Predstavitve

Mitsubishi ASX: slovenska predstavitev

Tri leta po predstavitvi tretje generacije Mitsubishi ASX dobiva prenovljeno podobo.


Danes sem malo pohitela s slikanjem posodobljenega ASX-a, saj je sivo nebo opozarjalo na možnost padavin, čeprav so pri zastopniku znamke med smehom zagotovili, da je “spodobno” vreme zagotovljeno vsaj do dveh minut čez tretjo popoldan. Hja, kaj pa vem – če bi bila, kot je morda trenutno najbolj slavna slovenska ubežnica Hilda, nekje v toplih in sončnih krajih, me verjetno niti ne bi skrbelo, kakšno bo vreme in če bom sploh opravila svojo današnjo obveznost. Tako pa, verjetno skupaj z vami, bentim nad očitnimi krivicami in napakami, medtem ko pogledujem v nebo v pričakovanju prvih kapelj.

Znamka Mitsubishi je danes predstavila prenovljeni model ASX, Japoncem znan pod oznako RVR, ki si deli platformo z vozilom Outlander, predstavljenim konec lanskega leta. ASX je športno terensko vozilo kompaktnih dimenzij, ki razveseljuje ljubitelje višjega položaja za volanom, prilagodljivega prostora v notranjosti ter voznih zmogljivosti na cestah in celo nekoliko izven njih.

V naboru treh motorjev se znajde le en bencinski, 1,6-litrski MIVEC (86 kW) s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom in dvokolesnim pogonom, ki je namenjen predvsem mestnim vožnjam, saj bolj kot s terenskimi zmogljivostmi prepričuje z lažjim vstopanjem in izstopanjem iz vozila ter preglednejšim položajem sedenja za volanom. Prav tako dvokolesno gnana je še šibkejša različica dizelskega motorja 1.8 DI-D (85 kW) s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Njena močnejša izvedenka 1.8 DI-D (110 kW) s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ima štirikolesni pogon, prav tako kot 2.2 DI-D (110 kW), ki ob sicer enaki moči nudi višji navor in uporabo 6-stopenjskega samodejnega menjalnika. Vsi modeli, z izjemo zadnjega, imajo vgrajen AS&G, Mitsubishijev sistem samodejne ustavitve in zagona.

Ob prenovi je poleg uvedbe motorja 2.2 DI-D s samodejnim menjalnikom Mitsubishi ASX doživel spremembe prednjega in zadnjega odbijača ter maske vozila, skupaj z žarometi ter stranskima ogledaloma. Notranjost so odeli v novo oblazinjenje, voznikom namenili spremenjen volanski obroč ter nov avdio-navigacijski sistem. Očem skriti, vozniku pa opazni bosta spremenjena geometrija zadnjega vzmetenja ter izpopolnjena zvočna izolacija.

Mitsubishi ASX je moč naročiti v štirih nivojih opreme, ki se stopnjujejo v količini dodatkov. V vsakem primeru ste lahko brez skrbi, saj je vsa osnovna varnostna oprema vključena že v prvo stopnjo opreme Inform. Vsem, ki vam bolj ustreza bencinski motor, bo na voljo 1.6 z opremo Inform od 14.990 EUR dalje, najcenejši dvokolesno gnani dizelski 1.8 DI-D pa vas bo olajšal za 20.490 EUR. Obe ceni že vključujeta promocijski popust znamke v višini 1.500 EUR, ki se pri dražjih različicah povzpne do 2.500 EUR. Trenutno najdražja različica je 2.2 DI-D 4WD Intense za 27.690 EUR, če pa ste pripravljeni nanjo nekoliko počakati, si jo lahko omislite tudi z najvišjim nivojem opreme Instyle, pri čemer se boste za ceno dogovorili v salonu.

Več o modelu na uradni strani.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Mitsubishi.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota Verso: slovenska predstavitev
Renault Clio RS 200 EDC: slovenska predstavitev