Predstavitve

Toyota Auris Hibrid

Toyota je predstavila aurisa HSD in s tem tudi na slovenski trg uvedla prvo pravo hibridno kombilimuzino C-segmenta.

 
Na evropskem trgu se za kombilizmuzinske modele C-segmenta odloča kar 16 odstotkov vseh kupcev. V Sloveniji je ta delež celo 19-odstotni. Zato so se pri Toyoti odločili ponuditi hibridno tehnologijo tem kupcem, ki se gotovo razlikujejo od kupcev pionirskega priusa. Slednjega, poleg znanih tehničnih lastnosti, odlikujeta tudi posebna oblika in poseben imidž.
 
Auris hibrid pa ohranja povsem običajno kombilimuzinsko obliko. Od klasične izvedbe se razlikuje zgolj po aerodinamičnih spremembah za zmanjšanje zračnega upora ter nekaterih manjših detajlih. Ti so spremenjena sprednja maska, bolj aerodinamična oblika sprednjega odbijača, posebna oblika platišč, strešno krilce na zadku in pnevmatike z nizkim kotalnim uporom. Poleg tega je samo njemu namenjena biserna bela barva, njegovi logotipi pa so osenčeni z modro barvo, ki pri Toyoti označuje hibridna vozila.
 
V notranjosti se auris hibrid loči po drugačnih merilnikih z modro osvetlitvijo, novi prestavni ročici ter posebnim oblazinjenjem. Merilnik vrtljajev je zamenjal tako imenovan ECO Drive Assist Monitor, ki pomaga do učinkovitejše varčne vožnje. Ob prestavni ročici so nameščeni gumbi za izbiro načina vožnje EV, ECO in PWR.
 
Aurisov hibridni sistem, imenovan Hybrid Synergy Drive, sestavljajo 1,8-litrski bencinski motor, elektromotor, visoko zmogljiva baterija, generator, nadzorna enota ter usmerjevalnik, ki kombinira in preusmerja energijo iz posameznih sklopov. Moč se prenaša preko elektronsko vodenega neskončno stopenjskega menjalnika E-CVT. Električni motor črpa energijo iz baterije in pri pospeševanju deluje skupaj z bencinskim motorjem, v električnem načinu pa lahko tudi sam poganja aurisa do hitrosti 50 kilometrov na uro. Ob odvzemu plina in pri zaviranju elektromotor deluje kot generator, pri tem pa kinetično energijo, ki bi se sicer izgubila v obliki toplote, pretvarja v električno energijo, ki se shranjuje v baterijo.
 
Bencinski in elektromotor skupaj razvijeta 100 kilovatov (136 KM) in aurisu omogočata, da pospeši od 0 do 100 kilometrov na uro v 11,4 sekunde ter doseže najvišjo hitrost 180 kilometrov na uro. V idealnih pogojih na 100 kilometrov porabi 3,8 litra neosvinčenega bencina in v okolje izpusti 89 gramov CO2  na kilometer.
 
Poleg normalnega načina so vozniku na voljo še električni način EV, varčni način ECO ter način POWER za večje zmogljivosti. V normalnem načinu hibridni auris pri hitrosti do 50 kilometrov na uro uporablja samo električno energijo (če mu stanje baterije to dovoljuje), pri čemer so emisije CO2 nične. V načinu EV pa je do omenjene hitrosti onemogočen vklop bencinskega motorja, do katerega bi prišlo ob odločnejšem pritisku na plin. V načinu ECO je zmanjšan vpliv pritiska na pedal za plin, kar pripomore k varčnejši vožnji. Nasprotno pa se dogaja pri načinu POWER, pri katerem je za večjo moč, odzivnost pri pritisku na pedal za plin povečana za 25 odstotkov.
 
Za boljši izkoristek prostora ob namestitvi hibridnega sklopa so predelali dno karoserije, kamor so shranili baterijo in s tem zagotovili 279 litrov prtljažnega prostora.
 
V Sloveniji je auris že na voljo s paketoma opreme Luna in Sol, pri čemer Luna med drugim vsebuje sistem za uravnavanje stabilnosti vozila VSC, sedem varnostnih blazin, električno pomična sprednja in zadnja stekla, samodejno klimatsko napravo, avtoradio s CD predvajalnikom, USB in AUX vhoda, dnevne luči z LED tehniko, sprednji meglenki in 15-palčna platišča iz lahke litine. Sol pa, poleg naštetega, prinaša še modrozobo napravo za prostoročno telefoniranje, samodejno zatemnitev notranjega ogledala, sistem samodejnega odklepanja »Smart Entry«, tipalo za dež, kamero za pomoč pri vzvratnem parkiranju, tempomat z omejevalnikom hitrosti in 17-palčna platišča iz lahke litine.
 
S subvencijo oziroma popustom v višini 2.000 evrov, ki ne prihaja s strani države, je za hibridnega aurisa z opremo Luna potrebno odšteti 19.990 evrov , z opremo Sol pa stane 22.090 evrov. Do konca leta naj bi jih na naše ceste zapeljalo 25.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Toyota Auris Hibrid"


zraice
9 leta 9 meseci nazaj

boring

Andraz3d
9 leta 9 meseci nazaj

lepsi, a se vedno nezanimivi.

Ceed
9 leta 9 meseci nazaj

Veliko lepši po prenovi.

 
Prihaja drugi DS
Slovenska predstavitev: Audi A1