Predstavitve

Poltovornjak samozavestnega nastopa

SsangYong Musso: slovenska predstavitev

Pri slovenskem zastopniku SsangYong so s tokratno predstavitvijo nastopaškega poltovornjaka simbolično označili obujeno poslovanje z znamko, ki je v lanskem letu zamenjala lastnika.

KG Mobility

SsangYong Musso (16)Znamka SsangYong je v obdobju finančne nestabilnosti in nejasne usode v preteklih letih nekajkrat menjala lastnike. Na koncu je postala del južnokorejskega industrijskega velikana KG Group, kjer je zaenkrat edina avtomobilska predstavnica. Posluje znotraj podjetja KG Mobility, a ohranja svoje ime, celostno podobo in imena modelov.

V Sloveniji lahko modele SsangYong, ki imajo 5 let garancije (do prevoženih 100.000 km), kupimo in vzdržujemo na petih uradnih lokacijah v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novi Gorici in Radencih. Sicer pa so pri zastopniku med drugim izpostavili, da ima znamka regionalne sedeže in centre za nadomestne dele na strateških lokacijah v Evropi, kar pripomore k bolj učinkovitemu poslovanju.

Ob trenutni ponudbi modelov Korando, Rexton, Tivoli in Musso Grand je za september okvirno napovedan še prihod e-Koranda in najnovejšega Torresa.

Veliki Musso

Aktualna generacija poltovornjaka Musso je sicer debitirala na avtomobilskem salonu v Ženevi leta 2018. Model, ki nastaja na enaki zasnovi kot Rexton, je pri nas naprodaj kot Musso Grand. Ta na prvi pogled deluje robustno in masivno, še posebej na račun ogromne pokončne maske z navpično postavljenima meglenkama.


Musso Grand v številkah – dolžina: 5.405 mm, širina: 1.950 mm, višina: 1.885 mm, medosna razdalja: 3.210 mm.


SsangYong Musso (17)Notranjost prostorne kabine, ki v dveh vrstah sprejme do pet potnikov, je dokaj prečiščena, a ne deluje grobo ali neudobno. Pred voznikom je lahko nameščen 7-palčni zaslon merilnikov (v osnovi kombinirani merilniki z manjšim sredinskim zaslonom) za prikaz informacij o vozilu, medtem ko je sredinsko vgrajen 8- ali 9-palčni sredinski zaslon infozabavnega sistema, ki se lahko preko Apple CarPlay ali Android Auto poveže s pametnim telefonom uporabnika.

V najboljši različici je med drugim oblazinjenje iz usnja, pa tudi sicer ne manjka dodatkov, ki skrbijo za udobje potnikov med vožnjo. Med vozniškimi pomagali pa so v najboljšem primeru lahko sistemi za opozarjanje pri nenamerni menjavi voznega pasu, opozarjanje na prečni promet, samodejno zasenčenje žarometov, opozarjanje na premik vozila spredaj, opozarjanje pri vzvratni vožnji ter zaznava vozil v mrtvem kotu.

2,2 litra delovne prostornine za 2,2 toni lastne mase in tovor

SsangYong Musso (13)Edina pogonska kombinacija združuje turbodizelski motor (ki ga izdeluje SsangYong) z močjo 148kW/202 KM (pri 3.800 vrt./min) in 441 Nm navora (med 1400-2800 vrt./min) s 6-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom Aisin. Učinkovitost dopolnjujeta zapora diferenciala in štirikolesni pogon, pri katerem voznik izbere, kdaj bo aktiviral sistem ob spremembi voznih razmer.

Vzmetenje je po vzoru dostavnikov izvedeno z listnatimi vzmetmi, kar naj bi zagotavljalo gladko vožnjo tudi pod velikimi obremenitvami pri prevozu tovora in vleki. Največja dovoljena masa priklopnega vozila z zavoro je med 2.600-3.000 kg (glede na pogonsko različico), medtem ko največja dovoljena tovorna obremenitev vozila znaša dobro tono.

Cene za Musso Grand se pričenjajo pri 36.999 evrih za izvedenko Active s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Trenutno najdražja v ponudbi je različica Ultimate, ki z ročnim menjalnikom stane 42.999 evrov, s samodejnim pa 1.500 evrov več. Del razlike vam prispevajo pri prodajalcih, saj znaša aktualen popust evrskega tisočaka. Več podrobnosti najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Veliko vsebine v kompaktni obliki
Tehnološki vplivnež gre v boj s Teslo