Predstavitve

Dobro pripravljen

Kia Cee'd: slovenska predstavitev

V naših krajih segmenta kompaktnih avtomobilov verjetno ne bomo nikoli imenovali “Cee’dov razred”, je pa praktično nemogoče spregledati evolucijski dosežek Kiinega modela, ki se na naših cestah množično vozi že v drugi generaciji.

Posodobljeni Kia Cee’d se na našem trgu prodaja že nekaj mesecev, a so pri zastopniku počakali z uradno predstavitvijo do takrat, ko bi lahko pokazali tudi bolje opremljene modele, kot je karavanski GT Line na fotografijah, ter predstavili največjo novost, litrski turbobencinski trivaljnik, pri katerem je začetno povpraševanje preseglo ponudbo.

Izboljšan, ne le prenovljen

Kia Cee'd-10Pogosto v predstavitvah modelov, ki so doživeli prenovo sredi življenjskega cikla, govorimo o nekaj najvidnejših lepotnih popravkih, razširitvi ponudbe dodatkov in optimizaciji motorjev. Predstavniki znamke Kia so posodobljeno drugo generacijo Cee’da, ki je pri nas na trgu že vse od leta 2007, na današnji predstavitvi označili kot izboljšano in s tem dali vedeti, da ne gre zgolj za minimalne spremembe. Ob tem niso pozabili omeniti že znane mantre: gre za evropski Cee’d – avtomobil, ki je oblikovan, razvit in proizveden v Evropi, izključno za evropski trg.

Uporabniki, ki dajo več poudarka čustvom

Kot prvega med ključnimi razlogi, ki botrujejo nakupu Kie Cee’d, pri znamki navajajo njegovo oblikovanje, saj naj bi bila njihovim uporabnikom relativno bolj pomembna čustvena komponenta. V podporo sta tu še opremljenost njihovega modela ter nizki stroških vzdrževanja ob sedemletni tovarniški garanciji.

Kia Cee'd-4Oblikovno se modela niso pretirano dotikali, spremembe zunanjosti na prednjem delu prinašajo širši in nekoliko bolj oglat odbijač s kromirano obrobo meglenk ter ovalno obliko maske, zadaj pa prav tako malenkostno preoblikovan odbijač in zadnje luči LED. Stilsko osvežitev zunanjost dopolnjujejo tri nove barve laka ter dodatna ponudba lahkih litih platišč.

V notranjosti so spremembe še manj opazne, je pa nekaj izboljšav na področju kvalitete ter obdelave izbranih materialov, kar naj bi pri uporabnikih prineslo bolj prijeten občutek. Več kot le občutek pa bo dodala k udobju vožnje izpopolnjena zvočna izolacija tako v potniškem kot tudi v motornem prostoru (blok motorja, oljnega filtra in filtra trdnih delcev pri dizelskih modelih).

Razširjena ponudba pogonskih elementov

Motorna paleta modela Cee’d brez izjeme izpolnjuje zahteve emisijskega normativa Euro 6, poleg znanih agregatov pa je največja novost v ponudbi zagotovo motor z zmanjšano prostornino 1.0 T-GDI, trivaljni turbo agregat, ki so ga razvili z namenom znižanja porabe in posledično emisij CO2 ob izjemni zmogljivosti ter odzivosti na zahteve uporabnikov.

Kia Ceed 1.0 TGDILitrski trivaljnik, razvit v Kiinem centru za raziskave in razvoj v korejskem Namyangu, je sicer na voljo je v dveh različicah – z močjo 73 kW (100 KM) oziroma 88 kW (120 KM) in enakim navorom 172 Nm, a ga na slovenskem ceniku najdemo le v močnejši izvedenki.

Dodatek v ponudbi pogonskih sklopov je še 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (DCT), ki je na voljo le v kombinaciji z 1,6-litrskim CRDi dizelskim motorjem v močnejši različici (100 kW/136 KM) ter predstavlja zamenjavo za 6-stopenjski samodejni menjalnik. Prednost za uporabnike je hitrejše prestavljanje ob nekoliko nižji porabi goriva.

Inženirske dodelave, asistenčni sistemi in povezljivost

Ob zgoraj opisanih spremembah so se Kiini inženirji lotili še dodelav vzmetenja in šasije, da bi po eni strani ponudili več udobja, na drugi strani pa z boljšo vodljivostjo pokazali napredek v dinamiki vožnje.

Cee’d ima po novem v ponudbi dodatkov tudi nabor varnostno asistenčnih sistemov, kot so opozarjanje na hitrostne omejitve (SLIF), sistem zaznave mrtvega kota (BSD), opozarjanje pri vzvratnem vključevanju v promet (RCTA) ter pomoč pri parkiranju (nadgrajeni SPAS). Tu je še novi navigacijski sistem TomTom s storitvami povezljivosti, ki vključujejo informacije o prometu v živo, opozorila na hitrostne kamere z radarji, lokalno iskanje in večdnevno vremensko napoved (brezplačno posodabljanje sedem let po nakupu vozila).

Več podrobnosti o cenah in paketih opreme najdete v aktualnih cenikih trivratne, petvratne ter karavanske različice modela Cee’d.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Dobro pripravljen"


whitee
4 leta 15 dni nazaj

Zelo lep, s pravo ceno. Edino osrednji enoto bi lahko malo povečali, deluje nezapolnjen prosotr.

xxl
4 leta 13 dni nazaj

Verjetno misliš na pravo ceno s izdatnimi popusti.

whitee
4 leta 11 dni nazaj

Nekako tako ja 🙂 Na a.net so kar spodobne cene novih, tudi 1.6 T GDI

 
Umirjeni Nemec s poudarjenim terenskim značajem
Dizelski priključno hibridni terenec s presežno močjo in nizko porabo