Novice

V Zuffenhausnu so slavili prihod Porscheja Cayenne

Na posebnem dogodku so pri znamki uradno razkrili tretjo generacijo prodajne uspešnice, ki je ob prvem prihodu na trg razjezila puriste med ljubitelji znamke.

Prve fotografije so v javnost sicer pricurljale že konec preteklega tedna, zdaj pa so objavili še tehnične podrobnosti nove generacije.

Porschejev športni terenec je doživel nadgradnjo podobe, kjer so na prvi pogled najbolj izrazite povečane odprtine za dovod zraka na sprednjem delu. Model je ohranil enako medosno razdaljo (2.895 mm), a je po novem nekoliko daljši (+63 mm) in nižji (-9 mm). Na videz deluje nekoliko širše (širina 1.983 mm), pri skupni dolžini 4.918 mm pa je med drugim pridobil sto litrov prostornine v prtljažnem delu (770 l). Nameščen je na dimenzijo večja kolesa (od 19 do 21 palcev) ter prvič opremljen s širšimi pnevmatikami in platišči na zadnji premi. Zadek zaznamujejo luči s tridimenzionalno grafično podobo in neprekinjenim pasom svetlečih diod.

Cayenne je serijsko opremljen z žarometi v tehniki LED, ki jo kot opcija nadgrajuje sistem Porsche Dynamic Light System (PDLS) z različnimi svetlobnimi profili. Vrh ponudbe predstavljajo novi LED-matrični glavni žarometi s sistemom PDLS Plus s 84 posamično krmiljenimi diodami, ki skrbijo za optimalno osvetlitev.


Cayenne prihaja na trg  v dveh različicah:

  • Cayenne s 3,0-litrskim šestvaljnim turbobencinskim motorjem moči 250 kW (340 KM) in 450 Nm navora, ki za pospeševanje z mesta do 100 km/h potrebuje 6,2 s (s paketom Sport Chrono 5,9 s) in dosega najvišjo hitrost 245 km/h;
  • Cayenne S z 2,9-litrskim šestvaljnim bencinskim motorjem z biturbinskim polnjenjem, močjo 324 kW (440 KM) in 550 Nm navora, ki za pospeševanje do hitrosti 100 km/h potrebuje 5,2 s (s paketom Sport Chrono 4,9 s), končna hitrost pa znaša 265 km/h.

Novi Cayenne je opremljen z 8-stopenjskim menjalnikom Tiptronic S s krajšimi prestavnimi časi in bolj športnimi prestavnimi razmerji v nižjih prestavah, kar vpliva tako na cestne kot tudi terenske vozne lastnosti, ter z dolgim prestavnim razmerjem zadnje prestave, ki omogoča nizke vrtljaje in zmernejšo porabo na daljših udobnih vožnjah.

Za terensko vožnjo je Cayenne pripravljen s prednastavljenimi profili – standardna nastavitev je program za cestno vožnjo, poleg njega pa so na voljo še štirje programi. Za porazdelitev moči Cayenne uporablja aktivni štirikolesni pogon, sistem Porsche Traction Management (PTM) pa pogonsko moč variabilno razporeja med pogonskima gredema.

Tretja generacija Porschejevega SUV-a je nameščena na novo osnovno podvozje lahke gradnje (masa praznega vozila se je zmanjšala z 2.040 na 1.985 kg, ob dodatku osnovne opreme) s sprednjo premo z ločenimi vodili in večvodilno zadnjo premo z elektronskim krmiljenjem. Z izjemo aktivnega sistema blaženja PASM (serijsko pri Cayennu S) so vsi sistemi podvozja razviti na novo.

Cayenne ima po novem manjši obračalni krog. Med sistemi za doplačilo, ki skrbijo za vozno dinamiko, je tudi prilagodljivo zračno vzmetenje z novo 3-prekatno tehnologijo, ki dodatno razširja nastavitve od športne do udobne, pri vožnji po terenu pa omogoča prilagajanje odmika od tal. Drugi opcijski sistem prečne stabilizacije Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) prehaja s hidravličnega na elektronski sistem, ki ga omogoča zmogljivo 48-voltno električno omrežje. Novost so tudi zavorni koluti iz sive litine s površinsko prevleko iz volframovega karbida, medtem ko najdražjo izvedbo še vedno predstavljajo keramične zavore PCCB.

V voznikov delovni prostor spada nova armatura Porsche Advanced Cockpit z 12,3-palčnim zaslonom na dotik in polno ločljivostjo HD, ki je del sistema Porsche Communication Management (PCM) najnovejše generacije. S serijskim sistemom Porsche Connect Plus lahko uporabnik dostopa do spletnih storitev in navigacije. Analogni elementi na sredinski konzoli so namenjeni upravljanju glavnih funkcij vozila. Pred voznikom so nameščeni osrednji analogni merilnik vrtljajev in dva 7-palčna zaslona s polno ločljivostjo HD. Med najpomembnejše asistenčne sisteme spadajo asistenca za nočni vid s toplotno kamero, asistenca za menjavo voznega pasu, asistenca za ohranjanje smeri s prepoznavanjem prometnih znakov, asistenca za zastoje, sistem ParkAssist s prikazom okolice Surround View in sistem Porsche InnoDrive z avtomatskim uravnavanjem hitrosti in razdalje.

Naročila za Cayenne tretje generacije so v teku, osnovni model v Nemčiji stane od 74.828 EUR naprej, cene Cayenna S pa se začnejo pri 91.964 EUR (ceni vključujeta DDV in deželno opremo).

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kia prihaja v Frankfurt z novim konceptom
Novosti kitajskega Qorosa