Predstavitve

Tehnološki vplivnež gre v boj s Teslo

Hyundai Ioniq 6: slovenska predstavitev

Kaj drugega pravzaprav ne pričakujemo več. Hyundai vsekakor ne izdeluje več dolgočasnih avtov. Zgodba se je pričela odvijati že kar nekaj let nazaj s prihodom male Kone, sledil ji je oblikovno povsem edinstven Tucson, vse skupaj pa je začinil še kockasti Ioniq 5 s precej retro potezami. Ioniq 6 sledi oblikovni raznolikosti in na cesti s svojo edinstveno silhueto, izrazitimi potezami in žarometi izstopa v takšni meri kot drugi sodobni modeli Hyundai. Le nekaj kilometrov je bilo dovolj, da se v njem precej jasno občuti njegove atribute. Zadaj je izrazito prostoren, za volanom predvsem udoben in lahkoten ter tehnološko povsem pri vrhu.

Lep ali grd? Stvar okusa. Tako drzno oblikovani avtomobili (spomnimo se na Nissan Juke) so vedno izvali precej emocij, ki so bile običajno ekstremne. Vmesnih, mlačnih odzivov ni niti pri Ioniqu 6. Ali ti je kombinacija aerodinamičnih limuzin iz tridesetih let prejšnjega stoletja, z dolgo zaobljeno strešno linijo in številnimi oblikovnimi posebnostmi (skrite vratne kljuke, jasno izražena meglenka na zadnjem odbijaču, kar dva strešna zračna spojlerja in izrazita zadnja svetlobna linija) všeč ali pač ne.

Aerodinamika prinaša dodatne kilometre

IMG_6324
Aerodinamična oblika je ključnega pomena pri električnih avtomobilih.

Nasprotje kockasti podobi Ioniqa 5 seveda prinaša prednosti na več področjih. Zračni koeficient se je iz 0.29 spustil na 0.21. Ioniq 6 je s tem postal eden najbolj aerodinamičnih modelov na cesti in tako konkurira najbolj “spolzkim” Mercedesom. Rezultat je dvig dosega v primerjavi z Ioniqom 5, s katerim si delita pogonski sklop.

Ioniq 6 ima tako po merilnem ciklu WLTP deklariran doseg do 652 kilometrov, če je seveda opremljen z zmogljivejšo baterijo s 77,5 kilovatnimi urami in pogonom zadaj. Po tovarniških podatkih se doseg dvigne celo do težko predstavljivih 855 kilometrov, če ga vozimo izključno po mestnih središčih. Skupaj z zmogljivejšo baterijo je na voljo tudi štirikolesni pogon. Doseg se posledično nekoliko zmanjša na 610 kilometrov, a se poveča moč na 239 kilovatov ob 605 njutonmetrih navora. Tudi pri Ioniqu 6 je na voljo manj zmogljiva baterija s 53,4 kilovatne ure (doseg do 469 kilometrov), a se po besedah uvoznika za to opcijo kupci praktično ne odločajo. Če se bo trend nadaljeval kot pri Ioniqu 5, bodo tudi “šestice” na naše ceste zapeljale polno opremljene, kar pomeni, da se večina kupcev odloči za najdražji, a tudi izredno dobro opremljen avto z največjim možnim dosegom.

Inženirski presežki

IMG_6329
Prostora zadaj je res veliko.

Korejski inženirji so Ioniqa 6 postavili na že dobro znano namensko električno arhitekturo E-GMP. Zanimivo, od Ioniqa 5 ima za pet centimetrov krajše medosje (2.950 milimetrov), a je ta električna limuzina v dolžino daljša za 22 centimetrov (4.855 milimetrov).

800-voltna električna arhitektura prinaša precej prednosti, predvsem v smislu polnjenja. Najvišja hitrost polnjenja baterije je 350 kilovatov. Ob polnjenju na taki polnilni postaji se baterija od 10-80 odstotkov napolni v 18 minutah oziroma v manj kot petih minutah polnjenja pridobimo dodatnih 100 kilometrov dosega. 15-minutno polnjenje po podatkih tovarne napolni baterijo za 351 kilometrov.

Priročen dodatek je tudi možnost dvosmernega polnjenja V2L (260 evrov doplačila za adapter). Ne le, da sistem preko zunanje polnilne vtičnice omogoča polnjenje drugih naprav z močjo do 3,6 kilovata, 220-voltna vtičnica pod sedeži omogoča polnjenje naprav kar med vožnjo.

Za kolena je ostalo več kot 30 centimetrov

Ravno zaradi namenske električne arhitekture je Ioniq 6 eden najbolj prostornih modelov v svojem razredu. Ko sem si nastavil voznikov sedež po svojih željah, je zadaj ostalo več kot 30 centimetrov za kolena. Pa nisem najmanjši. Obenem ima spredaj še 45-litrski frunk, oziroma 15-litrski v primeru štirikolesnega pogona, za shranjevanje polnilnih kablov.

IMG_6347
Na volanskem obroču ni več logotipa Hyundai, temveč štiri svetlobne diode, ki vozniku sporočajo več različnih stvari.

Pozorno oko bo opazilo, da na volanskem obroču ni več vtisnjenega logotipa Hyundai. Namesto tega so tja namestili štiri svetlobne LED luči. Slednje vozniku posredujejo nekatere ključne informacije. Od uvodnega pozdrava, prikaza pripravljenosti električnega pogona, signaliziranja prižganih luči za vzvratno vožnjo, uporabljenega voznega načina in stanja baterije. Za ogrevanje potniške kabine in predgretje kabine skrbi vgrajena toplotna črpalka, ki je serijska na drugem in tretjem nivoju opreme. Pri izbiri vstopnega paketa Style je potrebno za toplotno črpalko doplačati 1.200 evrov.

Da gre za tehnološki vrhunec Hyundaija, verjetno ni potrebno poudarjati. Poleg bogatega nabora varnostnih pomagal voznik največ časa opazuje dva medsebojno povezana digitalna zaslona. Oba sta že poznana iz Ioniqa 5, tudi tukaj pa so zapisi v slovenščini.

Obloge iz recikliranih pnevmatik

Poleg električnega pogona so pri Ioniqu 6 dali velik poudarek tudi trajnosti materialov. Med njimi izstopa reciklirana pigmentna barva karoserije, ki so jo izdelali iz bambusovega oglja (800 evrov doplačila). Iz izrabljenih pnevmatik so izdelane tudi obloge, tepihi so iz recikliranih ribiških mrež, ekološko obdelano usnje pa proizvajajo z rastlinskimi izvlečki.

Na koncu še nekaj besed o cenah. Ioniq 6 je zaradi nekoliko drugačne razporeditve opreme v vstopnem paketu celo cenejši kot Ioniq 5. Cene se pričnejo pri 45.100 evrih. V preostalih različicah je nekoliko dražji, a ponuja več prostora in nekoliko izboljšan pogonski sklop. Za različico z najdaljšim dosegom bo potrebno pripraviti vsaj 50.100 evrov in za različico s štirikolesnim pogonom 53.800 evrov. Več pa v priloženem ceniku.

IMG_6356
Digitalni zunanji ogledali za doplačilo 1.200 evrov zamenjujeta klasična ogledala. Slika s kamere se prikazuje v majhnih zaslonih, na skrajnem robu armaturne plošče.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Tehnološki vplivnež gre v boj s Teslo"


22 dni 8 ur nazaj

Sicer je oblika res pristranska zadeva, je pa po moje Hyundai eno daleč najbolj tehnološko naprednih avtomobilskih proizvajalcev danes. Od časov Pony-a so naredili izjemen napredek in danes jim ni tuja nobena tehnologija; ICE, EV, Hybridi, vodik, … daleč prehitel evropske proizvajalce.

26 dni 14 ur nazaj

Naj me vrag, če ni pri dizajnu kakšen švaba imel prste vmes!

Gosic
27 dni 9 ur nazaj

Ujoj ja, tole je pa kar težka konkurenca Hyundai. Pazi, primerjajo te s Citroenom. Recimo C4x je res huda konkurenca. Sitna žaba, ki je šla vzratno v razvoj in je postala paglavec. Res vrhunski dizajn, kapo dol.

Sicer pa ja: razni bani in podobni – pričakovano. Passat in Golf pač ostajata uokvirjena v spalnici, na katera pade misel in nato še roka ob odsotnosti partnerja.

28 dni 17 ur nazaj

Se mi zdi da je dandanes pravo čudo, da oblikovalci naredijo všečen in predvsem proporcionalen avto in to velja bolj kot ne za vse znamke. Tole izgleda kot neka banana na kolesih.

ban
28 dni 17 ur nazaj

ta pa je grd k svina

 
Poltovornjak samozavestnega nastopa
Vse za nadaljevanje prodajnih uspehov