Novice

Vse več razlogov za samodejni menjalnik

Ročni menjalniki so bili v Evropi dolgo prva izbira kupcev, ki nasprotno v zadnjih letih vse pogosteje kupujejo vozila s samodejnim menjalnikom. Peugeot je bil eden prvih evropskih avtomobilskih proizvajalcev, ki se je odločil za zmanjšanje doplačila ter kupcem omogočil enostavnejši dostop do samodejnih menjalnikov. Zgodbo so Francozi nadgradili z zelo dobro in priljubljeno 8-stopenjsko avtomatiko. Naslednji izdelek v vrsti je e-DCT, ki s svojo kompaktno zasnovo lahko v celoti izkoristi potencial elektrificiranega motorja ter deluje v sožitju z najnovejšimi asistenčnimi sistemi,

Zdi se mi zanimivo, kako se določenih stvari lahko spomnimo do potankosti, pa čeprav niso bile ravno življenjsko pomembne. Pri meni je eden takšnih spominov prva vožnja v avtomobilu s samodejnim menjalnikom. Pred dvajsetimi leti sem spremljal prijatelja na teniški dvoboj v Avstrijo. Po koncu dvoboja smo s skupnim prijateljem odšli na kosilo. Ker je bil bolj domač v tistih krajih, smo sedli v njegov Mercedes razreda E. Ta je bil izdelan okoli leta 1990 ter je imel vgrajen samodejni menjalnik. Še zdaj se spomnim, kako šokiran sem bil ob pogledu na merilnike, kjer je med drugim pisalo, da znaša poraba skoraj dvajset litrov na prevoženih sto kilometrov. Pa da ne bo pomote: nismo sedli v kakšen poskočen AMG. Tudi samo prestavljanje je bilo počasno in na zadnji klopi je bilo zaznavno, da si je sistem vzel čas za pretikanje, saj se je vmes čutil pojemek moči.

Izziv: izboljšati slabo podobo samodejnih menjalnikov

Kasneje sem v pogovorih ugotavljal, da uporabniki avtomobilov s samodejnimi menjalniki iz devetdesetih letih (ali starejših) o tej tehniki nimajo najboljšega mnenja. Hiter razvoj je medtem poskrbel, da so z leti samodejni menjalniki pridobivali na številu prestav. Postali so bistveno hitrejši, predvsem pa bolj zanesljivi in v zadnjem času tudi bolj pametni. Danes v določenih razredih že prevladujejo in ročni menjalniki se posledično postopoma umikajo. Pa ne le med električnimi vozili, kjer sploh ni možnosti izbire ročnega menjalnika, tudi v običajnih modelih z motorji na notranje zgorevanje je samodejni menjalnik postal pogostejša izbira. Včasih je to seveda tudi posledica odločitve proizvajalcev ali zastopnikov.


Po 8 pride 6 in dodatna črka e

Peugeot-2008-2020-1280-c7
Ročica 8-stopenjskega samodejnega menjalnika.

Peugeot je bil eden izmed prvih velikih avtomobilskih proizvajalcev, ki se je odločil za prehod na nadstandarno število prestav pri samodejnem menjalniku. Samodejni menjalnik EAT8 je bil razvit v sodelovanju s specializiranim japonskim podjetjem Aisin in je hitro postal pravi hit. Ne le, da je uspešno znižal povprečno porabo goriva, večini je bil všeč zaradi svoje umetne pameti in prilagodljivosti. Povrhu vsega ni potrebe po dodatnih vzdrževalnih posegih oziroma menjavi olja menjalnika. Menjalnik namreč vsebuje olje z nizko viskoznostjo, ki ima garancijo skozi celotno življenjsko dobo vozila.

Zaradi elektrifikacije modelne palete morajo pri Peugeotu v korak s časom. Od letos naprej naj bi vsak novi Peugeot poganjal elektrificiran pogon. Pri razvoju dvosklopčnega 6-stopenjskega samodejnega menjalnika e-DCT ni sodeloval Aisin, temveč je razvoj potekal s Stellantisovim sestrskim podjetjem Punch Powertrain. Proizvodnja menjalnikov se tako seli v francoski Metz, kjer naj bi na letni ravni izdelali do 600 tisoč samodejnih menjalnikov e-DCT. Kasneje naj bi njihova sestava stekla tudi v italijanskem obratu Mirafiori v Torinu.

Menjalnik e-DCT je kompaktnih dimenzij ter se ga lahko z minimalnim posegom uporablja tudi pri priključnih hibridih ali v neelektrificiranih pogonih. V Stellantisu bodo sprva Punchev samodejni menjalnik s 6-prestavami uporabili pri Peugeotu, ki bo ta menjalnik vgradil v modele 208, 308 in kasneje še preostale modele s pogonsko opcijo blagega hibrida.


S hibridnimi motorji je smiselna uporaba samodejnega menjalnika

Namesto ročice menjalnika bodo pri Peugeotu po novem uporabljali samo še preprosto in manjše stikalo.

Da samodejni menjalnik ni več takšen bav-bav in je v tehniki močno napredoval, so že pred osmimi leti želeli pokazati tudi pri Peugeotu. Z uvajanjem samodejnega menjalnika v vse avtomobilske razrede so se odločili spremeniti vozniško percepcijo ter hkrati ovreči mite, ki so se v zgodovini oprijeli samodejnih menjalnikov. Da bi šlo hitreje, so celo zmanjšali doplačilo pod tisoč evrov, saj so želeli na nek način demokratizirati dostop ter prepričati tudi do tedaj še neprepričane. Danes pogled na različne pogonske opcije razkriva, da je kar nekaj pogonskih kombinacij na voljo le še s samodejnim menjalnikom. Zapriseženi ljubitelji ročnega menjalnika morajo v večini primerov izbrati osnovni, šibkejši motor v ponudbi. Pri nekaterih cenovno višje pozicioniranih modelih pa te opcije sploh ni več.

Z razvojem in širjenjem uporabe se je v času spremenila tudi podoba samodejnega menjalnika v javnosti. Pot današnjim pametnim dvosklopkovnim enotam so tlakovali klasični 6-stopenjski samodejni menjalniki z eno sklopko in s hidravličnim pretvornikom navora, katerih zasnova izhaja z začetka štiridesetih let prejšnjega stoletja. Danes ima Peugeot v svojih modelih recimo samo še samodejne menjalnike z dvema sklopkama, pa naj gre za klasične motorje ali blago-hibridne opcije.

Delovanje nekaterih asistenčnih sistemov pogojeno z vgradnjo samodejnega menjalnika

Z razvojem se je, poleg znatno povečanega udobja vožnje, izboljševal tudi izkoristek, ki ga omogočajo samodejni menjalniki. Ne le,IMG_0313 da so tovrstnim pogonskim sklopom uspešno zniževali povprečno porabo goriva, ki je sedaj praktično primerljiva z ročnimi menjalniki. V praksi lahko avtomobil s samodejnim menjalnikom porabi manj goriva kot tisti z ročnim menjalnikom, kar hkrati pomeni manj škodljivih izpustov za okolje. O tem na primer pričajo podatki priljubljene spletne strani za beleženje porabe uporabnikov Spiritmonitor, ki med drugim kažejo, da Peugeot z 1,2-litrskim bencinskim motorjem s 100 kilovati in samodejnim menjalnikom v povprečju porabi 6,3 litra goriva, enaka pogonska opcija z ročnim menjalnikom pa 6,46 litra goriva na 100 prevoženih kilometrov. Pa sploh še nismo prišli do pogovora o voznikih, ki prestav ne pretikajo ravno optimalno…

Dodatno ključno spodbudo za širjenje uporabe samodejnih menjalnikov so nedvomno prinesli tudi številni sodobni sistemi, ki prispevajo k večjemu udobju in varnosti potnikov. Slednji namreč nedvomno  delujejo najbolj brezšivno v sožitju s samodejnim menjalnikom – samo pomislite na sisteme za samodejno zaviranje, prilagodljivi tempomat za sledenje spredaj vozečim avtomobilom ali hitrostnim omejitvam ali pa na uporabnost funkcijo samodejnega speljevanja v zastojih, s katerimi se vsakodnevno soočamo tako v naseljih kot tudi izven njih.

Avtomobilizem.com (Foto: Gašper Pirman, Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Vse več razlogov za samodejni menjalnik"


RedBaron
10 meseci 17 dni nazaj

Če kupiš nov avto in ga voziš 100 – 200 tisoč km, potem res ni neke panike, tudi dvosklopčni menjalnik bo zdržal.

Če pa kupiš rabljen avto, z 200 – 300 tisoč km, ali še več, potem pa je ročni precej bolj varna izbira.

Blinder
10 meseci 18 dni nazaj

“Spiritmonitor,… samodejnim menjalnikom… z ročnim menjalnikom…. Pa sploh še nismo prišli do pogovora o voznikih, ki prestav ne pretikajo ravno optimalno…”

ravno vozniki, ki ne prestavljajo optimalno so glavni razlog, da je takšna razlika v porabi na spritmonitor.

tha_man
10 meseci 16 dni nazaj

Na spritmonitorju je razlika itak v prid ročnega. Kaj bi bilo šele, če uporabnki bi prestavljali optimalno 🙂

Polo78
10 meseci 18 dni nazaj

Seveda je marsikaj odvisno od načina vožnje ampak pri spremljanju porabe po parametru L/km, ogromne razlike nastanejo predvsem v odvisnosti od tega KJE se vozimo, ne glede na to ali je menjalnik ročni ali avtomatski. Tako bo lahko npr. enak avto, ki bo v mestu porabil 8L/100km, na relacijo porabil 5L in to pri enako dobrem šoferju. Zato pa se pod črto gleda povprečje, ki izravna take in drugačne ekstreme. In ravno zato ti to povprečje lahko poda tudi neko okvirno razliko v porabi med ročnim in samodejnim menjalnikom.

whitee
10 meseci 18 dni nazaj

Najboljša mi je trditev, da so AISIN menjalniki z torque converterjem life time, brez menjave olja. Me res zanima, koliko km to pomeni v njihovem žargonu.

tha_man
10 meseci 16 dni nazaj

Oznaka lifetime pomeni bolj življensko dobo produkta (v tem primeru avtomobila), ne uporabnika 🙂 Pri avtomobilih je ta dost variabilna oz. odvisna od stila vožnje, ampak načeloma tam 10-12 let pri povprečnih letnih kilometrih, kar je nekje 20-25k. Pa še to je zgolj predivdevanje (PR-talk), sicer bi dali garancijo.

10 meseci 18 dni nazaj

niso lifetime, olje treba menjat vsaj prvič pri 200.000 km, so primeri s več kot 500.000 km in brez brez težav. Izogibati se treba kick downov, pa bo dolgo držal brez nekih vlaganj. Je naravnan na udobje, ne na športnost.

whitee
10 meseci 17 dni nazaj

Ja dobro vem, da niso lifetime, ampak tako piše, oz. tako trdijo proizvajalci. Imam Volvota doma, ki je bil kupljen pri 220k brez menjave olja. Sedaj so težave pri 400k.

10 meseci 19 dni nazaj

Ecvt al pa cvt je pogreb, kot bi vozil skuter ne pa avto no.. teh reklam za stelantis mam pa Tut že čez glavo.. raj nej svoje turbo motorje porihtajo Citroen in Peugeot, da mi ne crkenjo pri 60k

xxl
10 meseci 19 dni nazaj

Če ne bi toliko tulil pri največjih obremenitvah, bi brezstopenjski menjalnik bil daleč najprijetnejši za vozit. Nobenih sunkov pri speljevanju in prestavljanju, saj nima prestav. Kot po maslu, bi rekli eni. Rešitev bi bila mogoče dobra proti hrupna izolacija.

tha_man
10 meseci 16 dni nazaj

Se strinjam, če določeni proizvajalci ne bi toliko šparali na zvočni izolaciji, bi bil brezstopenjski zakon. Sumim da je to nalašč, da folk posledično vozi kot po jajcih in imajo posledično nižjo porabo.

pleomax
10 meseci 19 dni nazaj

Meni se pa ravno ta brezstopenjski cvt zdi najslabši s tem dretjem, ko daš bolj na gas.
Drugače pa ne vem, če sta eat6/eat8 od aisina dvosklopčna?

xxl
10 meseci 17 dni nazaj

Če se fikusiraš samo na dretje, potem pa ja. Dretja je pri meni izredno malo. Profil voznika CVT je čisto drugačen od voznika hot hatcha.

10 meseci 18 dni nazaj

novi je dvosklopčni, “stari” EAT8 je klasični avtomatik s pretvornikom navora, naslednik EAT6.

Bucko99
10 meseci 19 dni nazaj

Rešitev je EV….

xxl
10 meseci 19 dni nazaj

Res je, sem se fokusiral bolj na ICE. 🙂

Bucko99
10 meseci 19 dni nazaj

Bo naslednji ICE, hibrid, ali EV ?

xxl
10 meseci 19 dni nazaj

Vse opcije so odprte.

 
Hitreje, dlje in pametneje: Volkswagnova nadgradnja ID.4 in ID.5
Kia obljublja ceno okoli 35 tisoč evrov: obetavna koncepta EV3 in EV4