Novice

Vrača se štirikolesni Ford Focus RS

Trg športnih vozil se prebuja in vročica se ob vsaki novi predstavitvi samo še stopnjuje. Pri Fordu so za pravo razburjenje poskrbeli s tretjo generacijo Focusa RS, saj bo 2,3-litrski EcoBoost agregat moč na cesto prenašal preko štirikolesnega pogona.

Najnovejšo različico Focusa RS bo poganjal že poznani 2,3-litrski prisilno polnjeni bencinski agregat, ki ga najdemo tudi v zadnji generaciji Mustanga, vendar z izboljšano turbino, večjim kompresorjem in hladilnikom, bolj pretočnim izpušnim sistemom z dvojnimi zaključki ter z elektronsko nadzorovanimi ventili in izboljšanimi elementi v samem motorju. Zaradi izboljšav ima agregat 235 kilovatov moči in se bo po vzoru atmosferskih agregatov  ”zavrtel” do 6.500 obratov na minuto.

Moč se bo na cesto prenašala preko novega štirikolesnega pogona z naprednim vektorskim sistemom razporejanja navora, ki lahko na zadnjo os prenese do 70% moči. Štirikolesni pogon deluje v sožitju z vektorskim sistemom razporejanja zavorne sile in sistema za stabilnost, zato je zmožen prenesti moč na zunanjo kolo in s tem, zaradi manjšega podkrmiljenja, poskrbeti za hitreje odpeljan zavoj. Namesto samodejnega dvosklopčnega menjalnika so se pri Fordu raje odločili za šeststopenjski ročni menjalnik.

Ekipa Ford Performance je v sodelovanju z inženirji in svetovno znano zvezdo Kenom Blockom izboljšala tudi podvozje. Focus RS je opremljen s tršimi blažilniki in pušami, celotno podvozje pa ima dve možnosti nastavitve. Na 19-palčnih aluminijastih platiščih so nameščene športne pnevmatike Michelin Pilot Super Sport, opcijsko pa se kupec lahko odloči za dirkalne Pilot Sport Cup 2. Ob predstavitvi niso razkrili, kakšne izboljšave bodo doletele zavorni sistem, vendar bo glede na videno tudi ta posodobljen.

Potniško kabino krasijo školjkasti sedeži Recaro, volanski obroč z ravnim dnom, aluminijaste stopalke in trije merilniki – za nadzor tlaka v turbini, temperature in pritiska olja. Uradnih podatkov o moči še niso želeli popolnoma razkriti, vendar so dejali, da bo Focus RS v zavojih presegel 1G pospeška. A konkurenca ne počiva, saj bodo na ceste zapeljali številni konkurenti – Mini JCW, Honda Type-R, Subaru WRX STi, močnejša različica Golfa, zadnje besede pa nista rekla niti Seat in Renault.

Tretjo generacijo športnika bodo izdelovali v nemškem mestu Saarlouis, toda kot pravijo pri Fordu bo novi RS globalno vozilo, ki se bo prodajalo širom sveta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Vrača se štirikolesni Ford Focus RS"


adis
9 leta 2 meseci nazaj

nikakor ni ista.

adis
9 leta 2 meseci nazaj

kako je lahko mini jcw konkurent fordu rs? saj nista niti v istem razredu!

toMmy
9 leta 2 meseci nazaj

Se pravi, da ne bo imel rezervnega kolesa? 😀 Končno jim je le kapnilo pri Fordu 😛

peroRS
9 leta 2 meseci nazaj

Hud stroj, po dolgem času končno spet s pravim pogonom! 🙂

 
Nova Škoda Superb najprej od znotraj
Avtomobilske znamke z najmanjšo izgubo vrednosti