 16 milijard evrov"


pskoda
7 leta 9 meseci nazaj

Američane boli k, če VW propade ali ne za evropejce je pa malo drugačna situacija

RedBaron
7 leta 9 meseci nazaj

Vse lepo in prav, ampak mi nismo v ZDA… pri nas pa je SW update in gremo dalje… Sicer osebno nisem pristaš USA sistema tožb in odškodnin za vsako malenkost, ampak, če nekaj velja, potem naj velja za vse enako!!

 
Panamera nič več družinski grdi raček
Lahko novi Citroën C3 z ekstravagantno zunanjostjo zatrese svet urbanih malčkov?