Predstavitve

Renault Clio RS 200 EDC: slovenska predstavitev

Spominjam se šolskih dni, ko smo komaj čakali na prihod športnega dne. Pouka prost dan je vsem prišel prav, hkrati pa smo neizmerno uživali v športnih aktivnostih.

Tokrat nam je Renault pripravil prav poseben športni dan. Z novim Cliom RS smo se vozili po dirkališču Raceland. Športni dan, ki je po svoji razburljivosti zlahka premagal vse šolske. O novem Renaultovem malem športniku pa sem nekaj vtisov zbral v spodnjih vrsticah.

Jaune Sirius

Z jasno prepoznavno športno podobo je RS obdržal svoj značilen obraz, ki že od daleč sporoča, da avto prekipeva od energije. A tokrat je ta energija malce drugačne oblike. RS je odslej na voljo samo v 5 vratni različici, kar je konkreten korak naprej k boljši vsesplošni uporabnosti vozila. Z ekskluzivnimi RS dodatki se dobrika tudi ljubiteljem, ki si želijo bolj športnega izgleda. Glede na izkušnje iz preteklosti bi sicer pričakovali malce bolj poudarjen pedigre in bolj izrazite dodatke. A kljub vsemu je RS še vedno videti dovolj divje, predvsem zaradi posebne rumene Sirius barve.

Kako se obnese EDC?

Velika novost, ki je pretresla dosedanje ljubitelje RS-ov, je predvsem uvedba samodejnega menjalnika z dvojno sklopko (EDC). Serijsko bo vgrajen v vsakega RS-a, ki bo zapustil tovarno v Dieppu.

Na Racelandu smo imeli idealno priložnost za testiranje v praksi. Na zaprti progi z veliko zavoji se je EDC odrezal nad pričakovanji, še posebej dobro v načinu Sport. Ob preklopu v Race se izklopijo vsa elektronska pomagala, prestavljanje pa je možno le ročno – preko menjalne ročice ali F1 prestavnih lopatic, ki sta fiksno nameščeni za volanskim obročem.

Hitrejši, varčnejši in bolj uglajen

Seveda govorim o popolnoma novem 1,6-litrskem bencinskem motorju, ki je dobil turbino. Kot je razvidno že iz same oznake RS, je moč ostala enaka kot pri prejšnji generaciji. A zaradi turbinskega puhala je pridobil na navoru, ki sedaj znaša 240 Nm pri 1.750 vrtljajih na minuto. Posledica downsizinga je tudi zmanjšana poraba, ki naj bi bila v povprečju nižja kar za 2 l/100 km od prejšnje generacije, in posledično manjše emisije CO2. Vsekakor so s tem dejanjem izgubili nekaj zagrizenih pripadnikov atmosferskih motorjev, toda potrebno je priznati, da je bil to zadetek v polno. Turbo motor je bolj poskočen skozi celotno območje vrtljajev, bolj varčen in hitrejši.

Je Clio RS zvodenel?

Zaradi svoje bolj udobne zasnove je Clio RS izgubil na svoji športnosti, a pridobil na uporabnosti. K temu je poleg dodatnih vrat in turbo motorja pripomoglo predvsem hidravlično-kompresijsko vzmetenje. Marsikaterega ljubitelja je skrbelo, saj v novem RS ni več Brembo zavor in Recaro sedežev. RS je postal bolj družinski, primeren za širšo množico uporabnikov. A še vedno tudi za tiste z željo po hitri vožnji. Vgrajena elektronska zapora diferenciala poskrbi za učinkovit prenos moči na prednji kolesi in s tem še izboljša dirkaško izkušnjo. Z raznimi dodatki so RS približali mlajšim navdušencem, ki se želijo preleviti v F1 ali rally voznika. Tako je RS opremljen z launch control, F1 obvolanskimi ročicami, v primeru nakupa multimedijske enote R-link pa si bo lahko voznik nastavil tudi drugačen zvok motorja, ki se bo slišal skozi zvočnike.

Kaj pa GT?

V senci RS je potekala tudi predstavitev novega Clia GT. Malček, ki ima na voljo skoraj vso možno opremo in ga poganja 1.2-litrski turbobencinski motor je primeren za ljudi, ki si ne želijo izrazito športno nabitega Clia. Hkrati pa bi imeli skoraj isti paket opreme, s posebno karoserijsko barvo in šeststopenjskim EDC menjalnikom. Paket opreme GT bo sedaj na voljo tudi v Grandtouru.

Cena brez popustov za Clia RS znaša 21.990 EUR, za verzijo GT pa 17.990 EUR.

Fotografije in besedilo: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Renault Clio RS 200 EDC: slovenska predstavitev"


Bucko99
7 leta 10 dni nazaj

haha, Balkanea kaj pa ti voziš ? Za moje pojme je avto top za 95 % uporabnikov, sploh pa za daily drive 😉 !!

belkaena
7 leta 10 dni nazaj

Po prvih testih je tole bl za en drek in slabši od predhodnika. Do sedaj je to uspevalo le Hondi. No ja, edino če je uporabnost in družinskost tisto kar posameznik išče.

 
Mitsubishi ASX: slovenska predstavitev
Opel Cascada: slovenska predstavitev