Novice

Avtomobilske znamke z najmanjšo izgubo vrednosti

Pri nemški družbi Eurotax Schwacke so predstavili poročilo, kako ohranjajo vrednost rabljeni avtomobili posameznih znamk. Še posebej je zanimiva uvrstitev romunske nizkocenovne znamke Dacia, ki je za Porschejem in Land Roverjem pristala na visokem tretjem mestu.

Družba Eurotax Schwacke je pri svoji analizi upoštevala 30 avtomobilskih znamk, ki so imele v letu 2012 vsaj 0,2-odstoten delež na nemškem trgu, kar pomeni okrog 6.000 prodanih vozil. Ocenjena so bila 3 leta stara vozila s povprečno 60.000 prevoženimi kilometri.

Na prvem mestu se je znašla prestižna znamka športnih avtomobilov iz Stuttgarta, kateri sledi angleški specialist za terenska vozila, na presenetljivem tretjem mestu pa je končala Renaultova nizkocenovna znamka iz Romunije. Dobro ohranjanje vrednosti pri rabljenih avtomobilih imajo večinoma tiste znamke, ki ponujajo najmanjše popuste pri nakupu novega vozila. Dacia pa je znamka, ki v Nemčiji ponuja v povprečju zgolj 2% popusta pri nakupu njihovih modelov.

Na četrto mesto se je uvrstila ameriška znamka Jeep, na peto pa angleški (BMW-jev) Mini. Šele v drugi polovici prve deseterice najdemo prestižni nemški znamki Audi in BMW, deseterico najboljših pa zaključujejo znamke Škoda, Suzuki in Subaru. Na repu lestvice 30 znamk so se znašli Citroen, Renault, Fiat, Opel, Smart in Chevrolet. Pri Eurotax Schwacke ob tem opozarjajo na negativen vpliv visokih rabatov pri nakupu novega vozila na kasnejšo izgubo vrednosti vozila.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: Porsche, Land Rover, Dacia.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Avtomobilske znamke z najmanjšo izgubo vrednosti"


ucmanster
9 leta 2 meseci nazaj

Men zdi Škoda Yeti, da nenormalno drži ceno. Novi so se osnovni prodajal že za cca 17.000, pa ga po petih letih težko dobiš pod 12.000

xxl
9 leta 2 meseci nazaj

Če za nek nov avto daš 12 000,za nek drug 8 000,bo prvi po petih letih vreden 5 000,drugi 4 000.Tisti ki bo dal za novega cca 20 000,pa bo dobil 8 000,če ni glih nemec ali japonc.Manj daš,manj zgubiš,razen če ne gre za tradicionalno cenjene znamke,ali posebne serije.

Firediver
9 leta 2 meseci nazaj

Lahko bi to razumeli tudi tako..na vrhu lestvice so precenjeni avtomobili, na dnu pa realno ovrednoteni. S stališča potrošnika je to super: avtomobili na dnu imajo nizko nabavno ceno novega in nizko nabavno ceno rabljenega v primerjavi s tistimi na vrhu.
V današnjem času je veliko manj tistih, ki zmorejo nakup avtomobila z vrha lestvice (Dacia je res fenomen, mogoče zato, ker je s ceno že tako nizko postavljena, da nima veliko za izgubiti) in veliko več onih, ki iščejo maksimalne popuste pri novih vozilih.

 
Vrača se štirikolesni Ford Focus RS
Prihaja terensko navdahnjen Volkswagen Polo