Predstavitve

Peugeot 508 – slovenska predstavitev

Nič več 407 in 607, temveč 508 in 508 SW. To so številke in oznake, ki so od sedaj pomembne in tvorijo vrh Peugeotove ponudbe.

Pri franconskem levu so se namreč odločili, da poslavljajoči se model 407 in že upokojenega zastavonošo 607 nadomestijo kar z enim novim modelom, ki se ponaša z lastnostmi dveh razredov in je na voljo tako v limuzinski, kot v karavanski različici.

O tem najbolj zgovorno pričajo njegove zunanje mere. S 4,79 metra dolžine (SW 4,81 m) je novinec približno za 12 centimetrov daljši od štiristosedmice, obenem pa za 11 centimetrov krajši od šestosedmice. Bistveno razliko pa v primerjavi s štiristosedmico beležimo pri medosni razdalji, ki je pridobila kar devet centimetrov.

S čistimi linijami, »lebdečo« masko ter žarometoma, ki spominjata na priprti mačji očesi, nov model spredaj kaže nov oblikovni slog znamke, ki ga je prvič razkril koncept SR1. Pri limuzini zadnje luči razkrivajo tri pokončne vrste LED diod, pri karavanu pa ista svetlobna tehnika ustvarja drugačen vzorec.

V notranjosti najdemo prečiščeno armaturno ploščo s preglednimi merilniki in projektor za barvni prikaz podatkov na posebnem zaslonu. Povsem nova sta večfunkcijski volanski obroč ter gumb za zagon in zaustavitev motorja, ki je za spremembo našel mesto na levem delu armaturne plošče. Kakovostni materiali in natančna obdelava ustvarjajo občutek kompaktnosti, ki smo ga do sedaj pripisovali predvsem avtomobilom germanskega porekla.

Radodarno odmerjena medosna razdalja prinaša več prostora za kolena potnikov v drugi vrsti, prav tako radodarno pa je odmerjen  tudi prostor za prtljago. Slednji pri obeh različicah, ob osnovni postavitvi, ponuja tudi možnost prilagajanja in povečanja z zlaganjem zadnjih sedežev. Pri limuzini imamo tako na voljo od 545 do 1581 litrov, pri SW-ju pa od 660 do 1.865 litrov prostornine.

V motorni paleti, kjer prevladujejo dizelski stroji, najdemo tudi dva bencinarja. Vstopni je 1,6-litrski VTi z 88 kilovati (120 KM) in šeststopenjskim robotiziranim menjalnikom, nad njega pa se uvršča 1,6-litrski tlačno polnjeni motor z onako THP, ki zmore 115 kilovatov (156 KM) in je na voljo tako z ročnim, kot s samodejnim šeststopenjskim menjalnikom. Osnovno izbiro izmed petih dizelskih strojev predstavlja 1,6-litrski HDi z 82 kilovati (112 KM) ter petstopenjskim ročnim menjalnikom, sledi mu varčnejša in okolju prijazna izvedba eHDi, ki se med drugim ponaša s šeststopenjskim robotiziranim menjalnikom in sistemom za zamodejno zaustavitev in ponovni zagon motorja. Na srednji stopnički se nahaja 2,0-litrski HDi s 103 kilovati (140 KM) in ročnim šeststopenjskim menjalnikom, sledi mu njegova različica s 120 kilovati (163 KM) ter šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, na vrh ponudbe pa se uvršča 2,2-litrski agregat, ki razvije 150 kilovatov (204 KM) in je prav tako serijsko sparjen s šeststopenjsko avtomatiko.

V žačetku leta 2012 bo ponudbo zaokrožila različica HYbrid4, ki z dizelskim motorjem spredaj ter elektromotorjem zadaj skupaj ponuja 147 kilovatov moči (200 KM) ter štirikolesni pogon »by wire«. Tako motorizirani 508 v zrak spustil le 99 gramov CO2 na kilometer.

V Sloveniji bomo lahko pri nakupu petsoosmice izbirali med paketi opreme Access, Active, Allure in GT, pri čemer je osnovna motorizacija na voljo zgolj z osnovnim paketom Access, najbogatejši paket GT pa zgolj v kombinaciji z najmočnejšim dizelskim agregatom.

Kaj pa cene? Za serijsko opremljeno limuzino je potrebno odšteti najmanj 20.500 in največ 32.500 evrov, za različico SW pa od 21.300 do 33.800 evrov.

besedilo: Borut Fakin,  foto: Aleksander Praper, Peugeot

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Peugeot 508 – slovenska predstavitev"


gusti85
9 leta 6 meseci nazaj

Par dni nazaj se peljem po cesti in zagledam en avto od zadaj in si rečem … oh kakšna nagravžna rit od avta … pridem bližje in vidim da je 508-ka. Sem bil kr razočaran, ker na slikah mi je deloval kr lep. No ko sem ga videl še od strani in od spredaj je močno popravil prvi vtis ampak vseeno … od zadaj je prav nagravžno grd, v živo še bolj ko na slikah.

nenad32
9 leta 6 meseci nazaj

edino, kar me moti pri novi 508smici je, zakaj ne morejo ponuditi 6stopenjske avtomatike z dvojno sklopko, da ne govorimo o konkurenci, ki ima že 7 ali nekateri celo 8stopenjske.

nenad32
9 leta 6 meseci nazaj

Tudi mene karavan izvedba veliko bolj prepriča kot limuzina. Kar pa se kavalitete izdelave tiče, s katero je 407mica imela nekaj težav, pa na vseh testih, ki sem jih zasledil pravijo, da se je le ta zelo izboljšala in, da naj bi bil 508smica eden najbolj kvalitetnih avtomobilov v svojem razredu. Počakajmo kakšno leto, da vidimo, če je temu res tako. In, če navedbe držijo, bo 508mica karavan čez slabi dve leti tudi v moji lasti.

a_sist
9 leta 6 meseci nazaj

ne dopade se mi zadek limuzimske izvedbe.. vse ostalo je pa krasno!

 
Mednarodna predstavitev: Subaru Trezia
Ford mondeo – slovenska predstavitev