Predstavitve

Umirjeni Nemec s poudarjenim terenskim značajem

Volkswagen Tiguan: slovenska predstavitev

Ne le v Evropi, tudi v Sloveniji je segment športnih terencev v strmem vzponu, zato so pri Volkswagnu novo generacijo Tiguana opremili s številnimi novostmi ter ga, kot prvega njihovega terenca, postavili na prečno modularno arhitekturo MQB.

Družina se bo širila

Volkswagen Tiguan slovenska predstavitev_8
Prvi Volkswagnov terenec, ki sloni na prečni modularni arhitekturi MQB.

Volkswagen se počasi pobira od dizelske afere Dieselgate in pripravlja novo terensko ofenzivo. Tiguan je prvi, ki bo stopil na fronto in oral ledino ostalim članom. V lanskem letu so za največji uspeh športnih terencev zaslužni predvsem najmanjši križanci, prevzeli so kar 38 odstotkov celotnega razreda, vse skupaj pa je bilo prodanih kar 1,2 milijona enot. Ob tem je povsem jasno, zakaj je Tiguan tako pomemben član Volkswagnove družine.

Leta 2007 je prva generacija v Sloveniji postala instanten hit, vendar se je v izredno konkurenčnem velikostnem razredu v zadnjih letih odrezal slabo – v lanskem letu je Tiguan držal manj kot 5-odstotni tržni delež. Podprt s številnimi naprednimi tehnologijami, obilico varnostnih rešitev in bolj konzervativnim videzom želi prodajne številke v preteklih dveh letih postaviti na glavo in pri slovenskem uvozniku odkrito priznavajo napad na sam vrh.

Po predstavitvi Tiguana bo Volkswagen sistematično razširil svojo globalno ponudbo športnih terencev. V modelski paleti bo do konca desetletja vsaj en športni terenec  v vsakem relevantnem segmentu. Prvi vpogled v prihajajoče novosti je ponudila nedavno v Ženevi predstavljena študija  T-Cross Breeze – športni terenec z zložljivo streho.

Napovedano je tudi, da bo Volkswagen novi Tiguan izdeloval  z dvema medosnima razdaljama, s čimer bo lahko ponudil tudi izvedbo s 7 sedeži in več prostora za noge ter izpolnil želje kupcev v ZDA in na Kitajskem. Poleg tega je posebej za ta  dva trga napovedan srednje veliki SUV že tik pred startom. In seveda bo Touareg, kot uveljavljeni športni terenec prestižnega razreda, v prihodnjih letih dobil svojega naslednika. V razredih pod Tiguanom bo poleg modela T-Cross Breeze, ki se uvršča  v Polov razred, predstavljen še športni terenec v slogu študije T-Roc.

V deželi blata

Volkswagen Tiguan slovenska predstavitev_9
Skupaj s štirikolesnim pogonom 4Motion je zmogljiv na vsaki podlagi. Tudi blato ni ovira.

Kljub temu, da je Tiguan nekoč nagovarjal predvsem ženski spol, je danes v blatni kopeli pokazal, da se prav dobro znajde tudi pod moško taktirko. V smer, ki nagovarja predvsem moške, je zavil tudi zunanji videz. Oblikovalska ekipa je sledila načelu “manj je več”, zato je Tiguan v prvi vrsti zadržan, konzervativen a poln podrobnosti. Bočna linija Tornado se razteza od maske hladilnika vse do konca zadnjih luči in poudarja kratke previse ter proporcionalna razmerja. Kot edini predstavnik se lahko predstavi z dvema različnima sprednjima deloma – terenskim in običajnim.

V primerjavi s predhodnikom je Tiguan v grobem dimenzijsko večji. Med bolj pomembne podatke sodi 77-milimetrsko povečanje medosne razdalje, ki ustvari več prostora za kolena potnikov na zadnji klopi. Posledično je v dolžino zrasel za 60 milimetrov, v širino je pridobil dodatnih 30 milimetrov in kljub 33 milimetrov nižji skupni višini je v potniški kabini zaradi drugačne oblike strehe več prostora za glave. Še podatek za družine: zadnja klop se vzdolžno  premakne naprej za 18 centimetrov, za njo pa nastane 615-litrski prtljažni prostor.

Varnost za vse

Volkswagen Tiguan slovenska predstavitev_15
Aplikaciji App-Connect in Car-Net.

Na predstavitvenem listu je Volkswagen pod temo varnost naštel  kar 22 različnih varnostnih elementov, ki jih dopolni še 18 varnostno-asistenčnih sistemov. Iz dolgega seznama mi je v oči padel predvsem štirikolesni pogon 4Motion s sklopko Haldex 5. generacije in serijsko nameščeni sistemi za nadzor prometa s funkcijo zaviranja v sili v mestu in sistemom za prepoznavanje pešcev, aktivni pokrov motornega prostora ter sistem Lane Assist.

Med novosti sodi še aplikacija Car Net, ki združuje dva stebra. Guide&Inform ponuja dodatne navigacijske rešitve, Security&Service ponuja sistem za samodejni klic v sili E-Call in ostale rešitve (predhodno načrtovanje servisnega intervala, stanje o avtomobilu). Sistem bo na voljo od konca letošnjega leta in bo seveda plačljiv.

Trije paketi opreme, štirje dizelski in bencinski agregati

Paketno ponudbo predstavlja že preverjena lestvica – Trendline, Comfortline in Highline. Dodatno je na voljo še lepotni paket R-Line, ki prinaša drugačen videz zunanjosti in notranjosti. Ker je možnosti o motorjih, paketih in vrsti pogona preveč, spodaj prilagam fotografijo najbolj priljubljenih različic.tiguan cene

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Poslovni dvojec, ki stavi na povečano praktičnost in varnost
Dobro pripravljen