Predstavitve

Petvratni Mini: slovenska predstavitev

Tokratna predstavitev novinca na sončni strani Alp je potekala kar v dveh delih. V prvem delu so ga slavnostno razkrili, v drugem pa sem na svoj račun prišel tudi sam, ko sem ga lahko v miru zapeljal in fotografiral.

V 55 letih obstoja znamke Mini smo prvič priča karoserijski obliki kultnega malega avtomobila s petimi vrati. Po predstavitvi na pariškem avtomobilskem salonu smo med prvimi v Evropi njegovo uradno predstavitev dočakali tudi Slovenci. V grobem, kljub dodatnemu paru, vrat ostaja petvratni Mini zvest znamkinim oblikovalskim smernicam. Standardni okrogli žarometi s tipično kromirano masko še vedno ohranjajo rdečo nit družine Mini.

Zaradi 72 milimetrov daljše medosne razdalje (2.567 milimetrov) so poskrbeli za večjo prostornost na zadnji klopi in za kar 267 litrov prtljažnega prostora (67 litrov več kot v trivratni različici). Petvratni Mini je pridobil tudi nekaj dragocenih milimetrov v širino, zato lahko na zadnji klopi sedijo tri osebe. Pri Miniju stavijo na kvalitetno notranjosti, ki ji tempo narekuje izdelava, ergonomija in odličen položaj za volanom. Z majhnimi, a pomembnimi novostmi se Mini evolucijsko spreminja ter z vsako novo generacijo postane še bolj uporabniku prijazen. Poleg novih barvnih kombinacij je notranjost tako bolj moderna in s spremembami pri merilnikih tudi uporabniku bolj prijazna.

Motorno paleto sestavlja šest motorjev, med njimi trije bencinski in trije dizelski. Bencinsko paleto začenja novi trivaljni bencinski motor, ki je na voljo v dveh različicah. Osnovna ponuja 75 kilovatov, močnejša pa ima 100 kilovatov. Najmočnejši motor je vgrajen v športni različici Mini Cooper S, kjer kraljuje štirivaljnik s 141 kilovati. Dizelsko paleto pričenja trivaljnik, prav tako v dveh različicah. Prva se pohvali s 70 kilovati, druga s 85 kilovati. Motorno paleto zaključuje Mini Coper SD s 125 kilovati.

Novi petvratni Mini bo v Sloveniji naprodaj od konca oktobra naprej. Cena za osnovni model z vgrajenim bencinskim agregatom s 100 kilovati se prične pri 21.200 evrih, za najmočnejši Cooper S bo potrebno odšteti 25.400 evrov. Najcenejši petvratni Mini z vgrajenim dizelskim agregatom po ceniku stane 22.600 evrov, močnejši Cooper SD pa 26.800 evrov. Tako kot je v navadi, Mini ponuja širok nabor dodatne opreme, med drugim tudi ”Mini driving modes”, 6-stopenjski menjalnik Steptronic, športni samodejni menjalnik Steptronic, sistem start&stop in številne druge tehnične rešitve.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lexus NX: mednarodna predstavitev
Peugeot 508 in 508 SW: slovenska predstavitev