Novice

Kaučič in Korošak poskrbela za presenečenje v Idriji

Sklepna dirka državnega prvenstva v reliju je poleg oteženih voznih pogojev prinesla novo zmagovalno posadko, saj sta si prvo mesto privozila Tomač Kaučič in Matjaž Korošak v Hyundaiju i20 R5.

Kaučič KorošakKaučič in Korošak sta s pripravo dirkalnika končala tik pred tekmovalnim vikendom, po prvih štiridesetih prevoženih kilometrih pa sta nam pretekli petek posredovala svoje uvodne vtise. “Lahko rečem samo, da sem od prvega kilometra naprej preprosto navdušen. Dirkalnik je izjemno hiter, včasih tudi brutalen, hkrati pa ubogljiv in izjemno odziven, četudi me je bila večkrat polna cesta. Zagotovo najhitrejši dirkalnik, kar sem jih vozil,” so bile besede voznika Tomaža Kaučiča, medtem ko je sovoznik Matjaž Korošak dodal: “V soboto bova imela še precej dela s popisom in prilagajanjem zapiskov, saj je tehnika vožnje, predvsem pa hitrost, ki jo dovoljuje R5 skozi zavoje, res visoka.”

reli idrija rezultatiOčitno sta se Kaučič in Korošak z novim dirkalnikom kljub kratkem spoznavanju odlično ujela, saj sta idrijski reli, na katerem je štartalo 66, zaključilo pa ga je 50 posadk, končala na prvem mestu v skupni razvrstitvi. Od skupno sedmih sta bila najhitrejša v zadnjih dveh hitrostnih preizkušnjah, štiri sta si privozila Rok Turk in Blanka Kacin v Peugeotu 208 T16 R5, medtem ko je bil zmagovalec prve hitrostne preizkušnje in s tem tudi 3. memoriala Marjana Logarja domačin Aleks Humar s sovoznikom Jako Cevcem v Peugeotu 208 R2.

Zmagovalni voznik Kaučič, ki je na dirki prvič sedel za volanom dirkalnika R5 in prvič tekmoval s Korošakom kot sovoznikom, je po zaključku dirke v sporočilu za javnost poleg veselja že previdno nakazal tudi možnost vrnitve s Hyundaijevim dirkalnikom i20 R5 v naslednji sezoni: »Presrečen sem, neverjetno je, kar nama je uspelo – po vseh drobnih težavah, ki se pač prikradejo, ter da sem se znebil treme in strahu v tem katastrofalnem vremenu. Zagotovo je bila to z večih vidikov najtežja dirka v mojem življenju, a tale Hyundai je res neverjetna raketa!« 

Turk Kacin OPVTurk in Kacinova, ki sta v Idriji dosegla drugo mesto v skupni razvrstitvi, sta hkrati zmagovalca seštevka državnega prvenstva letošnje sezone. Veselje ob drugem zaporednem naslovu je Rok Turk izrazil v komentarju ob zaključku: “Zadovoljen sem z razpletom državnega prvenstva. Zadani cilj ubranitve naslova smo dosegli, s tem da smo letos še napredovali v hitrosti in izboljševali lanskoletne dosežke na posameznih hitrostnih preizkušnjah. Z Blanko sva tudi letos dokazala, kako hitra sva. Hvala številnim navijačem, ki so nas danes navkljub izredno slabemu vremenu vseeno v velikem številu prišli spodbujat na hitrostne preizkušnje. Hvala pa seveda tudi vsem, ki nam stojite ob strani in nas podpirate, za nami je še ena odlična sezona. Prvaki smo!”

Tretje mesto si je privozila italijanska posadka Nucita-Saluo (Abarth 124), ki sta jima sledila De Cecco in Campeis (Hyundai i20 R5). Skupno peto mesto sta osvojila Humar in Cevc (Peugeot 208 R2), za njima sta bila Nemca Gassner in Mayerhoferjeva (Toyota GT86 R3), do desetega mesta pa so se zvrstile še štiri slovenske posake: Novak-Ocvirk (Opel Adam R2), Mrevlje-Gomizelj (Peugeot 208 R2), Mlinar-Mlinar (Renault Clio RS) ter Mlinar-Bizjak (Renault Clio RS).

Mrevlje GOmizeljPregled rezultatov po divizijah kaže, da so si stopničke v prvi priborile posadke Mrak-Kuštrin (MG ZR 105), Jereb-Vidmar (Volkswagen Polo) ter Štucin-Maver (Škoda Felicia kit car). V tretji diviziji so bili najbolj prepričljivi Mlinar-Mlinar (Renault Clio RS), Mlinar-Bizjak (Renault Clio RS) ter Zrinski-Vidmar (BMW M3). Prvaki druge divizije pa so že prej omenjene posadke Humar-Cevc (Peugeot 208 R2), Novak-Ocvirk (Opel Adam R2) ter Mrevlje-Gomizelj (Peugeot 208 R2).

Premrl Ošlaj Tovota GT86Da so bili pogoji v Idriji res zahtevni, nazorno opisuje izjava Grege Premrla iz ekipe Unikatoy Racing: “Pričakoval sem, da bo zahtevno, a sem vseeno upal, da nam bo deževje nekoliko bolj prizanašalo. Dirkanje s Toyoto GT86 je v tovrstnih razmerah res velik izziv. Na’brzincih’ smo dobesedno plavali v stoječi vodi. Dirkač le težko ohranja dirkalnik s pogonom na zadnji par koles na stezi ter ob tem poskuša še karseda napadati. Žal se mi tokrat na predzadnji hitrostni preizkušnji ni izšlo in z Vilijem sva na stoječi vodi zletela s ceste. Dirkalnik jo je skupil, a ga bomo z ekipo popravili. Kljub vsem težavam, ki so poskrbele za kar preveč razburljivo letošnjo sezono, se prihodnjega leta že zelo veselim, saj je Toyota odličen dirkalnik. Ko se ga privadim, bo šlo zelo hitro, pa še zabavno bo obenem.”

Avtomobilizem.com (Vir, foto, grafike: Omikron plus, ekipe, Uroš Modlic.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vpoklici: dobro ali slabo?
Več vsega pomeni tudi dražja popravila