Predstavitve

Škoda Octavia Combi: slovenska predstavitev

Poletje je prišlo še pred uradnim začetkom. Na današnji slovenski predstavitvi nove Škode Octavie Combi smo to izkusili na svoji koži. Vročina je pritiskala, sončni žarki so sijali z vso močjo. A vse to nas ni odgnalo, da si ne bi od blizu ogledali nove karavanske različice Octavie.

610 litrov prtljažnega prostora za moderne družine

Z današnjim dnem se v Sloveniji prične prodaja tretje generacije Octavie Combi. Z osveženo zunanjostjo, večjimi dimenzijami in še bolj praktično notranjostjo se nadejajo, da bo Octavia še naprej najbolj prodajan Škodin model, ki presega tretjino med vsemi prodanimi avtomobili znamke.

Z novim prečiščenim dizajnom je videti še bolj elegantno in markantno. O celoviti prenovi zgovorno pričajo tudi številke, saj je pridobila 90 mm v dolžino in 45 mm v širino. Večja je tudi medosna razdalja (11 mm) in prtljažni prostor, ki sedaj znaša neverjetnih 610 litrov, s podrtimi sedeži pa zavidljivih 1.740 litrov. Ob doplačilu pa si lahko omislite tudi popolnoma zložljiv sovoznikov sedež, kar omogoča prevoz tovora do skupne dolžine skoraj 3 metre.

Dizelski agregat še vedno najbolj popularen

S prihodom tretje generacije Octavie  so prenovili tudi motorno paleto. Tako so kupcem na voljo trije bencinski in dva dizelska agregata. V različnih kombinacijah bodo z njimi sodelovali tako pet- in šest-stopenjski ročni menjalniki kot tudi šest- in sedem-stopenjski avtomatizirani DSG menjalniki.

Pozabili niso niti na bolj zahtevne kupce, ki potrebujejo štirikolesni pogon. Combi izvedenka bo na voljo tudi s štirikolesnim pogonom v kombinaciji s prenovljeno Haldex sklopko pete generacije. Potrebno je povedati, da se kljub štirikolesnemu pogonu prostornina prtljažnika ne zmanjša. Start&stop je serijsko  na voljo v vseh motornih različicah z izjemo najšibkejše bencinske in dizelske.

Domiselna in praktična notranjost

Rešitve pri splošni uporabnosti je karavanska različica Octavie prenesla že iz limuzinske izvedenke. Nekaj novosti pa so predstavili posebej za to izvedbo: obešalnik za oblačila, vzvod za podiranje zadnje klopi iz prtljažnika, zložljiv sovoznikov sedež ter dvojno prtljažno dno, v katerega lahko pospravimo tudi prtljažni rolo. Novost je tudi elektronsko pomična panoramska streha in dvižna vrata prtljažnika.

Poleg teh praktičnih dodatkov je nova Octavia Combi opremljena tudi s sodobnimi asistenčnimi sistemi kot so funkcija večnaletnega zaviranja, sistem Front Assistant – sistem z mestno funkcijo zaviranja v sili, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, proaktivni sistem zaščite potnikov in sistem Lane assistant. Za varnost potnikov skrbi vse do 9 zračnih blazin.

1.000 evrov doplačila

Za Combi izvedenko je potrebno plačati 1.000 evrov več kot za limuzinsko izvedenko, cene pa znašajo od 15.952 do 26.150 evrov. Štirikolesni pogon stane še dobre štiri tisočake. Nova Octavia Combi se pohvali tudi s 4 letnim jamstvom brez omejitve kilometrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Škoda Octavia Combi: slovenska predstavitev"


zoranv12
7 leta 12 dni nazaj

vozil, zvočna izolacija malenkost boljša kot v dvojki, še vedno ropot izpod koles konkretno slišen, šum vetra pri višji hitrosti je večji kot v stari. Je pa precej trša od dvojke. Sedeži so v ramenskem delu precej širši, tako da te v ostrih ovinkih premetava iz leve na desno in nazaj. OBUP! Zvočniki v elegance opremi so vsaj 30% slabši, kot v dvojki, zaradi za tretjino manjših membran zvočnikov. Odlagalnih mest je manj. Predal pod naslonom roke ni več hlajen. Zadnji sedež – sedalni del ni tretjinsko prevračljiv, prevrača se samo naslon po tretjinah, poraz! Samo udobje vožnje in comodity-bi rekel, da je korak na slabše, trendovsko. Octavio dva je marsi kdo podcenjeval. Jaz imam zdaj drugo, elegance in v novi me prav nič posebej ne gane, razen novega 150KM 2.0 TDI-ja :), ki dela!!!! Noro vleče, sem ga primerjal z novim BMW GT3 1,8 Dieslom, 143 KM in BMW se lahko kar se motorja tiče-skrije in je lepo tiho. Udobje je pa druga stvar…Po trdoti sodeč sta oba precej trda, samo da je BMW precej manj hrupen ob udarcih v luknje. Lega nove octavie je pa res dobra, boljša od dvojke. Če bi sedeže poštimali že enX, bi se ponovno odločil za Octavio, ampak sedaj….Faaaaak! Čehi smotani! Še v top opremi ni nastavljiv vzglavnik po naklonu! Jaz ga imam sposojenega iz Polota. Vsaj paše noter. Skoraj.

Bucko99
7 leta 17 dni nazaj

Včeraj sem vozil takole karavanko 1.6 Tdi DSG. Moram priznat da sem presenečen nad zmogljivostjo mlinčka za tak avto. Sploh DSG je poezija zase. Edina zamera gre za moje pojme slabim sedežem.

 
Peugeot 208 GTi, 208 XY in RCZ: slovenska predstavitev
Mazda3: mednarodna predstavitev