Novice

Volvo je prevzel Polestar

Volvo je oznanil, da je postal 100-odstotni lastnik podjetja Polestar, specializiranega za razvoj športnih komponent in številnih predelav vozil, med katerimi so zagotovo najbolj poznani športni modeli Volvo.

Podjetje Polestar je predvsem dirkaško naravnano podjetje, z bogato zgodovino razvoja športnih avtomobilov Volvo. V zadnjih letih so se razširili ter začeli razvijati dodatne dele za večanje moči cestnih vozil, hkrati pa so skozi leta postali desna roka Volva pri razvoju njihovih najbolj divjih predstavnikov – podobno kot  oddelek M znamke BMW.

Poleg različnih dirkaških programov je plod sodelovanja med obema podjetjema športni S60 in V60 Polestar s 350 ”konjskimi močmi” in izboljšavami na podvozju.

Volvo je pravzaprav kupil Polestar Performance AB, skupaj z oddelkom za razvoj programske opreme za povečanje moči vozil in komponent za naknadno vgradnjo ter Polestar Holding AB z vsemi njegovimi blagovnimi patenti.

S tem si lastijo tako podjetje kot tudi znamko Polestar, ne pa tudi dirkalnega oddelka Polestar, ki se bo zdaj preimenoval ter bo deloval ločeno pod zdajšnjim lastnikom, Christian Dahlom. Slednji bo še vedno aktiven v podjetju Polestar, obenem pa s pomočjo dirkalnih tehnologij pomagal Volvu.

Ime Polestar bo še vedno uporabljano za prihodnje športne modele švedskega proizvajalca vozil v izključni lasti kitajske holdinške skupine Zhejiang Geely. Nekateri, med njimi je tudi XC90, bodo imeli nameščen hibridni pogon s skupno močjo 407 ”konjskih moči”. Lastnikom, ki bi si želeli nadgraditi svoj obstoječi model, pa bo Volvo ponudil poseben paket Polestar, s katerim bodo lahko povečali moč svojega jeklenega konjička.

V letu 2015 Volvo načrtuje prodajo 750 enot Polestar V60 in S60, vendar bi lahko prodajne številke zaradi prevzema narasle na od 1.000 do 1.500 enot letno.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine. Foto: Volvo)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova generacija Audija R8 ne pozna kompromisov
Petnajst kilovatov več za trojico AMG