Novice

Panamera nič več družinski grdi raček

Porsche je v prvi generaciji ustvaril odlično prestižno limuzino, ki pa so jo kupci največkrat spregledali ravno zaradi njenega videza. V drugi generaciji stvari postavili na svoje mesto – Panamera je postala zapeljiva limuzina po meri premožnih kupcev.

Pri Porscheju pravijo, da so izboljšali koncept Sport Turismo iz leta 2012 in ga prenovili vse do zadnje podrobnosti ter so pripravljeni na boj z največjimi tekmeci. Obenem so dokaj jasno namignili, da bo v naslednjih 18 mesecih na ceste zapeljala še karoserijska izvedba shooting brake, ki bo navdih iskala pri ravnokar predstavljeni Panameri.

Stilska preobrazba sloni na višje postavljeni strehi, ki prinaša 20 milimetrov več prostora za glave potnikov na zadnji klopi, in 30 milimetrov daljši medosni razdalji. Oblikovalci so zavrgli proporce in napihnjeno obliko ter novi Panameri izklesali krajše previse, dodali prepoznavne male podrobnosti in celoten videz približali legendarnemu modelu 911. Legendarni športnik je imel vpliv tudi v potniški kabini. Slednja konceptualno sledi poznanim oblikam, a je tukaj nabita z najnovejšo tehnologijo, visokoresolucijskimi zasloni in množico na dotik občutljivih površin. Digitalizaciji sledi tudi informacijski zaslon, ki ima poleg osrednjega analognega števca ob sebi nameščena še dva velika digitalna zaslona. Osrednja večopravilna enota meri 31 centimetrov, imajo pa svoje digitalne igračke tudi potniki na zadnji klopi. Na seznamu nove opreme so se znašli še pomična panoramska streha, masažni sedeži, ambientalna osvetlitev in vrhunsko ozvočenje proizvajalca Burmester.

Druga generacija Panamere se je preselila na modularno arhitekturo MSB, ki poleg manjše mase prinaša še številne nove tehnologije za boljše vozne lastnosti. Mednje sodijo novo zračno vzmetenje s tremi komorami, elektronski nadzor vzmetenja, poudarjen sistem dinamičnega nadzora šasije PDCC Sport, nadzor vektoriranja in nov elektromehanski volanski sistem. Prvič bo opremljena še s krmiljenjem zadnjih koles.

Motorno paleto začenja 2,9-litrski šestvaljni prisilno polnjen bencinski agregat s 324 kilovati in 550 njutnmetri navora, ki poskrbi za pospešek od 0 do 100 km/h v 4,2 sekundah in je za okrogel liter bolj varčen od prejšne generacije. Na vrhu ponudbe je Panamera Turbo s 404 kilovati moči in 770 njutnmetri navora. Prvič se je v ponudbi znašel dizelski agregat, ki proizvede 310 kilovatov in 850 njutnmetrov. Gre za najmočnejši dizel v zgodovini znamke, ki stotico doseže v 4,5 sekundah in v povprečju na prevoženih sto kilometrov porabi 6,8 litrov goriva.

Kaj pa cene? Zaenkrat so na voljo samo nemške. Osnovna Panamera 4S bo na voljo od 113.027 evrov, Panamera 4S Diesel od 116.954 evrov in najmočnejša Panamera Turbo od 153.011 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Porsche. Foto: Porsche)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Plastične zaščite AirBump še za novo generacijo Citroëna C3
Volkswagen bo dizelska afera v ZDA stala okoli 16 milijard evrov