Predstavitve

Fiat 500X: slovenska predstavitev

Fiat produktno ofenzivo začenja s povsem novim modelom 500X, ki je postal že šesti član družine 500. V središču prestolnice je v največji meri prikazal svoj urbani značaj, vendar lahko v različici Off Road, ki je podprta s štirikolesnim pogonom, premaga marsikatero oviro.

Fiatov novinec vstopa v enega izmed najbolj popularnih segmentov v tem obdobju. Zdi se, kot da so se Italijani za vstop v svet križancev odločili ravno pravi čas, za nalogo pa so izbrali pravega kandidata. A končno izbiro prepuščajo kupcem samim, saj je novi 500X na voljo v dveh različicah: prva, mestno naravnana City Look je namenjena predvsem urbanim kupcem, medtem ko je izvedba Off Road Look namenjena vsem, ki se radi zapeljejo izven urejenih cestišč.

Prva od omenjene dvojice nudi izključno pogon na sprednji kolesni par, druga pa v svoji ponudbi, poleg dvokolesnega pogona s funkcijo Traction Plus, zajema tudi štirikolesni pogon. Terensko navdahnjena različica se od običajne razlikuje še po posebnih odbijačih, zatemnjenih zadnjih steklih, strešnih nosilcih in seveda po terenskih sposobnostih.

Potniška kabina oblikovalske smernice vleče iz ostalih modelov družine 500. Armaturna plošča je lahko obarvana v barvi karoserije ali v mat sivi barvi, za informacije skrbi 3,5-palčni informacijski zaslon in za posebne užitke v vožnji športni volan. Obloge vrat in barva sedežev so vedno barvno usklajeni ter s tem še izraziteje poudarjajo imidž vozila.

Seveda ne morem mimo dodatne opreme, ki poskrbi za večjo varnost in boljše počutje potnikov v potniški kabini. Kupci se lahko odločijo za ambientalno osvetlitev, ogrevan volanski obroč, keyless enter-n-go, ogrevano vetrobransko steklo in ostale dobrote s katerimi bo vsak posameznik lahko opremil svojega 500X.

Fiatov novinec se je s prehodom v terenske vode povečal, saj različica City Look v dolžino meri 4.248 milimetrov, Off Road Look pa je celo za 2 centimetra in pol daljša od mestnega brata. Na začetku bodo motorno paleto sestavljali dva bencinska in dva dizelska agregata, kmalu pa se jim bodo pridružili še štirje agregati. V ponudbi je najnovejši 9-stopenjski samodejni menjalnik, ki dopolnjuje ponudbo 6-stopenjskega samodejnega TCT menjalnika in dveh ročnih menjalnikov.

S pomočjo sistema Fiat Mood Selector si lahko uporabnik preko vrtljivega gumba nastavi način vožnje in s tem dodatno optimizira delovanje pogonskega sistema v vseh razmerah. Fiat 500X je edini v svojem segmentu, ki lahko po potrebi izklopi zadnjo os pri vseh hitrostih in s tem aktivno varčuje pri porabi. Sistem je elektronsko nadzorovan in preko senzorjev ugotavlja oprijem na vseh štirih kolesih.

Cene za najbolj skromno opremljenega Fiata 500X City Look z vgrajenim 1,6-litrskim E-TorQ bencinskim agregatom se pričnejo pri 15.990 evrih, za dizelsko različico bo potrebno odšteti vsaj 20.990 evrov. Najcenejši 500X Off Road Look stane po ceniku 20.990 evrov, najdražji s štirikolesnim pogonom, samodejnim menjalnikom in paketom opreme Cross Plus pa po ceniku stane 31.490 evrov.

motor moč menjalnik
bencinski motorji
1.4 MultiAir II 16V 103 kW (140 KM) 6-st. ročni, 6-st. samodejni TCT
1.6 E-TorQ 16V
1.4 MultiAir II 16V
81 kW (110 KM)
125 kW (170 KM)
5-st. ročni
9-st. samodejni
dizelski motorji
1.6 MultiJet II 16V 88 kW (120 KM) 6-st. ročni
2.0 MultiJet II 16V 103 kW (140 KM) 9-st. samodejni, 6-st. ročni
1.3 MultiJet II 16V
.
70 kW (95 KM) 5-st. ročni

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Fiat 500X: slovenska predstavitev"


Ivan36
4 leta 8 meseci nazaj

Ima pa odličen MediaSystem na dotik, samo zvočniki so bolj kartonski verjetno moraš doplačati za boljše.

mrtwelvetrees
4 leta 8 meseci nazaj

Ni možno 1.6 dizla z 4×4, čista marketinška poteza ker se ta motor vrti v Suzukiju S-Cross in novi Vitari. Pa tudi če 2.0 4×4 dodaš nekaj opreme prideš na 30.000 tako da je po moje Kaškai Nissan boljša rešitev.

xxl
4 leta 8 meseci nazaj

Ma ne vem.Predrago je to,skoraj kot Kaškaj,ki je številko večji.120KM dizel stane kot JTD 150 KM Giulietta s več opreme,oziroma boljšo opremo,21000 evra,dobim pa manjši avto s višjim sedenjem.Ostanem pri Alfi,zaenkrat.

kseb
4 leta 8 meseci nazaj

Reklama za 500x je pa ena boljših, ki se jih videl.

 
Suzuki Vitara: slovenska predstavitev
Volkswagen e-Golf, e-up! in GTE: slovenska predstavitev