Novice

Znaten padec prodaje in registracij novih vozil v letošnjem letu

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) je objavilo podatke o dogajanju na avtomobilskem trgu v prvem četrtletju letošnjega leta.

Skupno je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta prodanih in registriranih za četrtino manj novih avtomobilov, največji, kar 55,1-odstoten upad pa je bil zabeležen v marcu, ko je bila zaradi pandemije koronavirusa večina avtomobilskih salonov prisiljena zapreti svoja vrata. Posledično je število novih registracij v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta padlo iz 1.264.569 na 567.308 novo registriranih vozil.

Po ugotovitvah analitikov je upad prodaje prisoten na trgih vseh 27 članic Evropske unije, najbolj pa je bilo prizadeto področje Italije, kjer so v marcu beležili kar 85,4-odstotni padec števila registracij novih vozil (28.326 v primerjavi z lanskimi 194.302). Povpraševanje po novih vozilih je bilo v marcu občutno manjše še v Franciji (- 72,2 %), Španiji (- 69,3 %), v Nemčiji pa je število novih registracij upadlo za 37,7 odstotka. Skupno je bilo med januarjem in marcem na področju EU število novo registriranih vozil manjše za 25,6 odstotkov, največ ponovno v Italiji (- 35,5 %), Franciji (- 34,1 %) in Španiji (- 31 %), medtem ko je bil na področju Nemčije zabeležen 20,3-odstotni upad.

Kljub črnim prodajnim številkam predstavniki avtomobilske industrije že pripravljajo smernice za varen ponovni zagon proizvodnje v čim krajšem času, saj bo le tako mogoče ponovno oživiti prodajo in dosegati pozitivne poslovne rezultate.

Pri združenju ACEA so pripravili štiri osnovna vodila, ki naj bi pripomogla k ponovni oživitvi tega področja.

  • Zasnova koordinirane strategije za čim prejšnji varen zagon proizvodnje usklajena s smernicami za zaščito zdravja zaposlenih in ukrepi posameznih držav.
  • Ponovna oživitev trga za vse kategorije vozil, po potrebi tudi z določenimi spodbudami in programi obnove flot.
  • Pospešitev postopkov pridobivanja homologacijskih dovoljenj za nove modele, ki uporabljajo najnovejše tehnološke rešitve.
  • Pospeševanje vlaganj v evropsko mrežo električnih polnilnic in ostale polnilne infrastrukture, namenjene vozilom, ki za pogon uporabljajo okolju prijaznejše tehnologije.

Po besedah Erica-Marka Huitema, generalnega direktorja združenja ACEA, bi moralo biti v interesu Evrope čim hitrejše okrevanje in ponovna rast avtomobilskega sektorja, saj le-ta predstavlja pomemben člen evropske industrije in velik prispevek pri zasnovi gospodarske strategije na področju EU.

Avtomobilizem.com (Vir, foto in grafika: ACEA.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Znaten padec prodaje in registracij novih vozil v letošnjem letu"


Ivan36
4 leta 6 dni nazaj

Nič ne bo tako, kot je bilo! Banke ne bojo dajale kreditov brezposelnjim! Tudi trg balon nepremičnin se bo razpočil Da ni na mojem zelniku zrastlo : “Neenotnost EU viša stroške zadolževanja #sampovem za one, ki te dni vpijejo, da bi se morali še bolj zadolžit.”

RedBaron
4 leta 3 dni nazaj

Krizni dodatek dobijo brezposelni in socialni podpiranci… ki se ne rabijo izpostavljat… lepo doma sedijo in uzivajo.
Mi ki delamo, pa seveda ne, ker v drobnem tisku pise, da tisti ki presegajo 3x minimalne place, niso upraviceni do dodatka…
Ja fajn, a mi pa nismo izpostavljeni okuzbi?
Pa pufe bomo tudi mi vracali, oni na socialki ziher ne…

 
Honda z načrtom recikliranja avtomobilskih baterij
Ford Mustang v novi generaciji s hibridno tehnologijo