Predstavitve

Na seznamu želja

Mercedes-Benz razred G: slovenska predstavitev

Politična korektnost gor ali dol, ne poznam ljubitelja avtomobilov, ki si ne bi zaželel prebiti vsaj nekaj časa za volanom legendarnega razreda G, kateregakoli letnika. In kdor izmed njih bo rekel, da mu vožnja po zahtevnejšem terenu ali cesti v eni najbolj zmogljivih škatel na štirih kolesih nič ne pomeni, v mojih očeh ni prav iskren.

Brez večjih sprememb zunaj

Mercedes-Benz razred G (4)Ni prav dosti modelov, pri katerih bi oblikovalci imeli nalogo, da čim bolj ohranijo podobo prejšnje generacije. Pri razredu G se je zgodilo prav to ter daje poseben čar modelu, ki je ostal praktično nespremenjen že vse od leta 1979. Na zunaj so še vedno vidni od nekdaj najbolj prepoznavni elementi, ob oglati obliki torej kljuke, tečaji vrat, smerniki (po novem se poglobijo v karoserijo ob trčenju, za zaščito pešcev), zaščitne letve, namestitev rezervnega kolesa in stransko odpiranje prtljažnih vrat. Sicer pa nova, v 40-letni zgodovini šele druga generacija razreda G, na videz deluje le kot osvežena različica stare. Sodobnejši videz je zasnovan na novih žarometih s tehniko LED (na voljo tudi v napredni izvedbi Multibeam LED) z integriranimi dnevnimi lučmi, novih odbijačih in masko, ki je po novem lahko izdelana tudi z vertikalnimi linijami sloga Panamericana, ter kopico karoserijskih dodatkov znotraj različnih oblikovalskih paketov.

Nova zasnova za prostornost in še boljše vozne lastnosti

Precej drugače kot pri zunanjosti je pod pločevino. Na račun sodobne lahke gradnje (intenzivna uporaba jekla visoke trdnosti in aluminija) je novi razred G približno 170 kilogramov lažji kot prej, pri čemer so se povečali njegovi zunanji gabariti. Je daljši (+53 mm) in širši (+64 mm brez ogledal) ter potnikom omogoča več prostora v notranjosti, tako v širini ramen in komolcev kot tudi za noge v drugi vrsti sedežev (+150 mm).


Razred G v številkah – dolžina: 4.669 mm (4.825 mm z rezervnim kolesom), širina: 1.931 mm, višina: 1.969 mm, odmik od tal: 241 mm, medosna razdalja: 2.890 mm, pristopni kot: 31°, izstopni kot: 30°, previsni kot: 26°, največja sposobnost vzpenjanja: 100 % (45°), prevozna globina vode: 700 mm, največji bočni nagib: 35°.


Mercedes-Benz razred G (22)Čeprav mu na terenu že prej ni bilo kaj očitati, saj je od samih začetkov veljal za delovni stroj, primeren celo za potrebe vojske, so pri Mercedesu še izboljšali njegove vozne lastnosti na cesti ter terenske zmogljivosti. Po novem ima precej bolj togo šasijo, sprednja os pa je opremljena z neodvisnim vzmetenjem. Vstopni in izstopni kot znašata 31° oziroma 30°, prelomni kot znaša 26° (vsi trije koti izbljšani za po eno stopinjo), brez težav pa naj bi zabredel v 70 cm visoko vodo ali blato. Novinec je opremljen s tremi zaporami diferencialov, 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom 9G-Tronic ter ima dodaten prednastavljen način za terensko vožnjo G-Mode, za boljšo preglednost terena pa je zelo uporabna še 360-stopinjska kamera.  Na terenu naj bi prenesel bočne nagibe do 35°, čemur se včeraj na poligonu na Vranskem še nismo približali, čeprav ima človek za volanom že občutek, da bi lahko odprl okno in s tal pobral ključe 😉

Sledi najpametnejšim

Uporabniki zagotovo zaznajo ogromen preskok že v samem videzu in prostornosti potniškega dela, razred G v ničemer ne zaostaja niti ko je govora o sodobnih sistemih povezljivosti ter vozniških pomagalih. Na seznamu opreme so tako uporabniški vmesnik MBUX kot tudi ostali znamkini asistenčni sistemi, ki so večinoma združeni v pakete, nekateri pa že vključeni v serijsko opremo. Sicer pa pogled na oblikovanje in glavne elemente potniške kabine jasno pokaže znane elemente iz drugih Mercedesovih modelnih družin.

Zaenkrat omejen nabor pogonov

Čeprav je na priloženem uradnem ceniku trenutno le različica G500 (V8, 310 kW), ki začenja paleto modela z vstopno ceno 149.500 evrov, so nam včeraj pri zastopniku zaupali tudi ceno za različico AMG G63, ki smo jo lahko tudi zapeljali in se prepričali o njenih brutalnih zmogljivostih – 216.000 evrov. V naslednjem letu naj bi se obema pridružila še različica G 350d (210 kW) z novim linijskim dizelskim motorjem, leta 2020 pa močnejša G 400d (250 kW).

Na Vranskem je grmelo

V zadnjih dneh so na Vranskem in v okolici zaznali grmenje tudi v jasnem vremenu, a ne gre za poseben vremenski fenomen. Na poligonu varne vožnje AMZS je namreč vse svoje zmogljivosti pokazala konjenica modelov AMG z GT C na čelu, ki so bili del široko zastavljene vozniške izkušnje Mercedes-Benz StarExperience. Pri zastopniku so se potrudili, da so obiskovalcem od blizu pokazali tudi svojo aktualno modelno paleto, za videz katere je v dobršnji meri zaslužen naš Robert Lešnik.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zgledna skladnost in prostornost
Vsako leto več