Novice

Volvo Car group slavi 50 let predanosti varnosti otrok

Predanost Volva zaščiti najmlajših in najranljivejših potnikov v avtomobilu slavi v letošnjem letu 50. obletnico. To izjemno delo se je pričelo z na svetu prvim prototipom otroškega sedeža, usmerjenega nazaj, v PV544 leta 1964; najnovejša inovacija pa je koncept napihljivega otroškega sedeža, ki se enostavno zloži ob neuporabi v majhno torbo.

Razlike med anatomijo otrok in odraslih so temelj razvoja Volvove varnosti otrok na področju vgrajenih funkcij in dodatkov. Otroci niso manjše različice odraslih, zato potrebujejo med potovanjem v avtomobilu posebne pogoje.

»Temeljno načelo ostaja isto kot pred 50 leti. Najmlajši otroci morajo vedno potovati z obrazom usmerjeni nazaj, vse do 3-4 leta starosti. Starejši pa morajo uporabljati podložne blazine ali podložne sedeže (jahače), ki zagotavljajo, da je varnostni pas pravilno nameščen skozi medenico,« razloži profesorica Lotta Jakobsson, višja tehnična specialistka v Volvo Cars varnostnem centru.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpomembnejših mejnikov v Volvovi zgodovine varnosti otrok:

1964: Prvi prototip otroškega sedeža

Navdih je Bertil Aldman, zdravnik in profesor za prometno varnost na tehniški univerzi v Chalmersu, dobil pri astronavtih, ki potujejo vedno usmerjeni nazaj. Razvil je čisto prvi prototip otroškega sedeža. Volvo je bil tesno vpleten v razvoj, testiranje pa je bilo izvršeno v PV544.

1967: Obrnljiv sovoznikov sedež s posebnim otroškim naslonjalom

Prvi otroški sedež za prodajo je bil ustvarjen tako, da se je sovoznikov sedež obrnil nazaj. Podloženo naslonjalo za hrbet s trakovi je zagotavljajo, da je nazaj usmerjen otrok ostal na mestu. Rešitev je bila prodana kot dodatek v Volvu Amazon.

1972: Volvov prvi nazaj usmerjen otroški sedež

Nazaj usmerjeni otroški sedeži so ustvarjeni za podporo vratu in pomagajo razširiti silo pri čelnem trčenju na širše območje. Čelna trčenja veljajo za najpogostejša in običajno prinašajo najhujše primere trčenj.

1976: Podložene blazine – na svetu prve od Volva

Otroci od tretjega/četrtega leta starosti naprej potujejo z obrazom usmerjeni naprej, z uporabo standardnega varnostnega pasu in podložene blazine. Načelo Volva je, da bi morali vsi otroci do višine 140 cm in 10 leta starosti uporabljati to blazino. Z uporabo le-te se tveganje za poškodbe zmanjša za približno 75 %.

1990: Na svetu prva vgrajena podložna blazina

Prva vgrajena podložna blazina je bila genialna zložljiva različica na sredini zadnjih sedežev v Volvu 960. Vgrajena dvojna podložna blazina na stranskih zadnjih sedežih je bila predstavljena v Volvu S40 leta 1995.

1999: Na svetu prvi nazaj usmerjen sedež za ISOFIX

Na svetu prva rešitev za standardiziran, v avto vgrajen pritrdilni sistem ISOFIX sta bila pravzaprav dva nazaj usmerjena sedeža v enem. Oba sedeža, eden za malčke in eden za otroke do četrtega leta starosti naprej, sta lahko bila nameščena v isti ISOFIX sistem.

2007: Na svetu prva vgrajena dvovišinska podložna blazina

Vgrajena dvovišinska podložna blazina je bila predstavljena v Volvu V70. Dvovišinska različica, z dvema višinama sedenja, omogoča boljše prilagajanje varnostnega pasu, ne glede na višino otroka.

2014: Koncept napihljivega otroškega sedeža

Inovacija, ki je še vedno v razvoju, je enostavna za nameščanje in se lahko prenaša naokoli v majhni torbi, ko ni v uporabi, kar omogoča, da se sedež lahko enostavno prenaša med avtomobili, torba pa celo ustreza meram kabinske prtljage.

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Mini Countryman
Brutalni Volkswagen Golf R400