Predstavitve

Fordov prvi za množice

Ford Explorer: prva vožnja

Rudi Bučar, meni precej ljub slovenski kantavtor, je v eni od svojih pesmi zapisal: “Kakšni so takšni, ki hrabri so in znajo, gledajo naprej in se usodi ne predajo.” Zdi se, da so njegove pesmi poslušali tudi pri Fordu, saj je ravno Explorer eden takšnih električnih modelov, ki vizionarsko zre v prihodnost.

Pri električnih modelih vedno obstaja tveganje, da bodo ob zakasnitvi načrtov na trg prišli prepozno in že v začetku zaostali za ključnimi tekmeci. Razvoj je pri električno gnanih modelih tako zelo hiter, da se zna zgoditi, da kakšni modeli potrebujejo obsežnejšo tehnološko prenovo že po letu ali dveh, da lahko uspešno lovijo največje konkurente.

Že od prvih uradnih fotografij so bila pričakovanja glede najnovejšega baterijsko-električnega modela znamke Ford razmeroma visoka. A so Američani poskrbeli za malo napetosti v zgodbi. Zamaknili so proizvodnjo za leto dni, do konca posodobili tovarno v Kölnu ter vmes, skupaj s Volkswagnom, spremenili kemijsko sestavo ene izmed baterij in pridobili nekaj dodatnih kilometrov dosega. Kakšen je torej prvi vtis?

Veseli, da sta si precej različna

Veliko smo govorili o tem, da je Explorer tesno povezan z ID.4, ki ga proizvaja Volkswagen. A je po prevoženih prvih kilometrihFord Explorer EV električni avto-11 kar težko vleči vzporednice z modeloma, še težje pa najti podobnosti. Explorer nastaja v tovarni v Kolnu, kjer ga proizvaja Ford. Oblikovan in zasnovan je bil v Evropi, ciljna skupina so evropski kupci. Je moderno oblikovan športni terenec, všečen in vpadljiv. Še posebej v modro obarvani karoseriji.

V primerjavi z ID.4 je 120 milimetrov krajši, predvsem zato, da ne hodi v zelje Mustangu Mach-e. Pri Fordu so prepričani, da ima velikost pomembno besedo na evropskem trgu. Večje v našem primeru ni nujno boljše. Arhitektura in pogonska tehnika je med modeloma enaka, vendar so pri Fordu nekoliko prilagodili vzmetenje. Zamenjali so blažilnike in vzmeti, izpopolnili vpetja ter v splošnem poskrbeli, da se Explorer vozi občutno bolje kot ID.4. Explorer je v prvi vrsti prijetno umirjen in udoben električni športni terenec, na avtocesti primerno tih ter na gorenjskih cestah, kjer smo ga zapeljali med ovinke, prijetno agilen.

Nekaj super rešitev v potniški kabini

Zdi se, da pri Fordu res niso želeli narediti napake in poslušati očitkov o preveliki podobnosti s Volkswagnovimi modeli. Od konkurenta so se Ford Explorer EV električni avto-17premeteno oddaljili z nekaterimi pametnimi elementi. Zaslon je po uporabni velikosti enak kot pri ID.4, vendar je postavljen pokončno in ima črn okvir, ki vizualno poudari njegov videz. Povrhu vsega je postavljen na pomično konzolo, zato se lahko spreminja njegov naklon – res super rešitev, takoj sem jo vzljubil. Prilagajanje naklona zaslona glede na položaj sonca je enostavno, pod njim pa je skrit predal, ki se izhodu iz vozila še zaklene in deluje kot nekakšen varnostni sef. Bravo, Ford!

Notranjost je sveža, moderna in po dnevu druženja oblikovalske rešitve navdušujejo, kar ga povzdigne nad konkurente, nanazadnje tudi Teslo. Zaslon je sicer velik, k sreči pa ne tako zelo kot pri Mustangu Mach-e, kjer je za moj okus že kar prevelik. Škoda le, da se klimatsko napravo v celoti upravlja preko zaslona na dotik. Kljub temu, da je v dolžino Explorer le nekaj centimetrov daljši od Focusa, v notranjosti ponuja prostornost Mondea ali Kuge. V sredinskem grebenu se skriva velikanski 17-litrski zaprt predal, serijsko je opremljen z ogrevanjem sedežev, volana, dvopodročno klimatsko napravo in zna sodelovati s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto. Za povrhu se kupec lahko odloči za opcijski zvočni sistem Bose, ki doda na vrh armature lično zvočno ploščo.

Pri nas dve zelo podobni bateriji

Čez nekaj mesecev bo na voljo manj zmogljiva baterija z 52 kilovatnimi urami (LFP), za zdaj pa sta v Sloveniji na voljo dve baterijski kombinaciji. Pri obeh govorimo o litij-ionski nikelj-mangan-kobaltni (NMC) kemijski sestavi s podaljšanim dosegom, ki je bila izbrana zaradi svoje energijske gostote, moči in zmogljivosti v evropskih podnebnih razmerah od Skandinavije do Sredozemlja.

V kombinaciji z baterijo z 77 kilovatnimi urami Explorerja poganja le zadnji elektromotor z močjo 210 kilovatov in 545Ford Explorer EV električni avto-8 njutonmetri navora. Doseg po WLTP znaša 602 kilometra. Z baterijo z nekoliko izboljšano kemijsko sestavo ima 79 kilovatnih ur in je na voljo s štirikolesnim pogonom. Dva elektromotorja imata skupno sistemsko moč 250 kilovatov in 545 njutonmetrov navora. Doseg po WLTP znaša 545 kilometrov. Polnjenje pri šibkejši različici je možno z največjo močjo 135 kilovatov, skupaj s štirikolesnim pogonom pa se poveča moč polnjenja na 185 kilovatov.

Za konec še nekaj podatkov o cenah. Z upoštevanim popustom v primeru izbire financiranja se cene pričnejo pri 45 tisoč evrih oziroma 48 tisoč evrih s štirikolesnim pogonom. Na voljo sta dva paketa opreme, za Explorer Premium bo potrebno doplačati dobrih 2.500 evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Fordov prvi za množice"


29 dni 7 ur nazaj

Enega sivega sem že prejšnji teden srečal pri Brniku, kjer so stacionirani. Do kdaj pa so pri nas?

mrtwelvetrees
1 mesec 1 dan nazaj

Ni grd, ampak vsaj 8k bi moral biti cenejši, da bi bil avto za množice.

Lignage
1 mesec 1 dan nazaj

Sem ga tudi sam opazil včeraj. Mimo naše hiše :-)…in se strinjam s tem, da je opazen. Zdi se nekaj vsaj malo zanimivega iz Forda po neskončno letih…

JG2
1 mesec 2 dni nazaj

Sem vas videl danes parkirane pri jezeršku. Lep avto.

Sriple-Tix
1 mesec 2 dni nazaj

Vceraj sem v okolici Radovljice peljal pred tem modrim in za rdecim. Moram reci, da je na cesti precej opazen.

 
V najlepših letih
Raziskovanje (ne)znanega