Predstavitve

Zgledna skladnost in prostornost

Volvo V60: slovenska predstavitev

Ob prvem ogledu zunanjosti novega skandinavskega karavanskega aduta se zdi, da gre za enega najbolj skladno oblikovanih predstavnikov svoje vrste.

Tradicija

Ne vem, kako je z vami, ampak meni ob omembi znamke Volvo najprej padeta na pamet besedi “varnost” in “karavan”. Slednja mi je verjetno še najbolj ostala iz šolskih časov, ko se je po našem mestu vozila peščica škatlastih 850 T5-R v črni in rumeni barvi, naš mimohod pa se je vedno nekako končal z vzdihovanjem, da takšnega bi pa tudi mi z veseljem vozili … Verjetno se ga marsikdo še danes ne bi branil.

Volvo V60 (1)Seveda se je od tistih časov precej spremenilo, sploh pri Volvu. Eden od najpomembnejših gradnikov, ki zadnja leta skrbijo za stabilnost novodobne zgodbe o uspehu, je prilagodljiva arhitektura SPA, na kateri so zasnovani njihovi večji modeli serij 90 in 60. Med njimi je seveda tudi znamkin najnovejši karavan V60, ki bi se mu v časih pred norijo križancev morda celo znalo zgoditi, da bi postal prvak prodajnih številk.

Če vam je sodoben skandinavski prečiščen oblikovalski pristop pri srcu, najbrž ne boste imeli pripomb na dinamičen, v sprednjem delu zaradi ozkih žarometov in ostrih linij celo nekoliko agresiven zunanji videz novinca. Se pa seveda splošen vtis do določene mere spreminja tudi glede na izbran paket opreme, pri čemer ob začetku prodaje v salonih ne bomo videli najbolj “oskubljene” vstopne izvedenke. 

Lepe cifre

Za novi V60 pri znamki pravijo, da je dimenzijsko precej bolj naslednik V70 kot prejšnje generacije V60. Takšna trditev je v primeru karavana lahko samo dobra novica, saj prinaša več prostora za potnike in njihovo prtljago, nenazadnje na račun nekoliko bolj zložno padajoče strešne linije in manjšega naklona zadnjega stekla. V splošnem je daljši, nižji in malenkost ožji od prejšnje generacije V60, poleg tega pa so ga pri znamki zadovoljno postavili ob bok prestižni konkurenci, kjer se na področju zunanjih mer in prostornine prtljažnika nimajo česa bati. A saj vsi vemo, da v njegovem tržnem razredu niso najpomembnejše te številke …


V60 v številkah – dolžina: 4.761 mm, širina: 1.850 mm, višina: 1.432 mm, medosna razdalja: 2.872 mm, prostornina prtljažnika: 529-1.441 litrov.


Volvo V60 (11)Prostorni karavan ponuja kupcem izbiro med 13 barvami zunanjosti (črna in bela brez doplačila), med katerimi so pri zastopniku izpostavili sivi Pebble in Birch Light, za kateri menijo, da še posebej lepo poudarita izgled modela. Tudi notranjost ponuja kar nekaj možnosti, od osnovnih oblazinjenj v kombinaciji tekstila in umetnega usnja v svetlih in temnih tonih, do različnih izvedb usnjenega oblazinjenja. Perforirano usnje ob ostalem dodaja možnost hlajenja sedežev.

Varnost, seveda

Na tem področju je v primerjavi z ostalimi novejšimi modeli Volva še najmanj novosti, saj so načeloma le nekoliko izboljšali in razširili delovanje obstoječih asistenčnih sistemov. Tako V60 zdaj samodejno nekoliko zavira (zmanjša hitrost za do 10 km/h), kadar zazna, da se ne bo mogoče izogniti trku z vozilom, ki je zašlo na nasprotni vozni pas (npr. pri prehitevanju). Samodejno zaviranje je dodano tudi sistemu opozarjanja na prečni promet za vozilom, poleg tega pa so se inženirji nekoliko poigrali z nastavitvami delovanja sistema Pilot Assist.

Del varnostnih sistemov je v V60 na voljo že v osnovni izvedbi, žal pa pa ostajajo marsikatero pomagalo in funkcije povezljivosti na seznamu dodatkov za doplačilo. Do določene mere so se na našem trgu za to odkupili z akcijskima modeloma, ki sta zasnovana na paketu Momentum ter dizelskih motorjih D3 in D4. Za vašo radovednost bosta na tem mestu poskrbela priložena osnovni cenik in premierna ponudba.

Prve posledice WLTP

Volvo V60 (5)V primeru, da se boste v kratkem odločali za nakup novega avtomobila, se boste morda od blizu srečali z zmedo, ki jo po 1. septembru prinaša izračun dajatev na račun emisij škodljivih snovi. V praksi to lahko pomeni celo individualno kalkulacijo nakupne cene vozila glede na kombinacijo izbranih opcij, sploh če slednje vplivajo na zvišano porabo goriva (npr. večja platišča).

Volvo bo v modelu V60 za začetek ponudil dizelska motorja D3 (110 kW) in D4 (140 kW) z ročnim ali samodejnim menjalnikom ter bencinsko izvedenko T6 AWD (228 kW) s samodejnim menjalnikom. Proti koncu 2018 bo novo modelno leto prineslo razširitev ponudbe s hibridnima izvedenkama T6 Twin AWD (186+65 kW) in T8 Twin AWD (223+65 kW) ter bencinskim T5, pridružila pa se bosta tudi štirikolesno gnana modela D3 in D4 s samodejnim menjalnikom.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

 

Mnenja uporabnikov

19 komentarjev za "Zgledna skladnost in prostornost"


1 leto 4 meseci nazaj

ko nemci obmolknejo

pskoda
1 leto 4 meseci nazaj

Imaš lamborghini, bugatti,… ki so svetlobna leta pred volvotom in tisti ki to kupujejo volvota tudi povohajo ne.
Drugače pa vsaj za mene je audi z oznako RS top

ps.: drugače pa pred cca 5 leti je kolega kupil novega v60 (usnjeni sedeži so bili za kozlat drseli u amen) in mu je turbina po 100kkm rekla pa pa. Vse skup prodal in kupil novega audija a7, ki dela z +++200kkm ko šus

Novinec1968
1 leto 4 meseci nazaj

Gledam tele minuse in opažam, da je Pškoda pravi amater v zagovarjanju VW. Dobro organizirana horda vikingov, ki še vedno hvalijo volvo, čeprav že dolgo ni več švedski, ga prekaša v celoti.

1 leto 4 meseci nazaj

Jaz sem pa slišal od enega, da je slišal za enega da je prevozil z Audijem 300.000 km pa se olja ni menjal, da sploh ne omenjam, da ga je tankal le ob rednih servisnih pregledih pri tem pa mu je sedenje v Audiju pozdravilo kronični bronhitis, slepi štopar pa je po vožnji spregledal

nejc1
1 leto 4 meseci nazaj

Uff ja se lepo spomnem enega a7 sportback :D. Pri 200 kkm vem, da je vsekal menjalnik, pri 300k sem v razmaku samo cca pol leta zamenjal kompresor za zračno vzmetenje, potem krmilnike na lučeh 2x, senzorje višine podvozja 2x, elektročrpalka/ventil za menjalnik, rihtanje kablovja in še par drugih reči. Da ne govorim kaj vse je bilo še pred tem narobe…

pskoda
1 leto 4 meseci nazaj

Da še dodam on je imel same volvote +25 let in je rekel, ko je kupil audija to pa je avto. Človek je malo starejši gospod in ni značkar

AssKicker
1 leto 4 meseci nazaj

To je lahko ena plat zgodbe. Jaz tudi poznam enega možakarja, ki je imel zadnjih 20 let samo volvote. Od njega sem hotel kupiti S60 r-design. Ko sem ga uprašal, kako to, da je kupil novega A6 namesto S90, mi je odgovoril, da so pri Kmagu popolnoma gluhi za želje ter popust, in da ga je na koncu audi z več obkljukane opreme prišel ceneje kot volvo. Ena in edina stvar ki je bila zanj v prid audija, in je odločala pri nakupu zaradi omejenega limita.
Drugače pa da še jaz pristavim svoj lonček. Audi mi že od nekdaj ne ugaja, niti njegova sintetična notranjost. Pa najslabše usnjene sedeže sem doživel ravno v audiju. Kolikor je različnih znamk, toliko je različnih mnenj, in ta debata se lahko nadaljuje v večnost. Meni je ta V60 en najlepših karavanov, tudi notranjost mi je ušeč. Kar zamerim volvotu, je to, da so prenehali delati 5-cilindraše.

jack86
1 leto 4 meseci nazaj

Pa daj nabijaj z gostilniškimi debatami.. Znanec blabblablabla. Imam novega V40 in se po kvaliteti izdelave pošteno ob bok postavi vsakemu nemcu tega ranga.

Novinec1968
1 leto 4 meseci nazaj

Ali imaš tega V40? https://www.honestjohn.co.uk/carbycar/volvo/v40-2012/good/
Se strinjam da se lahko postavi ob bok vsakemu nemcu tega ranga Opel, Ford, VW.

pskoda
1 leto 4 meseci nazaj

Ta človek ima firmo, ki jo skoraj vsak pozna ne bom pa tukaj izdajal kdo. Ima pa koncesijo z zdravstvom in ne lažem se, ker meni je vseen k… za volva ali audija ali bilokatero znamko.

Povedal sem samo kaj je rekel po 25 letih lastništva xy NOVIH volvotov

1 leto 4 meseci nazaj

pskoda Pol ma pa ta tvoj znanec res pojma v avtih da primerja v60 z audijem a7 😀

1 leto 4 meseci nazaj

drgač pa vsak avto crkne, jebi ga pač ni mel sreče z Volvom, eni nimajo sreče z Audijem, enim pa dacia dela 10 let brez problema… Pač kokr vem je v svetovnem merilo volvo po zanesljivosti pred audijem…. Aja pa probi xc90 vs audi q7 pa me prav zanima kaj boš glede zicov rekel… Pa nism zagovornik volva, sam tut nemci več kar so bli, če si še pa useen tk zalublen v nemce, pol pa pač že dolgo nisi kaj druga vozil ko pa nemce 🙂

frgo
1 leto 4 meseci nazaj

hud je za popizdit, samo res ne vem kam bi to peljal, ko bi šlo kaj po zlu. a so kaki dobri maherji za volvote? uradni servis predvidevam, da ni več kot eden.

whitee
1 leto 4 meseci nazaj

Imaš uradne servise. Drugače pa je par maherjev za Volvote po Sloveniji.

1 leto 4 meseci nazaj

Tooo!!!

1 leto 4 meseci nazaj

A dejte no kot da je VOLVO sveti gral.

JG2
1 leto 4 meseci nazaj

Avto ki bo zamenjal mojega trenutnega 15’ V70. Dobro so ga povečali oblikovno je pa vesoljska ladja za vse ostale.

 
Navdih v uspešni preteklosti
Na seznamu želja