Novice

Volkswagen se širi in želi svetovni prestol

Volkswagen bo še naprej vlagal enormna sredstva v razvoj novih vozil, tehnologij in tovarn. Glavni cilj je premagati Toyoto, ki je že nekaj časa največji proizvajalec vozil na svetu.

Volkswagen je sporočil, da namerava investirati 85,6 milijarde evrov v avtomobilske projekte v naslednjih petih letih. S tem bodo v petletnem planu vsako leto porabili 17,1 milijarde evrov, kar je za 0,3 milijarde več, kot je bilo to v zdajšnjem petletnem obdobju. ”Nadaljevali bomo z investicijami v prihodnost in s tem postali vodilni proizvajalec vozil tako v ekološkem kot tudi ekonomskem smislu,” je dejal izvršni direktor Volkswagna Martin Winterkorn. ”Stroški razvoja bodo ostali visoki, kot rezultat velikega inovacijskega pritiska in povečanega povpraševanja avtomobilske industrije,” je zaključil.

Zadnja novica iz Volkswagna po mnenju analitikov dokazuje, da proizvajalec vozil ne zmanjšuje tempa napredka, kljub varčevalnim ukrepom. Vir znotraj Volkswagna je nedavno za Reuters povedal, da želi koncern znotraj skupine privarčevati deset milijard evrov. Varčevanje bo zajelo Volkswagen, Škodo, Seat kot tudi prodajno uspešna Audi in Porsche. V juliju je Winterkorn zaposlenim povedal, da išče pet milijard evrov, s katerimi bi zapolnil vrzel dobička in zmanjšal zaostanek za tekmeci do leta 2017.

Pri Volkswagnu so dejali, da bodo investicijski izdatki, kljub povečanju, ostali na ravni med 6 in 7 odstotki. Z vlaganji v kitajski trg bodo proračun obremenili za dodatnih 22 milijard evrov in tako v naslednjih petih letih globalno za razvoj namenili kar 107,6 milijarde evrov, kar je precej več kot 102,4 milijarde, kot so za to namenili v prejšnjem petletnem obdobju. Volkswagen bo že tretje leto zapored za raziskave in razvoj verjetno zapravil več denarja kot katerokoli drugo javno podjetje, med drugim več kot Samsung in Intel.

Winterkorn je prisilil Volkswagen, da se je v preteklih letih širil in nenehno dvigoval svoje prodajne številke. Letos želijo prvič prodati več kot 10 milijonov vozil in s tem prehiteti načrte prodaje kar za štiri leta. Do septembra letos so zmanjšali zaostanek za Toyoto na vsega 72.000 vozil, tretji, GM, pa je svoj zaostanek za vodilnima še povečal. Volkswagen bo letos in prihodnje leto predstavil več kot sto novih ali prenovljenih modelov. Od leta 2007, ko je vajeti prevzel Winterkorn, je skupina pod svoje okrilje prevzela Porsche, Scanio, MAN in Ducati ter podvojila število tovarno po svetu na 107.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive news Europe. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi Q8 v boj z BMW X6 in Mercedes-Benz GLE Coupe
Tukaj je Qoros 3 mestni SUV