Novice

Številne prilagoditve ob pandemiji koronavirusa (redno dopolnjujemo!)

#ostanidoma – posledice pandemije vedno bolj posegajo v pore našega vsakdanjika, na tem mestu pa bomo poskušali redno spremljati dogodke na avtomobilskem področju v povezavi s koronavirusom.

Ob naraščanja okužb s koronavirusom smo se primorani soočati z do sedaj še ne videnimi posledicami, ki močno vplivajo na naše dnevne rutine, njihov vpliv pa se že kaže tudi na vseh področjih gospodarstva, vključno z avtomobilsko industrijo. Ob začetku pandemije se je pogosto omenjala možnost koriščenja proizvodnih kapacitet avtomobilskih proizvajalcev za izdelavo nujno potrebnih respiratorjev, številne znamke pa so pričele z omejevanjem ali prekinitvijo proizvodnje.

Na tem mestu zbiramo relevantne povezane informacije.

Sreda, 13. maj

  • Vlada je na redni seji med drugim do 30. junija podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca do 17. maja. Sprostila je tudi nekatere prepovedi izvajanja dejavnosti avtošol, ki od ponedeljka, 18. maja, lahko izvajajo naslednje naloge: usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil, izvajanje programa dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo in programa izobraževanja ter dodatnega usposabljanja izvajalcev programov dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in za varno vožnjo, izvajanje usposabljanja in preizkusa znanja za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu, rednega usposabljanja za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij, začetnega in obnovitvenega usposabljanja voznikov za prevoz nevarnega blaga, osnovnega in obnovitvenega strokovnega usposabljanja ter preizkusa usposobljenosti spremljevalcev izrednih prevozov, usposabljanja in preverjanja usposobljenosti za varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki ter izvajanje izobraževanja in dodatnega usposabljanja učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šol vožnje, usposabljanja za ocenjevanje na vozniškem izpitu in dodatnega usposabljanja ocenjevalcev na vozniškem izpitu, edukacijskih in psihosocialnih delavnic, osnovnega in obdobnega strokovnega usposabljanja ter preverjanja usposobljenosti presojevalcev varnosti cest, preventivnih programov, kampanj in akcij za varnost cestnega prometa na javnih krajih ter vozniških izpitov. 

Sreda, 5. maj

  • Po podatkih Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije je z zaključenim mesecem aprilom število prvič registriranih osebnih novih vozil v primerjavi z lanskim letom manjše za skoraj 39 % (-10.354 enot). Letošnji april je v primerjavi z lanskim enakim obdobjem beležil več kot 71-odstotni padec (-4.600 enot). V vrhu po številu prodanih novih vozil ostajajo Volkswagen, Renault in Škoda.

Četrtek, 30. april

  • Vlada RS z današnjim dnem odpravlja prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča.

Torek, 28. april

  • Z današnjim dnem se ponovno začenja proizvodnja avtomobilov v novomeškem Revozu, ki bo od naslednjega tedna potekala v dveh izmenah. Odločitev je vodstvo sprejelo že 10. aprila, ko je bilo tudi sklenjeno, da bodo delovanje vzpostavljali postopoma in da naj bi vodje svoje zaposlene neposredno obvestili o začetku dela. V tem tednu naj bi se na delo vozili z lastnim prevozom, za naslednji teden pa se iščejo možnosti organiziranega prevoza. Ob ponovni vzpostavitvi proizvodnje v Revozu zagotavljajo, da so okrepili preventivne ukrepe in delavcem zagotovili dodatno zaščitno opremo.

Petek, 24. april

  • Jaguar Land Rover bo z 18. majem začel ponovno postopno ponovno vzpostavljati proizvodnjo; za začetek bodo začele obratovati linije v tovarnah Solihull, na Slovaškem in v Avstriji. Enako kot ostali proizvajalci avtomobilov tudi JLR poudarja, da je na prvem mestu skrb za dobro počutje in zdravje delavcev, zato pri organizaciji dela sledijo strogim protokolom. Ob tem so sporočili, da na Kitajskem že beležijo znake okrevanja povpraševanja, saj se kupci vračajo v salone. Skupno podjetje z lokalnim partnerjem v Changshuju posluje že od sredine februarja.
  • Aston Martin namerava 5. maja ponovno odpreti proizvodnjo v obratu St. Athan, kasneje pa naj bi sledila še tovarna v Gaydonu.

Četrtek, 23. april

  • Seat naj bi v prihajajočih tednih vseh 15.000 proizvodnih delavcev testiral na virus SARS-CoV-2 z uporabo diagnostičnih testov PCR, s ponovnim postopnim obratovanjem proizvodnje v obratih Martorell in Barcelona pa pričenjajo 27. aprila.
  • Organizatorji so odpovedali letošnjo izdajo dogodka Pebble Beach Concours d’Elegance, ki naj bi bil na sporedu 16. avgusta. Vsi posebni načrtovani dogodki bodo prenešeni na 15. avgust 2021, ko je načrtovana nasledja ponovitev.

Sobota, 18. april

  • Vlada z 20. aprilom sprošča prepoved opravljanja tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, se v vsakem primeru podaljšuje do 19. junija 2020.
  • Z 20. aprilom prav tako preneha veljati prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev za pravne osebe ali samostojne podjetnike posameznike, ki opravljajo naloge tehnične službe, strokovne organizacije in pooblaščene registracijske organizacije.
  • Do 17. maja ostaja v veljavi prepoved ponujanja oziroma prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov.

Petek, 17. april

  • Od ponedeljka, 20. aprila, je v Sloveniji ponovno dovoljeno poslovanje specializiranih prodajaln za prodajo avtomobilov ter servisnih delavnic, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil (npr. vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske delavnice).
  • Volvo bo v ponedeljek (20. aprila) ponovno odprl svoje proizvodne zmogljivosti in pisarne na Švedskem (Torslanda). Odločitev je bila sprejeta po posvetu s predstavniki sindikatov, tovarno in pisarne pa so v preteklih tednih pripravili, da bodo ob povratku delavcev zagotavljali kar se da varno okolje. Tovarna v belgijskem Ghentu bo z delom prav tako začela 20. aprila, a v zmanjšanem obsegu. Odprtje ameriške tovarne South Carolina pa je načrtovano za 11. maj.
  • V tednu od 20. aprila bosta ponovno začeli obratovati tudi Volkswagnovi tovarni Zwickau (Nemčija) in Bratislava (Slovaška). Teden kasneje naj bi se začel ponovni zagon proizvodnje v ostalih nemških tovarnah ter na Portugalskem, v Španiji, Rusiji in ZDA. Maja pa naj bi postopoma
    začele obratovati še tovarne v Južnoafriški republiki, Argentini, Braziliji in Mehiki. Pri proizvajalcu zagotovljajo, da so pripravili obsežen nabor ukrepov za zaščito zdravja zaposlenih ter da so si prizadevali za ponovno vzpostavitev oskrbovalnih verig. Družba Volkswagen Group Components je medtem že 6. aprila začela s pripravami za postopen ponovni zagon proizvodnje, najprej v tovarnah v Braunschweigu in Kasslu, od 14. aprila pa tudi v Salzgittru, Chemnitzu, tovarni Hannover Komponente ter v poljskih obratih. Za začetek naj bi s tem zagotovili oskrbo avtomobilske proizvodnje na Kitajskem, kjer ponovno obratuje 32 (od 33) tovarn.
  • Ferrari je začel z izdelovanjem ventilov za Maresove maske (za pomoč pacientom z dihalnimi težavami), oziroma delov za podjetje Solid Energy, ki predeluje Decathlonove maske za snorklanje (zaščitna oprema zdravstvenih delavcev). V naslednjih dneh naj bi izdelali nekaj sto kosov z zaščitnim znakom žrebca in jih z italijansko civilno zaščito razdelili bolnišnicam v Bergamu, Genovi, Modeni in Sassuolu ter zdravstvenemu osebju mesta Medicina blizu Bologne. Ko je govora o nadaljevanju proizvodnje avtomobilov, je ta načrtovana za 3. maj, če bodo seveda italijanske oblasti do takrat sprostile omejitve na tem področju.

Četrtek, 16. april

  • Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe, s katerimi podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj, prometnih dovoljenj in ureja izvajanje tehničnih pregledov. Z novim odlokom se začasna prepoved izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji podaljšuje do 17. maja 2020, prav tako pa se do 17. junija 2020 podaljšuje veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil. Določa tudi, da se mora letna dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu plačati od datuma poteka veljavnosti (kot je to navedeno na prometnem dovoljenju) dalje, in sicer kljub temu, da je bila veljavnost prometnih dovoljenj z odlokom podaljšana.

Sreda, 15. april

  • Po poročanju Bloomberga naj bi Audi v madžarskem obratu za proizvodnjo motorjev v Györu s približno sto zaposlenimi  v začetku tega tedna že pričel z enoizmenskim delom na eni liniji, drugo linijo pa naj bi odprli še pred koncem tedna. Ob tem upajo, da bodo v kratkem ponovno vzpostavili tudi proizvodnjo avtomobilov na Madžarskem.
  • Renault je ponovno zagnal del svojih proizvodnih zmogljivosti na Portugalskem in namerava 21. aprila ponovno začeti s proizvodnjo v Romuniji.
  • Hyundaijeva tovarna v čeških Nosovicah je v tem tednu pričela z dvoizmenskim delom v proizvodnji.
  • V Nemčiji je kanclerka Merklova v dogovorih z zveznimi vladami glede postopnega sproščanja restriktivnih ukrepov, kar bi omogočilo proizvajalcem, kot so Daimler, Audi in BMW ponovni vzpostavitev proizvodnje v nemških obratih.

Sreda, 8. april

  • Prek spletnega portala eUprava je ponovno omogočeno podaljšanje veljavnosti prometnih dovoljenj za vsa vozila, ki ob registraciji ne potrebujejo tehničnega pregleda. Za podaljšanje je potrebna uporaba digitalnega potrdila, zato storitev lahko koristijo samo tisti, ki imajo že nameščeno delujoče digitalno potrdilo za uporabo portala eUprava. Veljavnost prometnih dovoljenj je bila sicer z odlokom, s katerim so prepovedali izvajanje tehničnih pregledov, skupaj z zavarovanjem podaljšana do 16. maja 2020.

Četrtek, 2. april

  • Po podatkih Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije je z zaključenim prvim kvartalom, v katerem so bili avtomobilski saloni zaprti dva tedna, število prvič registriranih osebnih novih vozil v primerjavi z lanskim letom manjše za dobrih 28 % (-5.754 enot). Letošnji marec pa je v primerjavi z lanskim enakim obdobjem beležil več kot 62-odstotni padec (-4.561 enot).
  • Lamborghini je v obratu Sant’Agata Bolognese začel s proizvodnjo zaščitnih mask. Kritično potrebnih 1.000 mask dnevno izdelujejo zaposleni, ki bi v običajnih razmerah skrbeli za notranjost modelov Huracan in Aventador. Medtem njihovi sodelavci iz oddelka za raziskave in razvoj dnevno natisnejo 200 obraznih ščitov. Maske in ščiti so kot donacija namenjeni bolonjski bolnišnici Sant’Orsola-Malpighi.

Sreda, 1. april

  • V družbi Adria Mobil bodo po dvotedenski prekinitvi v naslednjem tednu ponovno pričeli s proizvodnjo; v ponedeljek naj bi se lotili operativne priprave za organizacijo in pripravo proizvodnega procesa, v torek pa zagnali celotno proizvodnjo.

Torek, 31. marec

  • Na račun splošne recesije in nepredvidljive situacije je odpovedan tudi jesenski mednarodni avtomobilski salon v Parizu.
  • Skupina FCA (Fiat Chrysler Automobiles) se bo skušala z začasnim znižanjem plač izogniti odpuščanjem zaposlenih zaradi pandemije. Obdobje redukcije plač se bo začelo s 1. aprilom in naj bi predvidoma trajalo tri mesece. Delavci bodo prejemali petino nižje plače, 19 članov izvršnega sveta skupine FCA 30 % nižje, izvršni direktor Mike Manley pa si bo plačo znižal za polovico. Predsednik skupine FCA John Elkann in drugi člani upravnega odbora bodo ostali brez prihodkov do konca letošnjega leta. Skupina FCA naj bi zaposlenim nadomestila izpad dohodka najkasneje do 15. marca 2021.
  • Ford je v sodelovanju s podjetjem GE Healthcare najavil načrt, da bodo v naslednjih 100 dneh izdelali 50.000 medicinskih ventilatorjev v podporo vladnemu načrtu za novih 100.000 ventilatorjev v 100 dneh. Podjetji bosta izdelovali napravo, ki jo je zasnoval Airon Corp in naj bi se imenovala GE/Airon Model A-E, njena posebnost pa je v tem, da deluje na zračni tlak in jo je mogoče uporabljati brez elektrike. Podjetje Airon na Floridi trenutno izdela le tri naprave dnevno, zato jim Ford za začetek tja pošilja pomoč, medtem pa se pripravljajo na začetek lastne proizvodnje v obratu Rawsonville (Michigan).
  • Češka Škoda je priskočila na pomoč Inštitutu za informatiko, robotiko in kibernetiko (CIIRC) pri Češki tehnični univerzi (CTU) s svojim 3D tiskalnikom s tehnologijo Multi Jet Fusion. Oddelek za izdelavo prototipov in modelov pri znamki Škoda zdaj dnevno izdela 60 kompletov sestavnih delov respiratorjev CIIRC RP95-3D.
  • Seat je skupaj s podjetjem Protofy.XYZ razvil prototip ventilatorja OxyGEN, ki je med drugim sestavljen iz gredi menjalnika in prilagojenega motorja brisalca vetrobranskega stekla. Naprava naj bi bila trenutno v fazi testiranja, ki je nujna pred uradno odobritvijo.
  • Prostovoljci oddelka za raziskave in razvoj skupine PSA bodo v sodelovanju s Schneider Electric in Valeom priskočili na pomoč v proizvodnji nujno potrebnih respiratorjev podjetja Air Liquide.

Ponedeljek, 30. marec

  • Konzorcij Ventilator Challenge UK, ki ga sestavlja 14 britanskih proizvajalcev – med njimi tudi Airbus, Rolls-Royce, Ford in McLaren – bo v tem tednu pričel z izdelavo medicinskih ventilatorjev za potrebe nacionalnega zdravstvenega sistema NHS. Britanska vlada je namreč za pomoč težje obolelim zaradi koronavirusa naročila 10.000 naprav dveh obstoječih tipov; pod kodnim imenom projekt Oyster naj bi izdelovali nekoliko prilagojeno napravo podjetja Penlon (Oxfordshire), projekt Penguin pa naj bi povečal proizvodne kapacitete modela podjetja Smiths Medical (Luton).
  • Oddelek pogonskih sklopov ekipe Mercedes Formula 1 se je povezal z univerzo UCL (University College London) pri razvoju in izdelavi dihalnega pripomočka, ki bi obolelim pomagal pri okrevanju po zaključku zdravljenja v intenzivni negi. Delovanje naprave (CPAP – Continuous Positive Airway Pressure) naj bi začeli preverjati v kliničnih testih znotraj fundacije University College London Hospitals NHS Foundation Trust, kasneje pa bi začeli z njeno distribucijo po ostalih britanskih bolnišnicah.

Nedelja, 29. marec

  • Organizatorji so odpovedali avtomobilski salon v Detroitu, ki bi bil letos prvič na sporedu junija. Prizorišče dogodka v Michiganu bo zaradi vse večjega števila obolelih v pandemiji koronavirusa spremenjeno v začasno bolnišnico.

Petek, 27. marec

  • Proizvajalec avtomobilskih delov in komponent Bosch je v sodelovanju s severnoirskim partnerjem Randox Laboratories Ltd. razvil hitri test za COVID-19, ki ga je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zanesljivost testa, ki daje rezultate že v manj kot dveh urah in pol, je 95-odstotna. Boscheve naprave, ki lahko opravijo do deset testov v 24 urah, naj bi bile že na voljo globalno, ob virusu COVID-19 pa naj bi z njimi diagnosticirali še devet drugih respiratornih bolezni, kar pomaga pri hitrejšem in natančnejšem ukrepanju zdravnikov.
  • Svojo pomoč pri boju s koronavirusom so ponudili tudi pri Toyoti, kjer naj bi med drugim s tehnologijo 3D tiskanja izdelovali obrazne ščite, v začetku za bolnišnice v Indiani, Kentuckyju, Michiganu in Teksasu. Ob tem so izjavili, da so pripravljeni na proizvodnjo mask, a še iščejo partnerja, ki proizvaja filtre. Za izdelavo respiratorjev in ventilatorjev pa naj bi bili v zaključku pogovorov z dvema proizvajalcema za  povečanje obstoječih kapacitet. Humanitarnih potez s tem še ni konec, Toyota je že donirala maske, zaščitna očala, rokavice in drugo opremo bolnišnicam ter službam prve pomoči, ob tem pa s prispevki pomagajo še pri zbiranju hrane za naraščajoče število brezposelnih Američanov.
  • Tudi Mercedes-Benz je najavil svojo pripravljenost za proizvodnjo medicinske opreme s tehniko 3D tiska. Zaenkrat sicer še niso omenjali konkretnih načrtov, a naj bi bili v dogovorih z vlado zvezne dežele Baden-Württemberga, ki bi poskrbela za povezavo z obstoječimi proizvajalci trenutno najbolj iskanih izdelkov.

Četrtek, 26. marec

  • Festival hitrosti Goodwood, ki naj bi bil na sporedu med 9. in 12. julijem, so organizatorji odpovedali. V prihajajočih tednih naj bi določili nadomestni termin pozno poleti ali  v začetku jeseni, zato kupljene karte ostajajo v veljavi.
  • Tesla naj bi glede na tvit Elona Muska v najkrajšem možnem času ponovno odprla gigatovarno fotovoltaičnih celic v Buffalu (New York) za izdelavo medicinskih ventilatorjev v pomoč prebivalcem New Yorka. Poleg tega naj bi načrtovali izdelavo ventilatorjev tudi v kalifornijskem obratu Fremont, njihov partner v projektu pa je proizvajalec medicinske opreme Medtronic.

Sreda, 25. marec

  • Nekdanja velika trojica iz Detroita, Ford, GM in FCA, po poročanju ameriških medijev v trenutnih razmerah ne nameravajo ponovno vzpostaviti proizvodnje v severnoameriških obratih s koncem meseca, kot je bilo prvotno zapisano  v njihovih sporočilih za javnost.

Torek, 24. marec

  • Ford bo delil svoje proizvodne zmogljivosti in oblikovalske spretnosti za izdelavo zdravstvene opreme, pri čemer bo sodeloval z obstoječimi proizvajalci, kot so 3M in GE Healthcare.
  • Kongresni center Jacob K. Javits, ki bi moral gostiti avtomobilski salon v New Yorku, se bo v naslednjih dneh spremenil v zasilno bolnišnico z 250 ležišči, kjer bodo zdravili paciente s koronavirusom.
  • Izvršni direktor Tesle Elon Musk je na Twitterju objavil, da so na Kitajskem odkupili 1.255 presežnih medicinskih ventilatorjev proizvajalcev ResMed, Philips in Medtronic ter jih v petek z letalom prepeljali v Los Angeles. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je danes izjavil, da jih bodo od Tesle prejeli 1.000 za pomoč vse številčnejšim pacientom s koronavirusom.
  • Fiat Chrysler je potrdil načrte za izdelavo milijona zaščitnih mask mesečno za potrebe izvajalcev nujne pomoči v Severni Ameriki. V Evropi sta FCA in Ferrari v dogovorih z največjim italijanskim izdelovalcem respiratorjev Siare glede pomoči pri podvojitvi obsega proizvodnje te nujne medicinske opreme. Družina Agnelli je poleg tega v preteklem tednu objavila, da so za potrebe boja s koronavirusom v Italiji donirali 10 milijonov eurov. Podjetja v lasti Exorja naj bi v tujini kupila 150 ventilatorjev in druge medicinske opreme, zagotovila vozila pomoči potrebnim ljudem ter pomagala italijanskim oblastem pri nabavi medicinske opreme in zdravstvenih izdelkov. Do konca tedna naj bi v Italijo prispelo še 250.000 zaščitnih mask, ki jih je skupina Exor kupila na Kitajskem.
  • Po sprejetju najnovejših zaščitnih ukrepov so proizvodnjo v Združenem kraljestvu  prekinili tudi Aston Martin (obrati Gayden, Newport Pagnell St Athan), McLaren Automotive (obrati Woking, Sheffield) in Morgan Motors (obrat Malvern). Okvirno naj bi zaustavitev proizvodnje trajala vsaj 4 tedne oziroma do umiritve situacije.

Ponedeljek, 23. marec

  • Podjetji GM in Ventec Life systems sta naznanili sklenitev partnerstva za izdelavo 200.000 ventilatorjev Ventec v GM-ovi tovarni Kokomo v Indiani, pri čemer naj bi kar 95 odstotkov vseh mehanskih delov prišlo s polic avtomobilskega proizvajalca. Ob tem velja dodati, da so avtomobilski proizvajalci previdni ter se zavedajo, da je izdelava oziroma sestavljanje medicinske opreme po standardih bolnišnične intenzivne nege velik izziv.

Petek, 20. marec

  • V Sloveniji je stopil v veljavo odlok o prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah z namenom zajezitve širitve okužb s koronavirusom.
  • V soboto, 21. marca naj bi se z jutranjo izmeno zaključilo delo v kranjskem obratu Goodyear Dunlop Sava Tires, kar je del ukrepov proizvajalca pnevmatik Goodyear, ki svoje evropske tovarne (poleg slovenske še v Franciji, Nemčiji, Luksemburgu, na Nizozemskem in Poljskem ) zapira vsaj do 3. aprila. V sporočilu za javnost so še zapisali, da bodo z namenom ohranjanja nemotene dobave kupcem še naprej delovala skladišča, vendar z zmanjšano ekipo zaposlenih, ki bo dosledno upoštevala usmeritve in priporočila državnih institucij ter svoje delo opravljala na ustrezni medosebni razdalji. Začasni ukrep zaprtja naj bi izvedli na način, ki bo omogočal hiter ponovni zagon proizvodnje, čim bodo razmere to dopuščale.
  • Dogodek Concorso d’Eleganza Villa d’Este naj bi letos namesto v obdobju od 22.-24. maja potekal med 16. in 18. oktobrom.
  • V Britaniji naj bi danes oz. v naslednjih dneh svoje proizvodne obrate zaustavili pri proizvajalcih Bentley (Crewe) in Jaguar Land Rover (Castle Bromwich, Halewood, Solihull). Ukrep naj bi predvidoma trajal do 20. aprila, seveda v odvisnosti od razvoja situacije. Znamke BMW, Honda, Nissan, Rolls-Royce, Toyota in Vauxhall so že prekinila poslovanje britanskih proizvodnih obratov. Svoje namere o zapiranju proizvodnje od večjih avtomobilskih proizvajalcev zaenkrat še nista naznanila McLaren in Aston Martin, pri slednjem so v nagovoru Andyja Palmerja le zapisali, da so njihovi prostori do nadaljnjega zaprti za zunanje obiskovalce.
  • Podjetje Volvo Cars je vsaj do 5. aprila zaustavilo belgijsko tovarno v Ghentu, obrati na Švedskem (Torslanda, Skövde and Olofström) in v ZDA (Ridgeville, SC) pa naj bi bili zaprti med 26. marcem in 14. aprilom. Na drugi strani oble so po daljšem obdobju ponovno odprli svoje kitajske proizvodne zmogljivosti, saj naj bi tudi obisk strank v salonu dokazal, da se trg postopoma vrača v normalno stanje.

Četrtek, 19.marec

  • Organizatorji dirke  24 ur Le Mansa ki naj bi se odvijala 13. in 14. junija, so sporočili, da bo zaradi pandemije koronavirusa dogodek prestavljen na 19. in 20. september. Posledično naj bi se kasneje začela tudi sezona in pričetek tekmovanj superšportnih avtomobilov, predvidena za 5. september v Silverstonu. Z organizatorji ostalih dogodkov se zaenkrat še usklajujejo o možnih terminih.
  • Z delom so prenehali v podjetju Adria Mobil, izredni ukrep naj bi veljal do 31. marca oziroma najkasneje do 5. aprila, če bodo vzpostavljeni vsi pogoji za varno in nemoteno nadaljevanje proizvodnega procesa.
  • Renault in skupina PSA naj bi bila deležna pomoči francoske vlade v sklopu ukrepov, s katerimi bodo skušali omejiti izpad proizvodnje in prihodkov zaradi pandemije. O tem so se na konferenčnem klicu pogovarjali Carlos Tavares za PSA, Jean-Dominique Senard v imenu Renaulta ter francoski finančni minister Bruno Le Maire, ki naj bi v kratkem različne scenarije predstavil francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu.
  • S proizvodnjo prekinjajo tudi avtomobilski proizvajalci na področju Severne Amerike. Proizvodne trakove so že zaustavili v obratih znamk Ford, General Motors in Honda ter pri skupini FCA. Nissan naj bi s proizvodnjo prenehal za obdobje med 20. marcem in 6. aprilom, pri Hyundaiju pa so že 18. marca zaprli obrat v Alabami, saj so pri enem od zaposlenih odkrili okužbo z Covid-19. Ostali njihovi proizvodni obrati naj bi zaenkrat še delovali brez prekinitev, medtem ko so se pri Toyoti zaradi temeljitega čiščenja in razkuževanja odločili za zaprtje vseh proizvodnih obratov med 23. in 25. marcem.

Sreda, 18. marec

  • V Sloveniji stopa v veljavo prepoved delovanja avtošol in usposabljanje bodočih voznikov, začasno so ustavljeni tudi vsi programi dodatnega usposabljanja varne vožnje voznikov začetnikov. Prepoved naj bi veljala do 16. aprila. Veljavnost vozniških dovoljenj, ki potečejo v vmesnem obdobju, pa se podaljša do 16. maja.
  • Skupina BMW za mesec dni (do 19. aprila) zapira vse svoje proizvodne obrate v Evropi in tovarno Rosslyn v JAR.
  • Toyota (TME) je sporočila odločitev, da v naslednjih dneh do nadaljnega zaustavi proizvodnjo v vseh svojih evropskih obratih za izdelavo avtomobilov in pogonskih sklopov (Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) – Onnaing, Toyota Motor Manufacturing UK (TMUK) – Burnaston in Deeside, Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) – Walbrzych in Jelcz-Laskowice, Toyota Peugeot Citroen Automobiles (TPCA) na Češkem – Kolin, Toyota Motor Manufacturing Turkey (TMMT) – Sakarya). Hkrati zagotavljajo, da bo zagotovljena dobava nujnih nadomestnih delov, izvajanje prodajno servisnih storitev v njihovi partnerski mreži pa bo prilagojeno situaciji v posamezni državi.
  • Kalifornijsko okrožje Alameda je omejilo poslovanje Tesline tovarne v Fremontu na najnujnejša opravila s pojasnilom, da njena dejavnost ni bistvenega pomena.
  • Porsche je najavil, da v soboto, 21.3., zaključujejo delo v Zuffenhausnu in proizvodnem obratu Leipzig, zaenkrat za dva tedna.
  • Večino proizvodnih zmogljivosti za izdelavo osebnih in gospodarskih vozil v Evropi bo še v tem tednu za vsaj 14 dni zaprla tudi skupina Daimler. V povezavi s tem med drugim navajajo svojo oceno, da tudi veriga dobaviteljev v tej situaciji ne zmore v polni meri zagotavljati potrebnih delov.
  • Ob 22. uri je družba Škoda Auto koordinirano in usklajeno z dobavno verigo za najmanj dva tedna ustavila proizvodnjo v svojih čeških tovarnah Mladá Boleslav, Kvasiny in Vrchlabí. Ponovni zagon proizvodnje je predviden za 6. april 2020. Medtem je ponovno stekla njihova proizvodnja v kitajskih tovarnah.
  • Podjetje Autocommerce obvešča, da so njihovi prodajni saloni zaprli svoja vrata, pri čemer so za vsa morebitna vprašanja in želje na voljo prek vseh njihovih komunikacijskih kanalov. Servisne storitve bodo opravljali glede na predhodno naročilo strank.
  • Pri slovenskem zastopniku vozil Volvo stranke obveščajo, da so omejili delovanje svojih centrov – zaprli prodajni del – medtem ko dežurni servisi delujejo še naprej. Številni zaposleni delajo od doma, torej lahko občasno pri naročanju in svetovanju prihaja do daljšega čakalnega obdobja, zato prosijo za razumevanje in potrpljenje.
  • Iz podjetja Porsche Slovenija sporočajo, da so njihovi pooblaščeni servisni partnerji prejeli navodila o novem tolmačenju Odloka Vlade RS glede začasne prepovedi ponujanja blaga in storitev, ki dovoljuje, da je v servisnih delavnicah dovoljeno izvajati nujna popravila in servisiranje vozil tako za pravne kot tudi fizične osebe. Sporočajo še da:avtomobilski saloni do nadaljnjega ostajajo zaprtioskrba z nadomestnimi deli trenutno poteka nemotenonenujnih storitev za potrošnike (npr. sezonska menjava pnevmatik,…) do nadaljnjega ne bodo izvajali asistenca Porsche Slovenija poteka nemoteno, strankam se za zagotavljanje nadomestne mobilnosti ponudi prevoz z taksi služboreklamacije potekajo nemoteno preko elektronske pošte podpora.strankam@porsche.siprosijo, da se stranke držijo vseh predpisanih ukrepov, podobno kot jih bodo upoštevali tudi njihovi pogodbeni partnerji.

Torek, 17. marec

  • V Sloveniji je ustavljeno izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Prepoved velja do 16. aprila, veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem, pa se z odlokom podaljša do 16. maja.
  • Vodstvo podjetja Revoz se je glede na trenutno dogajanje, povezano s širjenjem koronavirusa, in v skrbi za zdravje zaposlenih odločilo, da ob 22. uri zaustavi proizvodnjo.
  • Ford najavlja zapiranje njihovih proizvodnih zmogljivosti na območju kontinentalne Evrope za četrtek, 19. marca, ukrepi pa zajemajo tudi zaprtje dveh tovarn v Nemčiji ter proizvodnega obrata v Romuniji. Proizvodnja motorjev naj bi zaenkrat še normalno potekala na dveh lokacijah v Veliki Britaniji. Pri podjetju so podali tudi zagotovilo, da naj bi njihovi partnerji, kljub zaprtju prodajnih salonov, še naprej zagotavljali servisne storitve na celotnem območju Evrope.
  • Pri Volkswagnu so najavili zapiranje večine njihovih zmogljivosti v Evropi, kar naj bi po besedah izvršnega direktorja Herberta Diessa med drugim tudi onemogočilo kakršnokoli napoved finančnih rezultatov za letošnje leto.
  • Kljub temu, da so lokalne oblasti razglasile karanteno, Tesla zaenkrat še nadaljuje s proizvodnjo v kalifornijskem Fremontu, saj naj bi bila proizvodnja Modela 3 ključnega pomena in zato dovoljena s strani oblasti. Elon Musk naj bi poslal elektronsko pošto vsem 10.000 zaposlenim v tem obratu, s katero jim sporoča, da lahko v primeru slabega počutja ali nelagodja ostanejo doma.
  • Uvodni trije dogodki tekmovanj za britansko prvenstvo turnih avtomobilov (BTCC) so bili prestavljeni najmanj do 30. aprila zaradi navodil vlade o omejevanju druženja večjega števila ljudi, prestavili pa so tudi uvodni sestanek v zvezi z načrtovanjem festivala hitrosti v Goodwodu; julijski termin dogodka zaenkrat ostaja še nespremenjen.

Ponedeljek, 16. marec

  • V Sloveniji stopi v veljavo odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, kar pomeni tudi prepoved delovanja avtomobilskih servisov. Pri AMZS naj bi še naprej zagotavljali nujno pomoč na cesti in manjša popravila v sklopu le-te.
  • Britanska vlada se dogovarja z večjimi avtomobilskimi proizvajalci, ki imajo proizvodne obrate v njihovi državi, za pomoč pri proizvodnji respiratorjev kot nadaljevanje ideje, ki je nastala v žarišču izbruha koronavirusa na Kitajskem. Tamkajšnji avtomobilski proizvajalec BYD je usposobil proizvodne linije v obratu Shenzen, kjer izdelujejo 5 milijonov zaščitnih mask in 300.000 enot sredstva za dezinfekcijo dnevno.
  • Skupina PSA je oznanila, da nadaljuje z zaprtjem vseh njihovih proizvodnih zmogljivosti na področju Evrope, vključno z obrati znamke Vauxhal v Veliki Britaniji.
  • Pri Fordu so se odločili za predčasno zaprtje obrata v španski Valenciji in sicer kmalu po tem, ko so testi pri treh zaposlenih potrdili okužbo z virusom Covid-19.
  • Renault je zaprl vseh svojih 12 francoskih obratov.

Nedelja, 15. marec

  • Skupina Fiat Chrysler Automobiles  zapira večino proizvodnih obratov na področju Evrope najmanj do 27. marca. Prekinitev proizvodnje so potrdili tudi pri Ferrariju in izdelovalcu zavornih sistemov Brembo.
  • Predčasno so zaključili štiridnevni dogodek v sklopu svetovnega prvenstva v reliju (World Rally Championship), ki se je odvijal v Mehiki, da bi udeležencem omogočili varno pot domov, medtem ko so naslednjo dirko, ki naj bi bila v Argentini, odpovedali.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Vlada RS, proizvajalci, zastopniki. Foto: CDC.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Porsche želi tiskati sedeže po linijah voznika
Prva skica prihajajočega Volkswagna Amarok