Novice

Vpoklici: dobro ali slabo?

S strani javnosti so vpoklici avtomobilov pretežno zadeva, ki zmanjšuje vrednost blagovne znamke. Pa je to prav?

V praksi je videti takole. BMW, denimo, objavi, da kličejo 1,5 milijona avtomobilov na pregled oziroma popravilo zaradi možnosti požara. Rumeni mediji (ali sploh še kakšen ni?) objavijo z debelim tiskom. Nekdo prebere in reče znancu, ki ima BMW: »Ti, ki voziš avto, ki gori!« Čez minuto je podoben tekst na družabnih omrežjih in evo drama. Beemveji gorijo. In čisto mogoče je, da sploh še noben BMW ni zaradi tega zagorel.

Vse znamke doleti trenutek vpoklica. Načelno so v teoriji in v grobem tri vrste. Prvič, javen vpoklic – ko gre za resnejšo možnost posledic okvare. Drugič, interni vpoklic – samo lastnikom dotičnih avtomobilov osebno. In tretjič, tihi vpoklic – lastnik avtomobila izve šele, ko ga pripelje na redni servis ali pa še takrat ne.

Proizvajalci avtomobilov se tega lotevajo na različne načine in upam si trditi, da Toyota, o kateri se je precej govorilo v povezavi z vpoklici, še zdaleč ni med slabšimi proizvajalci avtomobilov. Prodajne številke že ne kažejo tako. Morda k temu veliko prispeva tudi značaj naroda – za Japonce vlada prepričanje, da so narod z visoko razvitim samospoštovanjem in poštenjem, kar zagotovo vpliva tudi na pristop oziroma odnos do kupca. In na to, da stremijo k izboljšavam svojih izdelkov in s tem samih sebe.

Če je tako, potem število vpoklicev ni odraz kakovosti izdelkov, pač pa skrb za kupca in za lasten imidž.

Čisto mogoče je, da proizvajalci na možne napake reagirajo statistično različno. Da eni odločno pristopijo, čim obstaja majhna verjetnost, drugi pa šele, ko je verjetnost večja.

Obstaja seveda tudi pogled z drugega zornega kota. Če bi – ne glede na pogostost javnih vpoklicev – šlo za pomanjkljive in nevarne izdelke, bi se v svetu sodobnega imperializma našlo kup oseb, fizičnih in pravnih, da ne govorimo o državah oziroma vladah, ki bi iz takšnega ali drugačnega vzroka stopilo proizvajalcem na prste. Pa jih ni prav dosti.

Še danes odmeva primer, ki ga je pred leti sprožil nek Američan, češ da je njegova Toyota kar sama prevzela vajeti in povzročila prometno nesrečo. Hitro se je našlo še več oseb z enakimi problemi in samozadostni Američani so po hitrem postopku oglobili Toyoto z vsoto, ki ima veliko ničel. Pri Toyoti so globo ponižno poravnali in se nastalega problema lotili analitično raziskovalno, vključno z vpoklicem in z zamenjavo dotičnega sklopa. Pri tem so odkrili in dokazali, da je šlo za izmišljotino, a nikdar niso dobili javnega opravičila in še manj denarja nazaj. Tako pač v ZDA.

V resnici je vpoklic uveljavljen del procesa razvoja in naknadne izboljšave izdelka v točki, kjer se pojavi možnost okvare. Ta je lahko takšna, da vpliva na varnost ljudi in/ali okolice, lahko je le lepotna, lahko pa tudi kje vmes. Dosti več o kakovosti izdelka povedo druga dejstva, denimo neodvisne raziskave o zanesljivosti ali kar splošno zaupanje kupcev, kar se odraža pri uspešnosti na trgu oziroma prodaji.

Zadeva je sicer v veliki meri javna, a o pristopu do vpoklicev oziroma o skrbi za kakovost izdelkov posameznih znamk primerjalno ni nekih odmevnih analiz. Vsak posameznik si pač ustvari svoj vtis in ga po navadi širi naokoli.

Besedilo: Vinko Kernc. Foto: spletne strani z informacijami o vpoklicih.

 

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Vpoklici: dobro ali slabo?"


yashica
1 leto 8 meseci nazaj

Tihi vpoklic….Hmm. Vprašajte gospode pri VW-ju, so pravi specalisti za to vrsto (ne)vpoklica.
Še danes, ko se spomnim vseh požrtih živcev zaradi njihovega vztrajanja pri >stanju tehnike<, mi gredo kocine pokonci.

1 leto 8 meseci nazaj

Po moje kvaliteta vseh avtomobilov z leti pada predvsem zaradi nižanja stroškov izdelave , saj nobena znamka več ne naredi sama celi avto, temveč je sestavljen iz delov podizvajalcev iz celega sveta, največ pa od tam kjer je najbolj poceni delovna sila, temu primerna pa je tudi kvaliteta teh vgrajenih delov.

Ivan36
1 leto 8 meseci nazaj

Do sedaj oziroma do danes sme videl še največ OPEL Isignija zgorenih spredaj pri motorju!

Firediver
1 leto 8 meseci nazaj

Goreči BMWji so bolj skriti…

xxl
1 leto 8 meseci nazaj

Mene bolj skrbi, da zaradi nenehnega hitrega razvoja, konkurence in zniževanja stroškov, avti vse bolj prehitro zapuščajo proizvodne trakove in posledično kvaliteta pada. Najbrž se jim to izplača, kar bi nas moralo še bolj skrbeti.

 
Naprodaj bo 20 restavriranih Porschejevih modelov
Kaučič in Korošak poskrbela za presenečenje v Idriji