Predstavitve

Slovenska predstavitev: Mercedes-Benz E

Le nekaj dni po mednarodni predstavitvi tudi na naše ceste in v prodajne salone prihaja nova limuzina razreda E. Model, ki že od nekdaj predstavlja srce Mercedesove ponudbe z uglajenim klasičnim imidžem kaže nove smernice nemške tovarne.

 
Mehke oblike, katerih smo bili vajeni pri prejšnjih generacijah, so zgodovina. Novi Mercedes E je izrazito oglat, kar mu daje nekoliko bolj klasičen pridih, predvsem pa ga razlikuje od konkurentov. Kljub bolj oglatim linijam, se lahko pohvali s koeficientom zračnega upora Cx 0,25, ki je za štiri odstotke manjši od predhodnikovega in prinaša tudi nekoliko manjšo porabo goriva.  Precej agresivno oblikovani sprednji del namesto štirih okroglih oziroma elipsastih žarometov gosti štiri oglata svetila, ki kljub drugačnosti vzbujajo asociacijo na predhodni model. Nos nove limuzine seveda krasi nepogrešljiva kromirana maska s trikrako zvezdo na vrhu, najbolj sodoben detajl pa sta luči za dnevno vožnjo v LED tehniki na spodnjem delu odbijača, ki sta na voljo za doplačilo. S strani opazimo poudarjeno obliko zadnjih blatnikov, na zadku, ki je oblikovno še najmanj izrazit, pa sta nameščena velika žarometa z LED osvetlitvijo.
 
Oglate linije kraljujejo tudi v potniškem prostoru, kjer se srečamo z oblikovalskimi smernicami, ki so nam bile prvič predstavljene  pri manjši limuzini razreda C. Kot se za ta razred spodobi, novi E postreže s prostornostjo in s samoumevnim udobjem. Prvič sta v tem razredu na voljo tudi samostojna udobna sedeža v drugi vrsti. Za izdelavo notranjosti so seveda uporabljeni zelo kakovostni materiali, pohvaliti pa gre tudi natančnost izdelave.
 
Ob lansiranju je novi E na voljo s tremi bencinskimi ter s tremi dizelskimi motorji. Začetno bencinsko ponudbo sestavljajo motorji z oznako E300, E350 in E500, katerih moč se giblje od 170 do 285 kilovatov (od 231 do 388 KM), serijsko pa imajo vgrajen sedemstopenjski samodejni menjalnik 7G-Tronic. Septembra se bo omenjenim agregatom pridružila šibkejša različica E250 CGI BlueEfficiency, ki razvije 150 kilovatov (204 KM) s serijskim petstopenjskim samodejnim menjalnikom. Pri dizlih so na voljo motorji z oznako E220 CDI BlueEffieciency s 125 kilovati (170 KM), E250 CDI BlueEfficinecy, ki razvije 150 kilovatov (204 KM) ter E350 CDI BlueEfficiency, ki premore 170 kilovatov (204 KM). Šibkejša  dizelska motorja imata serijsko vgrajen ročni šeststopenjski menjalnik, šestvaljnik pa se ponaša s sedemstopenjsko avtomatiko 7G-Tronic. Od septembra bo, poleg dodatnega dizelskega modela E350 BlueTec, za najmočnejšo dizelsko in najmočnenjši bencinski različici na voljo tudi štirikolesni pogon 4Matic.
 
Serijska oprema novega razreda E je v primerjavi s predhodnikom še bogatejša in med drugim vključuje sedem varnostnih blazin, sistema ABS in ESP, sistem Attention assist, ki preko obnašanja voznika oceni njegovo utrujenost in svetuje počitek, aktivni pokrov motorja, ki se za zaščito pešca v primeru trka dvigne za 50 milimetrov, volanski obroč in prestavno ročico v usnju, dvopodročno samodejno klimatsko napravo, avdio sistem, ki podpira datoteke v zapisu mp3, 12-voltno vtičnico in AUX priključek v zračenem armaturnem predalu, modrozobo povezavo ter 16-palčna platišča iz lahke litine. Ob osnovni opremi so na voljo še opremski paketi Elegance, Avantgarde in športni AMG ter seveda bogat spisek dodatne opreme. S slednjega velja izpostaviti sistem Distronic Plus, ki s pomočjo radarja oceni oddaljenost spredaj vozečega vozila in v skladu s tem samodejno pospešuje ali zavira, iz razreda S poznani sistem Night view, ki s pomočjo infrardečega žarometa vozniku ponoči na prikazovalniku posreduje jasno sliko o dogajanju na cestišču, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji, sistem za pomoč pri parkiranju Parktronic ter udobju pri vožnji namenjeno zračno vzmetenje Airmatic.
 

Cene novega E-ja so ostale na ravni predhodnika, gibljejo pa se od 44.400 evrov za model E 220 CDI BlueEfficiency pa do 72.024 evrov, kolikor je potrebno odšteti model E500. Letos bi naj v Sloveniji svojega lastnika našlo 150 primerkov, naslednje leto pa bi jih naj prodali približno 200.

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Slovenska predstavitev: Mercedes-Benz E"


wildbliw
8 dni 8 ur nazaj

Izgleda vrhunsko. Vse, znotraj, zunaj, maska, s strani, zadaj, res vse.

11 leta 8 meseci nazaj

tele nove E-je delamo v Nemčiji!Werk Sindelfingen!

Car-t-maN
11 leta 8 meseci nazaj

pa sej ni dal audi tapru ledice vn… jao
Drgač pa lep avto. tak kakršn mora razred E bit in to je klasika/večen ne pa sporten al pa muha enodnevnca…

abbe
11 leta 8 meseci nazaj

sam zadn konc je res sonati podoben.drgac mi avto ni napacen,sam zj nevem kaj je fora da vsi neki te led diode zj gor dajejo spredaj (kokr je ma audi)

Fiatfan
11 leta 8 meseci nazaj

veliko veliko predrag. Ko se amortizira po parih letih je vrednost za 60% nižja. bw tolk drag avto kupvat

wildbliw
8 dni 8 ur nazaj

Tisti, ki si ga je res lahko privoščil, zakaj pa ne? In če ga je lepo čuval, je lahko razveselil nekoga, ki ga je dobil po ugodnejšem denarju.

 
Slovenska predstavitev: Hyundai i20
Slovenska predstavitev: Toyota iQ