Novice

Volvo Car Group na avtomobilskem salon Frankfurt 2013: Koncept Coupé in pogonski sklopi Drive-E predstavljajo novi Volvo Cars

Hitra transformacija Volvo Car Groupa (Volvo Cars) je očitna na avtomobilskem salonu Frankfurt 2013. Novi Volvov koncept Coupé, ki je bil predstavljen na današnji novinarski konferenci, prikazuje možnosti nove platforme SPA (Scalable Product Architecture); novi, izjemno učinkoviti štirivaljni pogonski sklopi Drive-E pa bodo na voljo od sedaj naprej v šestih modelih Volvo.

»Ustvarjamo novi produktni portfelj, ki združuje močno dediščino z inovativnimi tehnologijami in emocionalnim dizajnom. Vsa bistvena področja so prenesena v novo dimenzijo, z več emocijami v racionalne lastnosti, ki so srce in duša Volva,« pravi Lex Kerssemakers, višji podpredsednik produktne strategije & managementa linije vozil pri Volvo Car Groupu.

Utiranje poti za novi XC90

Koncept Coupé je prvi v seriji treh konceptnih avtomobilov, ki predstavljajo nove dizajnerske smernice Volva. Utirajo pot za predstavitev povsem novega XC90 v prihodnjem letu.

»Volvov koncept Coupé prikazuje, kaj lahko pričakujete od naše nove arhitekture: samozavesten položaj, razmerja in najpomembnejše dizajnerski podpis. Čeprav je povsem nov XC90 drugačen tip avtomobila, boste takoj prepoznali povezavo,« pojasni Thomas Ingenlath, višji podpredsednik dizajna pri Volvo Car Group.

Pogonski sklopi Drive-E

Prvi trije motorji nove Volvove družine dvolitrskih, štirivaljnih Drive-E pogonskih sklopov bodo lansirani jeseni 2013.

Novi S60, V60 in XC60 so na voljo s tremi motorji nove družine: bencinski turbo T6 s 306 KM, T5 z 245 KM in dizelski turbo D4 s 181 KM. T5 in D4 sta na voljo tudi pri novih V70, XC70 in S80. Za želeno odzivnost, gladko in ekonomično vožnjo so motorji združeni z novim osemstopenjskim menjalnikom podjetja Aisin ali z izboljšanim šeststopenjskim ročnim menjalnikom za izboljšano porabo goriva.

Volvova strategija je usmerjena v uporabo elektrifikacije za ustvarjanje močnejših različic v novi družini štirivaljnih Drive-E motorjev, saj so številke moči v teritoriju V8. Konceptno vozilo v Frankfurtu je opremljeno z Volvovo genialno tehnologijo priključnih hibridov. Visokozmogljiv bencinski motor in električni na zadnji osi omogočata konceptu Coupé okoli 400 KM in 600 Nm navora.

»Naš uspešen priključni hibrid V60 je že dokazal, da je lahko najučinkovitejši avtomobil tudi najzabavnejši za vožnjo, in užitek je brez občutka krivde. Danes lahko potrdimo, da bo novi XC90 na voljo kot priključni hibrid,« doda Lex Kerssemakers.

Na svetu prvi i-ART

Visokozmogljiv bencinski motor T6 je združen s superpolnilnikom in turbopolnilnikom, i-ART pa prinaša varčno dizelsko zmogljivost. Razvit v sodelovanju s strateškim partnerjem Denso se i-ART ponaša s povratno informacijo tlaka vsake šobe za vbrizg goriva, kar omogoča nenehno nadzorovanje in prilagajanje vbrizgavanja goriva na zgorevanje v vsakem od štirih valjev.

»Naši štirivaljni motorji nudijo zmogljivosti današnjih šestvaljnih enot in nižjo porabo goriva kot trenutni štirivaljni motorji,« doda Lex Kerssemakers.

Novi sistemi pri modelih serije 60

Poleg novih pogonskih sklopov Drive-E je Volvo predstavil nove infotainment in varnostne sisteme pri modelih serije 60. Sensus Connect se ponaša z osveženim HMI-jem z mnogimi inovativnimi funkcijami. Pomoč pri ohranjanju smeri vožnje (Lane Keeping Aid), ki pomaga vozniku ostati na voznem pasu, in Pomočnik za parkiranje (Park Assist Pilot) pri paralelnem parkiranju pa sta sedaj na voljo pri S60 in V60.

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prva vodikova polnilnica v Sloveniji na Petrolovem bencinskem servisu v Lescah
Mazda je zaključila medcelinsko testno vožnjo