Predstavitve

Volvo XC90: slovenska predstavitev

Brez najmanjšega dvoma lahko zatrdim, da je bil Volvo XC90 zame eno najbolj pričakovanih vozil, če ne celo najbolj pričakovano vozilo leta 2015. Prestižni Šved me je omamil že v Ženevi, na februarskem obisku salona sem imel samo en cilj – sesti v najnovejši izdelek švedskega proizvajalca.

Volvo XC90 je najnovejši izdelek švedskega proizvajalca vozil, s katerim Volvo ponosno vstopa v novo ero. S preobrazbo vseh svojih modelov želijo ustvariti globalno identito, popolno prenovo modelne palete v naslednjih petih letih ter predstavitev novih modularnih tehnologij šasij, najboljših varnostnih tehnologij na svetu, novega oblikovalskega jezika, pogonov in obsega povezljivostnih storitev. Tako je XC90 znanilec preporoda znamke, nov začetek.

Prvinski predstavnik nove tehnologije

Volvo je že leta 2002 ob predstavitvi prve generacije modela XC90 svetovno javnost osupnil s svojimi naprednimi tehnologijami, prostornostjo in skandinavskim dizajnom. Vsestranski predstavnik segmenta športnih terencev navdušuje tudi danes, z naprednimi tehnologijami in agregati drive-E sloni na novi prilagodljivi arhitekturi (SPA – Scalable Product Architecture).

Volvo bo v naslednjih letih stopnjeval modelno ofenzivo, na vsakih sedem let bo prišla nova generacija modela, v vmesnem času pa bo na ceste zapeljala še prenovljena različica.

Za ljudi

Lahko bi rekel, da je novi XC90 ustvarjen za ljudi, saj s svežo in zračno potniško kabino, ki jo krasita minimalistična armaturna plošča in visokoresolucijski intuitivni uporabniški vmesnik Sensus z zaslonom na dotik. Osrednji greben je postavljen prečno in se elegantno zliva z ostalimi linijami, poudarja prestižen značaj in hkrati prinaša ekskluzivno igrivost namesto gole funkcionalnosti.

Visoka raven izbranih in kvalitetnih materialov potnike ponese v novo dimenzijo, s pomočjo svetle, sveže in udobne potniške kabine pa razvaja vse potnike. Kot edini hibridni športni terenec v segment prinaša možnost dveh dodatnih sedežev, na katerih bosta po zagotovilih proizvajalca zlahka sedeli dve osebi, visoki do 170 centimetrov.

Jedro ponudbe tvorijo štirivaljniki

O pogonskem sklopu smo veliko že pisali v slovenski predpremieri in novicah, a bom na kratko še vedno orisal motorno paleto. Dizelski del zaenkrat predstavlja le D5 štirivaljni dizelski agregat s 165 kilovati, bencinski del zastopata štirivaljnik T6  z 235 kilovati in hibridna različica s sistemsko močjo 300 kilovatov. Poleti bo bencinsko paleto dopolnil še T5 z močjo 189 kilovatov, dizelsko pa D4 s 142 kilovati. Vsi agregati v ponudbi so serijsko opremljeni s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom GearTronic.

Poleg izboljšane učinkovitosti se XC90 predstavlja tudi s številnimi premiernimi varnostnimi rešitvami. Sistem ”Run-Off” zategne varnostne pasove in aktivira sistem za absorbcijo energije v sedežih ob prehodu na zahteven teren. Druga varnostna rešitev je sistem samodejnega zaviranja, ki prepreči trčenje z vozilom in s tem hujšo nesrečo. Pri Volvu so s številnimi uporabljenimi rešitvami prepričani, da je XC90 postal najbolj varno vozilo na svetu, ki je poleg vsega narejeno brez kompromisov.

Skandinavski dizajn

Volvo je svojega najbolj prestižnega predstavnika razgalil od znotraj navzven, številne pa presenetil z umirjenim oblikovalskim jezikom, ki trdno sledi usmeritvi znamke. Diagonalno postavljena značka  uspešno razbije monotonost in optično poveča prednji del vozila, k prepoznavnosti pa močno pripomorejo serijsko vgrajena LED svetila v obliki prevrnjene črke T. Volvo jih je igrivo poimenoval ”Thorovo kladivo” ter z njimi želi poudariti provokativen zunanji videz.

Jackpot?

Danes je vsem zbranim srce pospešeno bilo in verjetno nisem bil edini, ki je v glavi že razmišljal, katero kombinacijo bo na poti domov vplačal na loteriji. Volvo XC90 resnično navduši, vendar so sanje dovoljene le, če si tega prestižnega Šveda lahko dejansko privoščite. XC90 z dizelskim agregatom D5 in paketom opreme Momentum bo vaš bančni račun izpraznil za 69.558 evrov, bencinski T5 vas bo še malce bolj udaril po žepu – zanj je potrebno odšteti vsaj 78.155 evrov. Pričakovano je najdražji v ponudbi hibridni T8, ekološko najbolj osveščeni bodo morali zanj odšteti vrtoglavih 89.784 evrov.

Slovenski uvoznik bo novi salon Volvo v skandinavskem duhu odprl že kmalu, a so še pred uradnim odprtjem uspešno prodali že osem modelov XC90, vse z vgrajenim dizelskim D5 agregatom.

motor moč menjalnik
bencinski motor
T6 AWD 235 kW (320 KM) 8-stopenjski Geartronic
dizelski motor
D5 AWD 165 kW (225 KM) 8-stopenjski Geartronic
bencinski priklj. hibrid
T8 235 kW (320 KM) +59 kW (80 KM)

.

8-stopenjski Geartronic

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volvo XC90: slovenska predstavitev"


xxl
5 leta 27 dni nazaj

In kdo si ti,da sodiš,kaj je kvalitetna glasba?Maksim Mrvica je svetovno znan umetnik in verjamem,da se njegova glasba in priredbe lepo ujemajo s ozvočenjem v tem avtu.

Ivan36
5 leta 27 dni nazaj

Od vse KVALITETNE glasbe na svetu za v tak avto, si voznik izbere neko MRVICO ??? Drugače pa končno lepo oblikovani VOLVO, sploh XC 90!

 
Jaguar XE: slovenska predstavitev
Mercedes-Benz GLC: mednarodna predstavitev