Predstavitve

Nov dizelski motor in mehka hibridna različica

Hyundai Tucson: slovenska predstavitev

Trg, tudi slovenski, jasno nakazuje: Tucson je eden najbolj priljubljenih avtomobilov v svojem razredu. Tak je bil pred prenovo in ni razloga, da ne bi bil tudi po njej. Pravzaprav je zdaj razlogov ”za” še več. Zagotovo je med njimi tudi cena.

Vroče 

Prodajne številke so lepe in za prodajalce ugodne. Pri nas so jih po navedbah zastopnika od leta 2015 prodali 3.910 in ta številka je Tucson postavila na sam vrh. Sicer pa je jasno že nekaj let: prav ta avtomobilski razred, torej tako veliki športni terenci, še vedno navdušujejo z rastjo prodaje. Vroče žemlje, torej.

Hyundai Tucson (24)Ali vroče železo. In tega je treba kovati. Zato zdaj na trg prihaja prenovljeni Tucson, ki ga boste spoznali po novih žarometih (zdaj polni LED), še bolj izraziti motorni maski, drugačnih odbijačih, novih platiščih (do 19 palcev), novih zadnjih lučeh in po novem zaključku izpuha. V ponudbo so dodali še tri barvne odtenke karoserije (en siv ter dva modra).

Precej izdatna je tudi prenova notranjosti, začenši z videzom armaturne plošče. Materiali so še kakovostnejši (tudi mehkejši na otip) in notranje barvne kombinacije so kar štiri. Sedeža s prav tako predrugačenimi materiali sta lahko ogrevana in hlajena.


Hyundai Tucson v številkah – dolžina: 4.480 mm, širina: 1.850 mm, višina: 1.645 (s strešnimi nosilci 1.660) mm, medosna razdalja: 2.670 mm, prostornina prtljažnika: 513 (mehki hibrid 459) do 1.503 l.


Vse bolj pameten

Hyundai Tucson (8)Pri poglavju povezljivosti razume Tucson oba operacijska sistema, torej tako Apple kot Android, zaslon za delo z infozabavnim sistemom pa je lahko 5-, (nov) 7- ali 8-palčen. Bluetooth in vhoda USB sta že sama po sebi umevna, avdio sistem Krell pa ostaja na voljo za doplačilo. Ne manjka niti brezžično polnjenje mobilnega telefona.

Več kot le spodoben je paket asistenčnih sistemov SmartSense, ki obsega sisteme za preprečevanje naleta, ohranjanje voznega pasu, nadzor utrujenosti voznika, prepoznavo prometnih znakov in za samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi žarometi, po novem pa tudi sistem štirih kamer za nadzor okolice in napreden radarski tempomat, ki deluje do zaustavitve vozila.

Nov turbodizel

Motorna ponudba zdaj obsega dva bencinska (97 in 130 kW) ter tri dizelske motorje (85, 100 in 136 kW), med katerimi je povsem nov 1,6-litrski turbodizel (85 in 100 kW). Prav tako nov je 8-stopenjski samodejni menjalnik (za 2-litrski turbodizel, 136 kW), sicer pa je na voljo tudi 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik, ki ga je moč kombinirati z močnejšim bencinskim ali s srednjim turbodizelskim motorjem. Še naprej je lahko pogon le prednji ali 4-kolesen, kjer je slednji na voljo z močnejšim bencinskim ali z močnejšima dizelskima strojema.

Tucson je zdaj tudi prvi Hyundai, ki je (oziroma bo) na voljo kot mehki hibrid (z dvolitrskim turbodizlom). Hibridizacijo bo omogočil vzporeden 48-voltni električni sistem. Ta hip sicer še ni v redni ponudbi, a zanj že sprejemajo naročila.

Vse jasno

Cenik za novi Tucson je k sreči še vedno razumljiv in preprost. V njem je, upoštevaje motorje, pogon in štiri pakete opreme, sicer kar 25 različic (10 bencinskih, 15 dizelskih), a potem za doplačilo ostaneta le še samodejni menjalnik in (bela, kovinska ali mineralna) barva.

Hyundai Tucson (16)Za najcenejši, 1.6 GDI 97 kW Trend, se kljub privlačni ceni 19.990 evrov ne bo trlo kupcev. Karoseriji dosti bolj primeren je 1.6 T-GDI 130 kW, ki je dobrih pet in pol tisočakov dražji (delno tudi zato, ker ni na voljo z osnovnim paketom opreme), še dva tisočaka dražji pa je enak motor s 4-kolesnim pogonom.

Glede na razvoj novega motorja kaže, da dizlom v športnih terencih še ne pojema sapa. Najcenejši dizel (1.6 CRDi 85 kW) stane 22.690 evrov, morda na slovenskem trgu najbolj priljubljen model, 1.6 CRDi 100 kW Premium, pa stane že 27.900 evrov. Pri cenah velja poudariti, da se je Tucson podražil za okoli 500 do 1.000 evrov, delno tudi na račun novega standarda za meritev porabe in izpustov WLTP. Vse navedene cene pa upoštevajo ”promocijski prihranek” 2.500 evrov.

Prodajne ambicije zastopnika so seveda ustrezne razredu, kamor Tucson sodi, še bolj pa uspehu, ki ga dosega.

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Nov dizelski motor in mehka hibridna različica"


fantom
1 leto 8 meseci nazaj

Je velikost ekrana res pomembna pri nakupu? Seveda! Je pomembno koliko asistencnih sistemov ima avto? Seveda! In zakaj? Enostavno zato ker vsi bulijo v te ekrane in nekaj stiskajo med vozno, samo voznji se ne posvecajo. To delajo vsi sistemi ki jih avto enostavno mora imeti…. ko gledam svojega oceta se nemorem nacuditi kako je lahko prevozil evropo brez 8″ ekrana in vseh ostalih asistencnih sistemov? V kaj je gledal med voznjo?!? Malo off topic. Drugace pa meni lep avto.

Novinec1968
1 leto 9 meseci nazaj

Tudi meni se zdi, da so šli korak nazaj, pa tako dober je bil prejšnji Tucson.
Glede na to da je na zadnji fotki, ki kaže notranjost prtljažnika lepo viden komplet prve pomoči, žarnic in trikotnika, res upam da ima ta avto kaj prostora v dnu prtljažnika, da ti ni treba tega voziti kot prikazuje fotografija, na ogled vsem in v morebitno napoto pri nalaganju robe v prtljažnik….

ban
1 leto 9 meseci nazaj

Živi dolgčas

Gosic
1 leto 9 meseci nazaj

Evo, spet ista zgodba kot pri vsakem članku o Hyundaiju ali Kii. Toliko o tem kdo začne z nizkim nivojem komuniciranja.

ban
1 leto 9 meseci nazaj

Kaj je tle nizkega če poveš svoje mnenje?

Firediver
1 leto 9 meseci nazaj

Pomembno je, na kak način poveš svoje mnenje. Ti ne zaznaš nizkega podtona v svojem mnenju?
Dobro, vsak ima svoja merila…ampak kaj je zate sploh super avto, če tega Tucsona (po lastnem mnenju ustrezno) označuješ z “živim dolgčasom”?
Po mojem mnenju je veliko avtomobilov, ki so bistveno dolgočasnejši od tega Tucsona, ker imajo same ravne črte…

mrtwelvetrees
1 leto 9 meseci nazaj

Meni se ne zdi notranjost nič kaj posebnega, osrednji ekran bi moral biti serijsko že 8″ ne pa za doplačilo, nov motor 1.6crdi ki pa nima opcije 4×4, ko konkurenca ima.

frgo
1 leto 9 meseci nazaj

1.6crdi ima 4×4, je v ceniku jasno vidno

mrtwelvetrees
1 leto 9 meseci nazaj

Ups, pa res.

pskoda
1 leto 9 meseci nazaj

Kako je lahko športni terenec? Zato ker ima 19″? Isto kot bi na traktor dal velike feltne in bi bil športni traktor.
Večje feltne in nekaj okrasne plastike še ne pomeni, da je športen. To je obični povišan avto, ki ni ne za teren ne za po cesti

Firediver
1 leto 9 meseci nazaj

Uauu, si pa oster, ko nanese beseda na Hyundai-ja. Ti je stopil na živec?

pskoda
1 leto 9 meseci nazaj

Hyundai ni nič kriv. Take bedarije pišejo tudi za ostale znamke

Bucko99
1 leto 9 meseci nazaj

Ljudstvo ne ve več kaj pomeni športnost… tko k usak k ma adidas trenirko je tut športnik 😀

 
Že osma generacija!
Za bolj zabavno vožnjo